Γ. Πατούλης: Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού δέχεται στοχευμένη επίθεση
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού δέχεται στοχευμένη επίθεση

Στη Γ.Σ. της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής) παραβρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της για την οικονομική κατάσταση των Δήμων, ενόψει της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιείται από την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) στην Αθήνα, την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, στις 10 το πρωί, στο Ξενοδοχείο Caravel.

Ο κ. Γ. Πατούλης επισήμανε ότι «οι Δήμοι λειτουργούν σήμερα οριακά, εξαιτίας της διαρκούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία τα τελευταία χρόνια ξεπερνά το 60%».

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το 2016 οι ΚΑΠ (σ.σ.: κεντρικοί αυτοτελείς πόροι) θα είναι 1 δισ ευρώ λιγότεροι από τις ανελαστικές μας δαπάνες. Κι αυτό το νούμερο δεν είναι αυθαίρετο, αλλά αποτυπώνεται στο σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2016, που κατατέθηκε πριν μερικές μέρες στη Βουλή».

Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού βάλλεται με σχέδιο – Της αφαιρούνται θεσμοθετημένοι πόροι

Κατά την άποψη της ΚΕΔΕ, “η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού δέχεται στοχευμένη επίθεση. Απαξιώνεται με σχέδιο και σύστημα, αφού τον τελευταίο χρόνο η Κυβέρνηση νομοθετεί σε βάρος των Δήμων,  χωρίς να κάνει διάλογο, παρά το γεγονός ότι έχει δεσμευτεί πως καμία απόφαση που τους αφορά δεν θα λαμβάνεται χωρίς να έχει υπάρξει πρώτα διαβούλευση με την ΚΕΔΕ”.

Ο Γ. Πατούλης επισήμανε, επίσης, ότι αφαιρούνται συστηματικά  θεσμοθετημένοι πόροι των Δήμων, αναφέροντας τα εξής χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  1. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.
  2. Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την απαλλαγή από την καταβολή ανταποδοτικών τελών στους παραχωρησιούχους του Δημοσίου.
  3. Η κατάργηση μιας σειράς τελών που αφορούν στους Δήμους (π.χ.  φόρος ζύθου).
  4. Η προωθούμενη ρύθμιση για αφαίρεση από τους Δήμους των τελών που αφορούν τις βοσκήσιμες γαίες και η απόδοση των τελών αυτών στις Περιφέρειες. Παίρνουν από τους Δήμους και δίνουν στις Περιφέρειες τα τέλη για τις βοσκήσιμες εκτάσεις.
  5. Η μη απόδοση των παρακρατηθέντων για το 2015.
Μόλις το 50% αυτών που δικαιούνται θα δοθεί στους Δήμους

Ο κ. Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι το 2016 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους Δήμους, οι οποίοι, αν δεν αντιδράσουν, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών τους. Κι αυτό γιατί:

  • Το 2016 έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό να δοθούν στους Δήμους μόλις το 50% αυτών που προβλέπονται από τον Ν. 3852/2010. Αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων για τους Δήμους άνω των 2,5 δισ. ευρώ το 2016.
  • Υπάρχει ένας ουσιαστικός αποκλεισμός  της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού από τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Δίδονται 555 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα το 2015, από αυτά που είχαν προβλεφθεί και προϋπολογιστεί, και 590 εκατομμύρια για το 2016.
Οι Δήμοι θα σηκώσουν και φέτος το βάρος της δημιουργίας πλεονασμάτων

Και το 2016 οι Δήμοι είναι αυτοί που θα σηκώσουν το κύριο βάρος για τη δημιουργία πλεονασμάτων, την ίδια περίοδο που οι υπόλοιποι φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης θα εξακολουθούν να παράγουν και το 2016 ελλείμματα, σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ

Η ΚΕΔΕ κατάθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τη διασφάλιση της οικονομικής και λειτουργικής αυτοτέλειας των Δήμων, όπως οι εξής:

  1. Άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, με ειδικό κονδύλι για έργα Δήμων 2 δισ. ευρώ.
  2. Συμμετοχή των ελληνικών Δήμων στο “πρόγραμμα Γιούνκερ” τουλάχιστον κατά 10%.
  3. Δημιουργία ενός νέου ΘΗΣΕΑ, ενός τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος που θα αφορά μόνον στους Δήμους. Οι πόροι του νέου αυτού ταμείου θα προέρχονται από τη νέα γενιά των παρακρατηθέντων, από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (ΤΠ&Δ) και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
  4. Πρόσβαση των Δήμων στους πόρους του ΤΠ&Δ με χαμηλό επιτόκιο, στο ύψους που δανείζεται και το υπόλοιπο Δημόσιο.
  5. Αντιμετώπιση των χρεών των “κόκκινων” Δήμων, με μια λύση “πακέτο” για όλους .

Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013. Συγκεκριμένα ειπώθηκε ότι είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να καλύψει νομικά τους δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια από πιθανές νομικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η ακύρωση έργων που δεν ολοκληρώθηκαν έγκαιρα

Πέραν των οικονομικών, τέθηκαν και σειρά από θεσμικά ζητήματα κι εκκρεμότητες, τα οποία θα συζητηθούν στην επικείμενη έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ στις 1 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Γ. Πατούλης κάλεσε τους δημάρχους και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων να δώσουν δυναμικό “παρών” στις εργασίες της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, λέγοντας:

«Μπροστά στο ζοφερό σκηνικό που δημιουργείται ενόψει της νέας χρονιάς, καλούμαστε να αποφασίσουμε ποια στάση θα κρατήσουμε απέναντι στις νέες προκλήσεις, να συζητήσουμε για θεσμικά και κοινωνικά ζητήματα που αφορούν στους Δήμους και στις τοπικές μας κοινωνίες, καθώς και να διαμορφώσουμε από κοινού το νέο πλαίσιο διεκδικήσεων της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρώ επιβεβλημένη την παρουσία όλων μας στις εργασίες της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, ώστε, μέσα από τη συμμετοχή μας σε αυτή και με τις αποφάσεις που θα λάβουμε, να δώσουμε τη δυνατότητα στους Δήμους μας να προχωρήσουν σε ένα Νέο Ξεκίνημα».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet