«Βραβεία Μαρία Κάλλας 2018» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι» Γαλατσίου
Αυτοδιοίκηση

«Βραβεία Μαρία Κάλλας 2018» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι» Γαλατσίου

Τα «Βραβεία Μαρία Κάλλας 2018» θα απονεμηθούν την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 στις 20:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Γαλατσίου «Το Καμίνι» (Ρεθύμνης και Χρήστου Καψάλη 36, Γαλάτσι).

«Βραβεία Μαρία Κάλλας 2018»

Θα ερμηνευτούν διάσημες άριες και ντουέτα από όπερες που ερμήνευσε η Μαρία Κάλλας, καθώς και άριες και ντουέτα από τις όπερες «Προμηθέας Δεσμώτης» και «Τραχίνιες» του Παναγιώτη Καρούσου.

Συμμετέχουν τα αστέρια της όπερας:

  • Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
  • Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
  • Ρέα Βουδούρη, σοπράνο
  • Θεόδωρος Μπιράκος, τενόρος
  • Κατερίνα Μποτώνη, μεσόφωνος
  • Μαρίζα Κιοσέογλου, σοπράνο
  • Ορφέας Τσαρέκας, μπάσος
  • Γιάννης Μπρίτσας, τενόρος
  • Μάιρα Γεωργάρου, μεσόφωνος
  • Παντελής Λεγάκης, πιάνο
  • Παναγιώτης Καρούσος, συνθέτης

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ειρήνη Κώνστα

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Λίγα λόγια για τη μεγάλη ερμηνεύτρια

Η Μαρία Κάλλας (Νέα Υόρκη, 2 Δεκεμβρίου 1923 – Παρίσι, 16 Σεπτεμβρίου 1977), γεννημένη ως Μαρία-Άννα-Σοφία-Σεσιλία Καλογεροπούλου, ήταν κορυφαία Ελληνοαμερικανίδα υψίφωνος και η πλέον γνωστή παγκοσμίως ντίβα της όπερας.

Το 1947 ερμηνεύει την Ιζόλδη από το «Τριστάνος και Ιζόλδη» στη Βενετία υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Τούλιο Σεραφίν. Συνάμα έρχεται και η γνωριμία της με τον μουσικόφιλο Ιταλό βιομήχανο Τζοβάννι Μπατίστα Μενεγκίνι, με τον οποίο παντρεύονται στις 21 Απριλίου 1949.

Στις 27 Οκτωβρίου 1956 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης ως «Νόρμα» στο ομώνυμο έργο του Μπελίνι. Στις 5 Αυγούστου 1957 επιστρέφει στην Αθήνα και εμφανίζεται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Δύο μήνες πριν είχε γνωρίσει τον εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση. Η γνωριμία τους θα εξελιχθεί σε μία από τις πλέον συζητημένες σχέσεις στην ιστορία.

Στις 24 Αυγούστου του 1960, η Μαρία Κάλλας ερμήνευσε στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου τη «Νόρμα» του Βιντσέντζο Μπελίνι, έργο το οποίο η ίδια είχε ζητήσει για την πρώτη της εμφάνιση στο αρχαίο θέατρο. Δεν έχανε ποτέ την ευκαιρία να ξαναζήσει το δράμα και το πάθος της ηρωίδας. Τη στιγμή που τραγουδούσε την άρια «Κάστα ντίβα» αφέθηκαν στην ορχήστρα δύο λευκά περιστέρια, προκαλώντας θύελλα χειροκροτημάτων. Στο τέλος, ο ενθουσιασμός του κοινού ήταν τόσο μεγάλος που κάλεσαν την Κάλλας 10 φορές στη σκηνή. Τα σκηνικά, στην ιστορική αυτή παράσταση, υπέγραψε ο Γιάννης Τσαρούχης, τα κοστούμια φιλοτέχνησε ο Αντώνης Φωκάς και η σκηνοθεσία ήταν του Αλέξη Μινωτή. Τη σύμπραξη της Μαρίας Κάλλας με την Εθνική Λυρική Σκηνή διήυθυνε από το πόντιουμ ο Τούλιο Σεραφίν.

Στις 6 Αυγούστου του 1961, η Μαρία Κάλλας ερμήνευσε στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου τη «Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Στην παράσταση συμμετείχαν περισσότερα από 200 πρόσωπα. Επρόκειτο για έναν ακόμη θρίαμβο της μεγάλης καλλιτέχνιδας, η οποία αποθεώθηκε από τους 17.000 θεατές της βραδιάς, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο υπουργός Προεδρίας Κωνσταντίνος Τσάτσος, η κοσμικογράφος Έλσα Μάξγουελ, ο πρίγκιπας Πέτρος του Μονακό και άλλοι. Τον Ιανουάριο του 1964 η Μαρία Κάλλας πείθεται από το Φράνκο Τζεφιρέλι να συμμετάσχει σε μία νέα παραγωγή της «Τόσκα» στη σκηνή του Κόβεντ Γκάρντεν (Covent Garden). Η παράσταση εκθειάζεται από τους κριτικούς, ενώ ακολουθεί την ίδια χρονιά νέος καλλιτεχνικός θρίαμβος στην Όπερα των Παρισίων με τη «Νόρμα».

Η Μαρία Κάλλας πέρασε στην αιωνιότητα στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 στο Παρίσι. Η κηδεία της έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου και, αφού το σώμα της αποτεφρώθηκε όπως επιθυμούσε, την άνοιξη του 1979 η τέφρα της σκορπίστηκε στο Αιγαίο.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet