Γ. Πατούλης: Πολιτεία και Περιφέρειες ευθύνονται τα τελευταία χρόνια για την τριτοκοσμική κατάσταση με τα απορρίμματα
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Πολιτεία και Περιφέρειες ευθύνονται τα τελευταία χρόνια για την τριτοκοσμική κατάσταση με τα απορρίμματα

Αυστηρό μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένα πλέον περιθώριο ανοχής στην εγκληματική, όπως τη χαρακτήρισε, αδιαφορία που έχει επιδείξει διαχρονικά η πολιτεία, αλλά και οι Περιφέρειες, κυρίως στην Αττική, στο ζήτημα της ορθής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στη χώρα μας, απέστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, σε παρέμβασή του στο Συνέδριο με θέμα «Το Νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και η Εφαρμογή των Περιφερειακών Σχεδίων (ΠΕΔΑ)» που διοργανώθηκε στον Μυστρά.

Ο κ. Πατούλης εστίασε στις σημαντικές επιπτώσεις που έχει στη δημόσια υγεία, αλλά και στο περιβάλλον, η μη ύπαρξη σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

«Είναι νωπές οι μνήμες από τις τριτοκοσμικές εικόνες που ζήσαμε στην Αττική και στην Πελοπόννησο. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν πλέον να παίζει και να πειραματίζεται με την υγεία των πολιτών, που πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη για να έχουν καθαρές πόλεις και όχι εστίες μόλυνσης οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όλων μας και ιδιαίτερα των παιδιών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Τα τελευταία 15 χρόνια η πολιτεία και οι Περιφέρειες κωφεύουν απέναντι σε ένα πρόβλημα ζωτικής σημασίας. Κάθε φορά που υπάρχει κρίση οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επέκταση των λοιμώξεων και για αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου. Θα ιδρώσει το αυτί κανενός; Πού πήγαν όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονταν για τη διαχείριση των απορριμμάτων; Θα αναλάβει ποτέ κανείς την ευθύνη για τους υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπη η Αττική και άλλες πόλεις της Ελλάδας κάθε λίγο και λιγάκι;».

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την ΚΕΔΕ, την ΠΕΔ Πελοποννήσου, τον Δήμο Σπάρτης, τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δίκτυο Βιώσιμη Πόλη.

Τους συνέδρους καλωσόρισε ο δήμαρχος Σπάρτης, Ε. Βαλιώτης. Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, Σ. Αργειτάκος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Τατούλης, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δημαρχος Πύλου – Νέστορος, Δ. Καφαντάρης και ο γενικός γραμματέας ΠΕΔ Πελοποννήσου, Γ. Σμυρνιώτης.

«Δεν μας αξίζει να γίνουμε Νάπολη»

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος τόνισε ότι η ΚΕΔΕ έχει επισημάνει κατ΄ επανάληψη την ανάγκη δρομολόγησης όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων από πλευράς της κυβέρνησης, προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυροί και οργανωμένοι ΦΟΔΣΑ, να εξασφαλισθεί η άμεση αδειοδότηση των Χώρων Επεξεργασίας και Διαλογής Απορριμμάτων με παράλληλη εξασφάλιση των απαιτούμενων χώρων, πριν το πρόβλημα καταστεί, όπως είπε,  μη διαχειρίσιμο, όπως εμφανίζεται σήμερα στην Αττική, μέχρι πρότινος στην Πελοπόννησο, στην Κέρκυρα και αλλού.

«Δεν μας ταιριάζει και δεν μας αξίζει να δούμε εικόνες σαν της Νάπολη στη πατρίδα μας. Η κωλυσιεργία, η αναβλητικότητα και οι ιδεοληψίες είναι επιζήμια για το περιβάλλον και την κοινωνία και πολύ χειρότερη συνταγή από τη δρομολόγηση λύσεων έστω και αν αυτές δεν συγκεντρώνουν την απόλυτη κοινωνική αποδοχή», επισήμανε.

Αναφερόμενος στην ανάγκη να βρεθούν ριζικές λύσεις στο ζήτημα τόνισε ότι «οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να εισπράττουν τα οικονομικά οφέλη και μέσω της ανακύκλωσης της διαχείρισης των απορριμμάτων τους, με απώτερο σκοπό τη μείωση του κόστους διαχείρισης» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους πολίτες με διάφορες μορφές επιδότησης π.χ. με ανάλογη μείωση των δημοτικών τελών, αλλά και αντικίνητρα σε όσους κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση, πρέπει επιτέλους η δίκαιη αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» να μπει στην κουλτούρα μας.

«Να αφήσουν κάποιοι στην άκρη τα συμφέροντα»

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κ. Πατούλης εστίασε στην ανάγκη να εκλείψουν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η σύγκρουση συμφερόντων και υπογράμμισε:

«Σήμερα μαζί με τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, την Περιφέρεια, τους Δήμους της Πελοποννήσου και τους φορείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να διεκδικήσουμε τις αναγκαίες θεσμικές και διοικητικές ρυθμίσεις, τους πόρους για να υλοποιήσουμε βιώσιμες λύσεις, να ενισχύσουμε την κυκλική οικονομία, να πάμε μπροστά. Να βρούμε λύσεις. Κι όταν ακόμα έχουμε το κεντρικό κράτος ή και τις Περιφέρειες σε κάποιες περιπτώσεις όχι ως συνοδοιπόρους και αρωγούς στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, αλλά δυστυχώς ως τροχοπέδη στις αγωνιώδεις προσπάθειές μας για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και τον πολίτη».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet