Εκδήλωση γνωριμίας με το Όρος Αιγάλεω διοργανώνει ο ΠΕΣΥΔΑΠ
Αυτοδιοίκηση

Εκδήλωση γνωριμίας με το Όρος Αιγάλεω διοργανώνει ο ΠΕΣΥΔΑΠ

Ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας-Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), στο πλαίσιο του έργου «Προστατεύοντας το Όρος Αιγάλεω», διοργανώνει την Κυριακή 5 Μαΐου 2019, στις 9.30π.μ., εκδήλωση γνωριμίας με το Όρος Αιγάλεω, με σημείο συνάντησης τα Πυροβολεία Κορυδαλλού. Η εκδήλωση επικεντρώνεται στην ενθάρρυνση της πεζοπορίας και τη χρήση ποδηλάτου μέσα σε ειδικά σχεδιασμένη για την περίσταση διαδρομή στο δασικό οικοσύστημα του βουνού και αποτελεί τη δεύτερη συμμετοχική δραστηριότητα, μετά την πρώτη που υλοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου 2019.

Η νέα δράση εντάσσεται στη στρατηγική του ΠΕΣΥΔΑΠ για την προστασία και αναδάσωση του Όρους Αιγάλεω. Μια στρατηγική που αγκαλιάζει πρωτοβουλίες, δράσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ειδικά των ΟΤΑ, με στόχο την ανακοπή της πορείας της ευρύτερης περιοχής προς τη μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική υποβάθμιση, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η κατάσταση που επικρατεί στο βουνό από περιβαλλοντικής άποψης είναι κακή και δυστυχώς – όπως προκύπτει και από την παγκόσμια εμπειρία – όπου υπάρχει περιβαλλοντική υποβάθμιση, δεν υπάρχει προοπτική ανάπτυξης, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, όπου επίσης προστίθενται τα εξής:

«Επομένως ο αγώνας της Αυτοδιοίκησης για την προστασία και την αναδάσωση του Όρους Αιγάλεω αποσκοπεί τόσο στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, όσο και στη συμμετοχή τους στις διαδικασίες διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων για την περιφρούρηση του βουνού. Στο πλαίσιο αυτό, προτρέπονται οι συμμετέχοντες να φωτογραφίζουν στοιχεία, ώστε να συμβάλλουν στην καταγραφή: (α) των οχλουσών δραστηριοτήτων, (β) των παράνομων χωματερών και (γ) της βιοποικιλότητας του Όρους Αιγάλεω».

Η μεταφορά στη θέση Πυροβολεία μπορεί να γίνει: α) με δημοτικά λεωφορεία, β) με ίδια μέσα γ) με αστικά λεωφορεία (από Μετρό Αιγάλεω: 806, 807, από Πειραιά: 809, 810, 814).Σκοπός: Πεζοπορία, ενθάρρυνση χρήσης του ποδηλάτου, αισθητική απόλαυση του βουνού, συμμετοχή στην καταγραφή (α) των οχλουσών δραστηριοτήτων, (β) των παράνομων χωματερών και (γ) της βιοποικιλότητας του Όρους Αιγάλεω.  

Απόσταση: 3,5km (+3,5km επιστροφή ) = 7,0km σύνολο

Χρόνος κίνησης: περίπου 3 ώρες

Σταθμοί ξεκούρασης-υποστήριξης: 4 (ένας στην αρχή, ένας στο τέλος και δύο ενδιάμεσοι με απόσταση περίπου 1.700m).

Λίγα λόγια για το έργο

Έργο: Προστατεύοντας το Όρος Αιγάλεω

Σύμπραξη: Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης και ΠΕΣΥΔΑΠ

Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ, ,στο πλαίσιο του μέτρου «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες» του άξονα «Καινοτόμες δράσεις» του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις».

Σκοπός του έργου:  Η συμβολή στην προστασία και την αειφόρο διαχείριση του Όρους Αιγάλεω. 

Μεθοδολογία: Καταγραφή (α) των οχλουσών δραστηριοτήτων, (β) των παράνομων χωματερών και (γ) της βιοποικιλότητας του Όρους Αιγάλεω.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα: (α) Συγκέντρωση και επικοινωνία περιβαλλοντικής πληροφορίας, μέσω ενός ψηφιακού αποθετηρίου για το Όρος Αιγάλεω, που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό. (β) Ευαισθητοποίηση των πολιτών για το μοναδικής αξίας από οικολογικής άποψης Όρος Αιγάλεω.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet