“Αυλαία” στο Παγκόσμιο Συνέδριο Υγιών Πόλεων
Αυτοδιοίκηση

“Αυλαία” στο Παγκόσμιο Συνέδριο Υγιών Πόλεων

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Υγιών Πόλεων, που συνδιοργάνωσαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και ο Δήμος Αμαρουσίου, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 25 Οκτωβρίου.

Τα συμπεράσματα του Παγκόσμιου Συνεδρίου Υγιών Πόλεων της Αθήνας περιλαμβάνονται στη Διακήρυξη των Αθηνών, η οποία διαμορφώθηκε στη διάρκεια του συνεδρίου, και στο τέλος υπεγράφη από τον δήμαρχο Αμαρουσίου, πρόεδρο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής της Υγείας Γιώργο Πατούλη, ως οικοδεσπότη του συνεδρίου, από τον διευθυντή Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, δρ. Άγι Τσουρό και από όλους τους δημάρχους και υψηλόβαθμους εκπροσώπους των πόλεων που συμμετείχαν.

Η Διακήρυξη απευθύνει έκκληση «στην ηγεσία κάθε πόλης, σε όλους τους επικεφαλής του χώρου της Υγείας, αλλά και σε όλους όσοι ζουν σε αστικά περιβάλλοντα, να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια για ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέλλον».

Ειδικότερα, στην πολιτική τους δήλωση οι δήμαρχοι διακηρύσσουν την πρόθεσή τους να επενδύσουν στις πόλεις και στον πληθυσμό τους και να εντατικοποιήσουν τις ενέργειές τους σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ τους, αλλά και με άλλους ιθύνοντες για την προώθηση των στόχων των υγιών πόλεων.

Παράλληλα, οι υπογράφοντες επιβεβαιώνουν τις δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Δικτύων Υγιών Πόλεων στη Φάση 6 (δηλ. την επόμενη πενταετία), την αφοσίωση στις αρχές και τις αξίες του κινήματος, ενώ μεταξύ άλλων αναγνωρίζουν το πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε. για την υγεία, την ατζέντα «Υγεία 2020» μέσα στο οποίο δεσμεύονται να εργαστούν.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές για την συμβολή τους στην επιτυχή έκβαση του συνεδρίου, υπογραμμίζοντας: «Σύνεδροι από 56 χώρες, εκπρόσωποι του ΠΟΥ, ειδικοί από τον ευρύτερο χώρο της υγείας, μέλη των κατά τόπους δικτύων και επίσημοι εκπρόσωποι ελληνικών και ευρωπαϊκών Δήμων μοιράστηκαν τεχνογνωσία και καλές πρακτικές, και γιόρτασαν τα 25 χρόνια του Κινήματος Υγιών Πόλεων. Θα χρειαστεί οπωσδήποτε πολλή δουλειά ακόμη για να υλοποιηθεί το όραμα των πόλεων που δεσμεύονται σε θέματα υγείας και ποιότητας ζωής· ωστόσο το συνέδριο αποτύπωσε τη σημαντική πρόοδο που έχει καταγραφεί έως τώρα, και τη μεγάλη ευαισθητοποίηση του κοινού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Στο συνέδριο οργανώθηκαν μια σειρά από στρογγυλές τράπεζες ελληνικού ενδιαφέροντος από διάφορους φορείς της χώρας και συγκεκριμένα:

  • Από το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπό την προεδρία της κ. Τζένης Κρεμαστινού, για τα ζητήματα που συνδέονται με την υγεία των μεταναστών, τον έλεγχο των λοιμωδών νοσημάτων και τις ανάγκες για παροχή υπηρεσιών σε αυτές τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
  • Από τον ΟΚΑΝΑ, υπό την προεδρία του κ. Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος παρουσίασε τη στρατηγική του και τα προγράμματα κατά των ναρκωτικών, ιδίως την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Εκπρόσωποι του Οργανισμού αναφέρθηκαν στα προγράμματα υποκατάστασης, τις παρεμβάσεις για τους νέους χρήστες, για τους φυλακισμένους καθώς και στους στόχους του ΟΚΑΝΑ που επιτεύχθηκαν το τελευταίο διάστημα.
  • Από το υπουργείο Υγείας έγινε ενημέρωση για τα διαρθρωτικά ταμεία της περιόδου 2014-2020 και τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης. Η συνεδρίαση έδωσε αφορμή για συζήτηση με τους ομιλητές: τον γενικό γραμματέα Υγείας του υπουργείου, τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής του υπουργείου Υγείας, αλλά και εκπρόσωπο της TaskForce για την Ελλάδα και τον σύμβουλο του ΠΟΥ για τη μεταρρύθμιση στην υγεία και τον δήμαρχο Φιλοθέης-Ψυχικού από πλευράς Αυτοδιοίκησης.
  • Από το «think tank» Κέντρο Μελετών της Ελληνικής Αστυνομίας, για θέματα ασφάλειας στο αστικό περιβάλλον, υπό την προεδεία του κ. Μιχάλη Τσινισιζέλη. Το ΚΕΜΕΑ παρουσίασε το έργο του, ενώ συζητήθηκαν επίσης, η ασφάλεια στους δρόμους και η ασφάλεια σε σχολεία και παιδικές χαρές.

Η παρουσία Ελλήνων ομιλητών δεν περιορίστηκε στα παραπάνω τραπέζια. Αρκετοί ομιλητές εξέθεσαν ελληνικές εμπειρίες, όπως ο καθηγητής Γιάννης Τούντας σε θέματα υγείας του ευάλωτου πληθυσμού στο περιβάλλον της κρίσης και ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος για το σύστημα υγείας, σχολιάζοντας τη βιωσιμότητά του και καταθέτοντας τη δική του πρόταση για στρατηγικές αλλαγές.

Τέλος, ενδιαφέρουσες ήταν οι απόψεις που ανταλλάχθηκαν στο πλαίσιο της παρουσίασης πρωτοβουλιών της Κοινωνίας των Πολιτών (PRAKSIS, Περιοδικό δρόμου Σχεδία, vivliothiki.org, Monumenta, Παιδειατροφή, ΕΔΟΚ) υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Μακρυνού.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις χώρες: Αλβανία, Αλγερία, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γκάνα, Δανία, Δημοκρατία Τσεχίας, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιράν, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καμερούν, Καναδάς, Κένυα, Κολομβία, Κορέα, Κουβέιτ, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Μαλδίβες, Μολδαβία, Μπενίν, Ναούρου, Νέα Ζηλανδία, Νεπάλ, Νιγηρία, Νορβηγία, Νότιος Κορέα, Ολλανδία, Ομάν, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Σουηδία, Τόγκο, Τουρκία, Φινλανδία.

Το ραντεβού του Παγκόσμιου Συνεδρίου Υγιών Πόλεων ανανεώθηκε για το 2015, στο Κουόπιο της Φινλανδίας.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet