Γ. Πατούλης: «Η Αυτοδιοίκηση θα δώσει τα πάντα για να σωθεί η πατρίδα»
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: «Η Αυτοδιοίκηση θα δώσει τα πάντα για να σωθεί η πατρίδα»

«Εάν η χώρα έχει πρόβλημα εκπλήρωσης απαραίτητων υποχρεώσεων και πρέπει να μαζέψει 140 εκατ. ευρώ σε δύο μέρες και 400 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του μήνα, βεβαίως και όλη η Αυτοδιοίκηση θα συμβάλλει και θα δώσει τα πάντα για να σωθεί η πατρίδα και να μη πέσει στα βράχια. Όμως εάν αυτό που διατυπώνεται με μισόλογα δεν λέγεται ξεκάθαρα από την κυβέρνηση και αντίθετα επιχειρείται με κινήσεις αποσπασματικού χαρακτήρα, χωρίς διάλογο,  αλλά με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου αποφασίζει η Κυβέρνηση τη δέσμευση των χρημάτων των δήμων, τότε υπάρχει συνταγματική εκτροπή. Ως ΚΕΔΕ ζητάμε σήμερα να γίνει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να μπορέσουμε να εξάγουμε κρίσιμα συμπεράσματα, να καταλάβουμε πού βρίσκεται η χώρα και πώς να βοηθήσουμε. Αν δεν χρειάζεται αυτό ζητήσαμε από τον αρμόδιο υπουργό να μας δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων» τόνισε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Πατούλης μιλώντας κατά την έναρξη της τελευταίας προσυνεδριακής εκδήλωσης διαλόγου της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015 στο Λουτράκι.

Το προσυνέδριο στο Λουτράκι πραγματοποιήθηκε ενόψει του τακτικού συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική από τις 7 έως τις 9 Μαΐου.

Πλήττει την ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης η έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου

«Είναι νωπές στη μνήμη μας», τόνισε ο κ. Πατούλης, «οι δηλώσεις στελεχών της σημερινής κυβέρνησης, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, που κατηγορούσαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις συνεργασίας για την πρακτική τους να νομοθετούν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Χρειάστηκαν μόλις δύο μήνες, για να ξεχάσουν όσα έλεγαν ως αντιπολίτευση και να κάνουν ακριβώς τα ίδια. Να αποφασίζουν τη δέσμευση των χρημάτων των Δήμων με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Η συγκεκριμένη απόφαση πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού μας. Καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να δεσμεύσει τα χρήματα των δήμων, ακόμη κι όταν η χώρα ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας».

Ανατρέπεται ο προγραμματισμός των Δήμων

Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατηγόρησε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, την κυβέρνηση γιατί «δεν αντιλαμβάνεται ότι με αυτή την απόφασή της ανατρέπει τον προγραμματισμό των δήμων, αφού χωρίς χρήματα δεν μπορεί να γίνει κανένας προγραμματισμός έργων και παρεμβάσεων.

»Δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι θέτουν κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών μας;

»Πως θα μπορέσουμε χωρίς χρήματα να αγοράσουμε καύσιμα για τα απορριμματοφόρα μας, να λειτουργήσουμε τους παιδικούς μας σταθμούς, να προμηθευτούμε αναλώσιμα για τη λειτουργία των κοινωνικών μας δομών και υπηρεσιών;».

Η Αυτοδιοίκηση επιδεικνύει υπεύθυνη στάση

«Η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, «αντιλαμβάνεται περισσότερο από τους εμπνευστές τέτοιου είδους Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου την κρισιμότητα των στιγμών. Εμείς δεν θέλουμε να βγάλουμε την ουρά μας έξω από το πρόβλημα. Η δική μας στάση, είναι στάση ευθύνης.

»Συμμετέχουμε όλα αυτά τα χρόνια με πράξεις, κι όχι με λόγια ή δημιουργικές ασάφειες, στην εθνική προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα.  Είμαστε ο θεσμός που έχει συμβάλλει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τα τελευταία χρόνια , στην προσπάθεια του Κράτους να περιορίσει τις δαπάνες του.

»Για τον λόγο αυτό η επίκληση των τεράστιων δημοσιονομικών προβλημάτων και της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει το Δημόσιο, δεν μπορεί να αποτελέσει για την περίπτωση μας επαρκή δικαιολογία για να μας δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα που διατηρούμε. Αντίθετα, λειτουργεί ως επιβεβαίωση της ανικανότητας του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου να βρει βιώσιμη λύση στο πρόβλημα. Η κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει ότι η Αυτοδιοίκηση όλα τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.

»Η δέσμευση τους λοιπόν είναι μια κίνηση αποσπασματικού χαρακτήρα, που δεν λύνει με μόνιμο τρόπο και μακροπρόθεσμα τις αιτίες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση ρευστότητας. Είναι μια λανθασμένη πολιτική απόφαση, που αποδεικνύει ότι οι μέχρι σήμερα επιλογές του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου δημιουργούν αδιέξοδα που δύσκολα θα ξεπεραστούν, τις συνέπειες των οποίων όμως θα πληρώσουμε ακριβά όλοι μας. Από την σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μέχρι τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων, η απόσταση είναι μεγάλη».

Ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων

Ψηλά στην ατζέντα του προσυνεδρίου είναι τα ζητήματα του περιβάλλοντος, ιδίως αυτά που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, «Δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως ο Δήμος Πύργου αντιμετωπίζουν με οξύτητα το πρόβλημα αυτό. Αλλά και στην Αττική καλούμαστε να δούμε ποιο τελικά θα είναι το μοντέλο διαχείρισης, καθώς η νέα διοίκηση της Περιφέρειας φαίνεται ότι προχωρά στην ανατροπή του υφιστάμενου σχεδιασμού.

»Είναι αναγκαίο να καθίσουμε στη χώρα αυτή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε ένα τραπέζι και να αποφασίσουμε το μοντέλο που θα εφαρμόσουμε. Να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή εμπειρία και τα ευρωπαϊκά κονδύλια και να εφαρμόσουμε συστήματα που θα ανταποκρίνονται στις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες κάθε πόλης, δίνοντας βάρος στο να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι πολίτες  με την υιοθέτηση ακριβών λύσεων.

»Είναι απαραίτητο στο νέο εθνικό σχεδιασμό οι δήμοι να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι να είναι οι εντολοδόχοι των Περιφερειών».

Αναφερόμενος στον ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει σήμερα ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης ο κ. Πατούλης σημείωσε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι είναι «ο θεσμός που ξεπερνά τα ξεπερασμένα πλέον κομματικά στεγανά και  αγκαλιάζει όλους τους πολίτες.

»Μέσα από τη διαδικασία του επικείμενου Συνεδρίου μας, βάζουμε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας νέας, ισχυρής αυτοδιοικητικής συμμαχίας, που θα μας δώσει περαιτέρω ώθηση για να ανταποκριθούμε σε ένα νέο και ενισχυμένο ρόλο:  στην προώθηση της Εθνικής και της Περιφερειακής Ανάπτυξης της χώρας. Στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Για να είναι όμως καθοριστικός ο ρόλος μας, χρειάζεται να είναι οι Δήμοι μας ισχυροί. Οι αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας, μπορούν να γίνουν μόνον με ανατροπές. Ανατροπές που οδηγούν σε ένα καλύτερο μέλλον. Οι ανατροπές που θα φέρουν το καινούριο, στη θέση του παλιού, περνούν από την Αυτοδιοίκηση».

Η τακτική ατζέντα συζήτησης του προσυνεδρίου αφορούσε σε θέματα χωροταξίας, υποδομών, περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας.

Καλωσορίζοντας ο δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων Γ. Γκιώνης τους συνέδρους χαρακτήρισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως «ζωτικό κύτταρο για τα θεμέλια της χώρας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει». Παράλληλα τόνισε ότι στόχος των αιρετών παραμένει η λειτουργία εύρωστων και οργανωμένων δήμων με αναπτυξιακή πορεία.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής και δήμαρχος Ν. Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης κατά τον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός «πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση να κρατήσει τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει κατά τη διαπραγμάτευση». Διευκρίνισε ωστόσο πως οι δήμαρχοι πρέπει να αντισταθούν στην εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου λόγω της έλλειψης διαλόγου και συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βοήθησε να κρατηθεί η χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια και θα συνεχίσει να το κάνει, αρκεί να θεωρείται ισότιμος εταίρος και να υπάρχει συνεργασία» τόνισε.

«Κάποιοι θέλουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο περιθώριο, θα αντισταθούμε» σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και δήμαρχος Άργους Δημήτρης Καμπόσος σημειώνοντας πως την περυσινή χρονιά δόθηκαν 850 εκατομμύρια ευρώ από πόρους της Αυτοδιοίκησης για να στηρίξουν την κυβέρνηση. Άσκησε κριτική γιατί δεν υπήρξε συνεννόηση πριν την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και κάλεσε τους συναδέλφους του να είναι συντεταγμένοι σε ό,τι αποφασιστεί. «Να σωθεί η πατρίδα», είπε ο κ. Καμπόσος, αλλά διερωτήθηκε αν αυτό θα επιτευχθεί με τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης, ή απλά θα πάρει παράταση δύο μηνών και στη συνέχεια θα υπάρχουν ελλείψεις κονδυλίων στους δήμους για την κοινωνική πρόνοια, τους παιδικούς σταθμούς και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.

Ο Πελοπίδας Καλλίρης, αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι είναι μια σημαντική ημέρα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι από τον διάλογο που αναπτύσσεται θα προκύψουν γόνιμα συμπεράσματα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση σε σχέση με το περιβάλλον, τις υποδομές και τη χωροταξία. Σχετικά με τα απορρίμματα ο αντιπεριφερειάρχης έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωράει με γρήγορα βήματα στην επίλυση των προβλημάτων. «Σύντομα θα έχουμε εξελίξεις για τη διαχείριση» σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι για τις εξελίξεις μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χρειάζεται ψυχραιμία και εκτίμησε ότι θα υπάρχουν σύντομα εξελίξεις.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πατσαβός Παναγιώτης, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι περιφέρειες και δήμοι μπορούν να προχωρήσουν μαζί και να έχουν μια καλή συνεργασία. Σε σχέση με τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης για τα θέματα περιβάλλοντος εξέφρασε αρχικά την ικανοποίηση του, καθώς θεωρεί ότι κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. «Πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα σχεδιασμό όλοι μαζί ενωμένοι. Ένα σχεδιασμός που θα μπορούμε να τον υλοποιήσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά. Τέλος τόνισε ότι μέσα από τη μελέτη των προτάσεων και των συμπερασμάτων των δημάρχων όλοι μαζί θα μπορέσουν να  προχωρήσουν μπροστά.

Τις βασικές προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης στα ζητήματα του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης και των αειφόρων υποδομών, παρουσίασε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας Υποδομών και Περιβάλλοντος και δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στο ζήτημα της ολοκλήρωσης του Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, καθώς και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που όπως τόνισε, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του α΄ βαθμού της Αυτοδιοίκησης.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας προτείνονται μεταξύ άλλων ειδικά τιμολόγια της ΔΕΔΔΗΕ για κοινωφελείς εγκαταστάσεις και λειτουργίες των δήμων, ενώ για το Πράσινο Ταμείο ο κ. Χιονίδης, πρότεινε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τη διεκδίκηση της αποδέσμευσης του 50% των πόρων του για έργα περιβαλλοντικής ευθύνης των δήμων μέσα από τη δημιουργία μίας διακριτής «Πράσινης» ΣΑΤΑ και της θεσμικής εκπροσώπησης της ΚΕΔΕ στη διοίκηση του Ταμείου.

Τις  ανάγκες – προτάσεις και προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης στα θέματα πολιτικής προστασίας, παρουσίασε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γεώργιος Ψαθάς.

Ως προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο συγκεκριμένο τομέα ανέφερε την έγκαιρη διασφάλιση πιστώσεων στους δήμους για δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης εκτάκτων φυσικών φαινομένων, τον καθορισμό του ρόλου και των αρμοδιοτήτων καθώς και την επιχειρησιακή τους προετοιμασία για την αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων και την επιμόρφωση των αιρετών και εργαζομένων στους Δήμους.

«Ο ρόλος των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο τομέα της Πολιτικής Προστασίας είναι κεντροβαρής καθώς την Αυτοδιοίκηση χαρακτηρίζει η εγγύτερη προς τον πολίτη λειτουργία» σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet