Δυναμικό «παρών» της ΚΕΔΕ στη συνεδρίαση του CEMR στην Ισπανία
Αυτοδιοίκηση

Δυναμικό «παρών» της ΚΕΔΕ στη συνεδρίαση του CEMR στην Ισπανία

Οι προτεραιότητες της Επιτροπής του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) μετά το 2020 και οι δράσεις που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος της συνοχής μεταξύ των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε στη SORIA της Ισπανίας.

Εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, η αντιπροσωπεία της Ένωσης έδωσε δυναμικό «παρών» και κατέθεσε συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις προκειμένου να μπορέσει η Αυτοδιοίκηση να έχει αποφασιστικό ρόλο στη δημιουργίας της Συμμαχίας Συνοχής, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το βασικό θέμα συζήτησης της συνεδρίασης της Επιτροπής του CEMR ήταν το μέλλον της πολιτικής συνοχής. Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις πιθανότητες  να κλονιστεί η συνοχή αυτή, από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Για τον λόγο αυτό τέθηκαν οι προτεραιότητες μετά το 2020, με στόχο να διαφυλαχθεί η συνοχή σε συνδυασμό με την περικοπή των δαπανών σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο πρόεδρος του CEMR παρουσίασε τη δημιουργία «Συμμαχίας για τη Συνοχή» υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται όραμα, όπως και οι πολίτες της, και γι’ αυτό πρέπει να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών. Το σύνολο των παρευρισκόμενων δεσμεύτηκαν  να προσυπογράψουν τη «Συμμαχία για τη Συνοχή».

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίχθηκε ότι η πολιτική συνοχής πρέπει να είναι ευέλικτη και τα κονδύλια να κατανέμονται πέρα από τα κριτήρια ΑΕΠ, με βάση την αρχή της επικουρικότητας εδαφικής συνοχής.

Στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, εντοπίστηκαν πέντε νέες προκλήσεις για την Ε.Ε : Η ψηφιακή επανάσταση, η παγκοσμιοποίηση, η δημογραφική αλλαγή -κοινωνική συνοχή, η οικονομική σύγκλιση και η κλιματική αλλαγή.

Ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Καφαντάρης, ως εκπρόσωπος του προέδρου Γ. Πατούλη, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στην ανάγκη ενίσχυσης της πολιτικής συνοχής στο μέλλον. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά «η ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση μπορεί και έχει τη δυνατότητα να  διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην υλοποίηση πρωτοβουλιών για τη συνοχή. Για τον λόγο αυτό η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού θα συμμετάσχει σ’ αυτή την κοινή προσπάθεια όλων των αυτοδιοικήσεων της Ευρώπης. Πρόκειται για μια στόχευση  τα αποτελέσματα της οποίας μπορούν να είναι υπέρ των τοπικών μας κοινωνιών».

Στις Βρυξέλλες, σε επίσημη τελετή, η υπογραφή δήλωσης για τη «Συμμαχία για τη Συνοχή» από τον Γ. Πατούλη

Να επισημανθεί ότι τη δήλωση για τη «Συμμαχία για τη Συνοχή» (Cohesion Alliance) θα υπογράψει σε επίσημη τελετή και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.

Η διαδικασία της υπογραφής θα γίνει παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Karl Heinz Lambertz, καθώς και του συνόλου των μελών του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, στις 31 Ιανουαρίου 2018 στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και αντιπρόεδρος του CEMR με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής υπογράμμισε ότι «όπως αποδείχθηκε, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε κοινωνικό επίπεδο είναι τεράστιες».  Και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ πρόσθεσε:

«Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση ότι η μοναδική μας άμυνα απέναντι στις προκλήσεις της εποχής είναι να γίνουμε όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες μια γροθιά, να κάνουμε δηλαδή πράξη της έννοια της κοινωνικής και πολιτικής συνοχής. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που δέχεται πολλούς κλυδωνισμούς. Και σε αυτή την προσπάθεια η Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο, με παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

»Το υφιστάμενο μοντέλο έτσι όπως λειτουργεί το μόνο που καταφέρνει είναι να αναπαράγει ανισότητες. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία φάνηκε ότι η Ε.Ε. δεν κατάφερε να ανατρέψει την αυξητική τάση δεικτών όπως της ανεργίας και των απολύσεων. Θα πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι οι δυνατότητες σύγκλισης των φτωχών περιφερειών με τον μέσο κοινοτικό όρο χαρακτηρίζονται ουτοπικές, αφού οι περιφέρειες αυτές πρέπει να σημειώνουν ρυθμούς ανάπτυξης 5,5% για δέκα χρόνια ή 3,75% για 20 χρόνια! Με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε θα πρέπει να αποδείξουμε ότι ως Ευρωπαίοι πολίτες μπορούμε να συνυπάρξουμε συνεργαζόμενοι και όχι απλώς ανεχόμενοι ο ένας την παρουσία του άλλου».

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ

Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) ξεκίνησε 17 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε χθες Παρασκευή 19 Ιανουαρίου.

Σε αυτή συμμετείχε μεγάλος αριθμός δημάρχων από το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών μελών. Η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τον α’ αντιπρόεδρο της  ΚΕΔΕ και δήμαρχο  Πύλου – Νέστορος Δ. Καφαντάρη, τον Κ. Τζανακούλη, πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, τη δήμαρχο Αγίου Δημητρίου, Μ. Ανδρούτσου, τον δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα, Δ. Τσιαντή, την αντιδήμαρχο Ηλιούπολης, Μ. Κουρή και το στέλεχος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕΔΕ, Β. Αθανασοπούλου.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet