Γ. Πατούλης: Η δημοσιονομική αποκέντρωση αποτελεί αναπτυξιακό μονόδρομο για τη χώρα
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Η δημοσιονομική αποκέντρωση αποτελεί αναπτυξιακό μονόδρομο για τη χώρα

Την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση προσδιόρισε ως τη βασική προϋπόθεση για να κερδίσει η χώρα το στοίχημα της ανάπτυξης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα «Η αυτοδιοικητική διακυβέρνηση στην Ευρώπη. Η περίπτωση της Ελλάδας», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Γουλανδρή, υπό τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και την αιγίδα της ΚΕΔΕ.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος υπογράμμισε ότι «ένα τόσο συγκεντρωτικό κράτος, όπως το ελληνικό, είναι προφανές ότι αποτελεί, τροχοπέδη σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρωτοβουλία».

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Νίκος Χιωτάκης.

«Η αποκέντρωση κλειδί για την ανάπτυξη»

Ο κ. Πατούλης, επικαλούμενος τις προκλήσεις της εποχής, εστίασε στη σημασία να συγκλίνει η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και επισήμανε ότι απαιτείται ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, που χρειάζεται συνεργασία τόσο μεταξύ των δήμων όσο διαβαθμιδική και κυρίως με το κεντρικό κράτος.

Σε αυτό το πλαίσιο προσδιόρισε τρεις κατευθύνσεις για την αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες είναι οι εξής:

  1. Αυτονομία. Η τοπική αυτονομία αναφέρεται στην εξουσία να καθορίζουν οι ΟΤΑ πολιτικές προτεραιότητες, να αποφασίζουν για τα οργανωτικά ζητήματα και να διαχειρίζονται τους πόρους.
  2. Αποδοτικότητα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η πλησιέστερη εξουσία στους πολίτες και ως εκ τούτου ανησυχεί για τη βελτίωση της παροχής των υπηρεσιών της, αυξάνει τις επιδόσεις της και τα αποτελέσματα της είναι πιο ορατά από ότι στα ανώτερα επίπεδα της κυβέρνησης.
  3. Συμμετοχή. Σε όλο τον κόσμο, οι πόλεις γίνονται όλο και πιο σημαντικές για την αντιμετώπιση πολλαπλών κοινωνικών – οικονομικών προκλήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η δημοκρατική λογοδοσία και η δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών, γίνεται όλο και πιο σημαντική. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ακυβερνησία και διάχυση ευθυνών.

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η ΚΕΔΕ έχει μελετήσει και έχει διατυπώσει μεταρρυθμιστικές προτάσεις οι οποίες όμως, όπως ανέφερε,  αντιμετώπισαν την πλήρη άρνηση της κεντρικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα σημείωσε ότι αποτελεί πάγια θέση της η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με αύξηση των πόρων και φορολογική εξουσία, τονίζοντας ότι «η δημοσιονομική αποκέντρωση αποτελεί αναπτυξιακό μονόδρομο για τη χώρα».

«Αντιαναπτυξιακός νόμος ο “Κλεισθένης”»

Αναφερόμενος στον νόμο «Κλεισθένη» υπογράμμισε ότι περιορίστηκε στις εκλογικές διαδικασίες και τους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς και όχι στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας και πρόσθεσε:

«Για τον λόγο αυτό η ΚΕΔΕ διατυπώνει στο συνέδριό της, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου 2018,  ολοκληρωμένη πρόταση που εμπεριέχει θεσμικές – πολιτικές μεταρρυθμίσεις και ένα διαχειριστικό – οικονομικό πλαίσιο εφαρμογής τους, που θα οδηγήσουν την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση στην τρίτη δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα και θα την καταστήσουν ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοικητικής οικογένειας».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Πατούλης επικεντρώθηκε στη σημασία που πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των τοπικών επενδύσεων προκειμένου να τονωθεί η απασχόληση, να βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς τους πολίτες, αλλά και να αμβλυνθούν οι ανισότητες, με ταυτόχρονη τόνωση της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Η κυβέρνηση εξαγγέλλει με λεφτά της Αυτοδιοίκησης»

Σχολιάζοντας την πορεία της χρηματοδότησης των ελληνικών δημοτικών επενδύσεων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια η ΣΑΤΑ έχει περιοριστεί στα 180 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2019 οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις, της συνολικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσιάζουν περαιτέρω μείωση».

Παράλληλα καυτηρίασε την πολιτική της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας ότι:

  • Οι προεκλογικές παροχές, που εξήγγειλε είναι κατά 25% μεγαλύτερες από το ύψος του συνολικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έτσι όπως αποτυπώνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2019 και
  • το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγγελθέντων, από την κυβέρνηση, προεκλογικών επιδομάτων χρηματοδοτούνται από τις μειώσεις στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του τόνισε ότι απαιτείται αλλαγή πολιτικής με έμφαση στην αποκέντρωση, την εμπιστοσύνη στις παραγωγικές δυνάμεις και στην αξιοποίηση των τοπικών και περιφερειακών συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet