«Αυτονόητο» ΟΧΙ από τη Φώφη Γεννηματά στο ν/σ «Κλεισθένης Ι»
Αυτοδιοίκηση

«Αυτονόητο» ΟΧΙ από τη Φώφη Γεννηματά στο ν/σ «Κλεισθένης Ι»

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός, συναντήθηκαν με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που πήραν η Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού να ξεκινήσουν κύκλο συναντήσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με αντικείμενο την ενημέρωσή τους για τις προτάσεις και τις θέσεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη διοικητική μεταρρύθμιση «Κλεισθένης Ι».

Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, ο δήμαρχος Αθηναίων και υπεύθυνος του τομέα  Κοινωνικών Υποθέσεων, Θεσμών και Κράτους Δικαίου του ΚΙΝ.ΑΛ., Γ. Καμίνης, ο γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Γ. Μουράτογλου, τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Απ. Κοιμήσης και Τ. Κανταράς, καθώς, επίσης, ο αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, Γ. Σγουρός, και από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛ., η βουλευτής Ε. Χριστοφιλοπούλου και το στέλεχος του κινήματος Χ. Πρωτόπαππας.

Γ. Πατούλης: Η κυβέρνηση ψεύδεται όταν λέει ότι η Αυτοδιοίκηση δεν έχει προτάσεις

Ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε την κ. Γεννηματά για τη στήριξή της επισημαίνοντας ότι «αυτή την ιστορική στιγμή για την Αυτοδιοίκηση επιδεικνύει υψηλό αίσθημα ευθύνης» και συνηγόρησε στην πεποίθησή της ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι βασικός πυλώνας στην εθνική προσπάθεια για να ξαναμπεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος χαρακτήρισε ψευδή τον ισχυρισμό του υπ. Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, ότι η Αυτοδιοίκηση δεν έχει προτάσεις, υπογραμμίζοντας ότι «η ΚΕΔΕ συμμετέχει με υπευθυνότητα και τεκμηριωμένες θέσεις στο δημόσιο διάλογο για την αλλαγή του “Καλλικράτη” και τη μεταρρύθμιση του Κράτους, εδώ και δύο χρόνια περίπου, ωστόσο καμία από τις προτάσεις της δεν συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, έχουν κατατεθεί στο υπουργείο συγκεκριμένες προτάσεις επικυρωμένες από τα συνέδρια της ΚΕΔΕ στον Βόλο, στη Θεσσαλονίκη και στα Ιωάννινα, μια ολοκληρωμένη μελέτη που αφορά στην τριετή στρατηγική μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και ένα κείμενο με συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου, τα οποία παρέδωσε στην κ. Γεννηματά προς ενημέρωση.

«Η κυβέρνηση θέλει να χειραγωγήσει την Αυτοδιοίκηση»

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι αντί να προωθεί την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση της τοπικής διακυβέρνησης, οδηγεί τους Δήμους στην ετεροδιοίκηση και την ακυβερνησία.

«Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει καμία θεσμική μεταρρύθμιση, δεν λύνει τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση και μετατρέπει το ήδη συγκεντρωτικό κράτος, σε υπερσυγκεντρωτικό» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η επιλογή της κυβέρνησης να περιοριστεί στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αιρετών δείχνει ότι θέλει να χειραγωγήσει την Αυτοδιοίκηση».

«Η απλή αναλογική θα φέρει ακυβερνησία και αδυναμία λειτουργίας στους Δήμους, πισωγυρίζοντας την Αυτοδιοίκηση και τη χώρα. Αυτό δεν συνιστά μεταρρύθμιση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε διάλογο για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις»

Ολοκληρώνοντας ο κ. Πατούλης επισήμανε στην κ. Γεννηματά ότι η Αυτοδιοίκηση επιθυμεί τον διάλογο αρκεί να είναι ουσιαστικός και προσανατολισμένος στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη χώρα και μία αποτελεσματικότερη Αυτοδιοίκηση.

Κώστας Αγοραστός

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Κ. Αγοραστός, τόνισε:

«Το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, όχι μόνο δεν συνιστά μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, όχι μόνο δεν επιλύει κανένα πρόβλημα των πολιτών, αλλά δεν “ακουμπά” καν την κοινωνία, τις ανάγκες και τις επιθυμίες της.

»Είμαστε υπέρ της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, δηλαδή Περιφερειών με πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ολοκλήρωση σύγχρονων υποδομών, την ενθάρρυνση και στήριξη της καινοτομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας, τη στήριξη των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων της κοινωνίας.

»Στόχος μας είναι να κτίσουμε το αύριο κι όχι να συντηρήσουμε το χθες».

Φώφη Γεννηματά

Σε δηλώσεις της η κ. Γεννηματά επισημαίνει:

«Οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στοχοποιούν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν.

»Αφού αποδυνάμωσαν την Αυτοδιοίκηση, τώρα επιχειρούν να τη μετατρέψουν σε πεδίο συναλλαγής και παραλυτικών ισορροπιών που θα έχουν οδυνηρές επιπτώσεις στη λειτουργία των Δήμων και στην καθημερινότητα των πολιτών

»Το ΟΧΙ μας στο Νομοσχέδιό τους είναι αυτονόητο.

»Δεν μένουμε όμως μόνο σ΄ αυτό.

»Το νέο κύμα προοδευτικών αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση θα έχει ξανά τη δική μας σφραγίδα. Το Κίνημα Αλλαγής έχει θεμελιώδη προτεραιότητα ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό κράτος με Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση σε πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην Τοπική Ανάπτυξη όσο και στο Κοινωνικό Κράτος».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet