Η αντιμετώπιση του bullying προτεραιότητα του ΕΔΔΥΠΠΥ
Αυτοδιοίκηση

Η αντιμετώπιση του bullying προτεραιότητα του ΕΔΔΥΠΠΥ

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 η 10η Συνάντηση Υγιών Πόλεων στο δημαρχείο Αμαρουσίου.

«Ο σχολικός εκφοβισμός αρχίζει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και στην πατρίδα μας. Δεν μπορούμε να μείνουμε παρατηρητές σε όλο αυτό. Μέσα από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και τα ΚΕΠ Υγείας των Δήμων μελών του, έχουμε εντάξει ενέργειες για τη διαχείριση του σχολικού – διαδικτυακού εκφοβισμού (bulling), και στόχος μας είναι μέσα από τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς να συμβάλλουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου», ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, κατά τον χαιρετισμό του, μέσω skype, ο δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος του Δικτύου και της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Στη Συνάντηση παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Καλλιθέας και αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΔΔΥΠΠΥ Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τόνισε τον σημαντικό ρόλο του Δικτύου σε θέματα πρόληψης και προαγωγής υγείας με τη συμμετοχή των Δήμων σε κοινές δράσεις αναφορικά  με το μείζον θέμα του σχολικού εκφοβισμού.

Για τη δράση αυτή το ΕΔΔΥΠΠΥ συνεργάζεται με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου που τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτό, οι μέχρι τώρα δράσεις των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων μελών του ΕΔΔΥΠΠΥ έχουν, μεταξύ άλλων, πραγματοποιήσει ομιλία και εκπροσώπηση των ΚΕΠ Υγείας Αμαρουσίου και Αγίας Παρασκευής  σε πρόγραμμα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Β΄ Αθηνών για τον σχολικό εκφοβισμό, ενημερωτικές εκδηλώσεις στο 3ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής και στο 5ο ΓΕΛ Αμαρουσίου καθώς και ενημέρωση στην κεντρική δομή των ΚΕΠ Υγείας σε μαθητές του 4ου και 5ου Λυκείου Λάρισας για θέματα πρόληψης του bulling.

Επιπλέον τα ΚΕΠ Υγείας διοργάνωσαν για πρώτη φορά στη χώρα εκπαιδευτικό εργαστήριο διάρκειας 10 ωρών, όλου του παιδαγωγικού προσωπικού των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αμαρουσίου με θέμα«Τα πρώτα βήματα των παιδιών στο δημιουργικό διαδίκτυο με ασφάλεια» όπου συμμετείχε ο κ. Γ. Πατούλης σηματοδοτώντας την σπουδαιότητα της πρόληψης από μικρές ηλικίες του φαινομένου του εκφοβισμού.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεσμεύτηκε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι «το πρόγραμμα αυτό θα επεκταθεί καταρχήν σε όλους τους Δήμους μέλη που έχουν δημιουργήσει ΚΕΠ Υγείας και στη συνέχεια σε όσο το δυνατόν περισσότερους Δήμους ενδιαφερθούν». Πρόσθεσε δε ότι «το πλέον σημαντικό είναι να διοργανωθούν και να συνεχισθούν οι δράσεις με σκοπό να δημιουργούνται περιβάλλοντα μη βίας στο σχολείο, στην οικογένεια και την κοινωνία ώστε να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα των παιδιών να μεγαλώνουν χωρίς φόβο. Στο πλαίσιο αυτό το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτει θα εξακολουθήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους Δήμους και τα σχολεία που θα ενδιαφερθούν, σε ολόκληρη τη χώρα».

Παράλληλα, ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί μια σειρά συναντήσεων και εκδηλώσεων για τον σχολικό εκφοβισμό που θα λάβουν χώρα στα σχολεία και σε άλλα σημεία μετά από πρωτοβουλία του ΕΔΔΥΠΠΥ, της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ.

Επίσης, αναφερόμενος στον στόχο του ΕΔΔΥΠΠΥ, ο κ. Πατούλης τόνισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι «Με 165 Δήμους της χώρας μας μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ, έχουμε σαν κύριο στόχο και κεντρικό άξονα της πολιτικής μας την προαγωγή της Υγείας των πολιτών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος στους Δήμους μας. Αξιοποιούμε τη συμμετοχή μας σε αυτό το δίκτυο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο οποίο μετέχουν 1.400 Δήμοι από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να αντλήσουμε παραδείγματα, βέλτιστες πρακτικές, μεθοδολογία και τεχνογνωσία προκειμένου να εναρμονίζουμε την πολιτική μας για την Υγεία, την Κοινωνική Πρόνοια και το Περιβάλλον με σκοπό την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες μας. Σε αυτήν την συνάντηση, αποφασίσαμε την εναρμόνιση της πολιτικής μας για μια Υγιή Τρίτη Ηλικία και θα εργασθούμε γι΄ αυτό τον σκοπό όλοι μας με κοινή πολιτική και κοινές δράσεις».

Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Κάρναβος κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι «Ο ρόλος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων είναι κρίσιμος διότι βρισκόμαστε στη δύνη ανθρωπιστικής κρίσης. Το Δίκτυο μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στους τομείς της Πρόληψης και Ενημέρωσης, ιδιαίτερα με το θεσμό των ΚΕΠ Υγείας, και στην παροχή δωρεάν εξετάσεων μέσω της κινητοποίησης παροχών εθελοντισμού».

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνάντησης Εργασίας, έγινε παρουσίαση από τη συντονίστρια του προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Δικτύου και πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΠΟΥ για τα Εθνικά Δίκτυα, Νταίζη Παπαθανασοπούλου, της πορείας του Δικτύου και των Δήμων μελών σύμφωνα με το Πρόγραμμα Υγιείς Πόλεις του ΠΟΥ, καθώς και προγραμματισμός της πολιτικής για την πενταετία που διανύουμε (2014-2019), με παρουσίαση του 5ετούς Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δικτύου που έχει αποφασισθεί και ψηφιστεί από το Διοικητικό του  Συμβούλιο.

Επιπλέον, έγινε ενημέρωση των Δήμων-μελών για τις εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ που συνδιοργάνωσε το ΕΔΔΥΠΠΥ και ο Δήμος Αμαρουσίου με τον ΠΟΥ, στην Αθήνα, στις  22-25 Οκτωβρίου 2014 και συζητήθηκαν οι νέες πολιτικές για την περίοδο 2014-2019, καθώς και το Σύμφωνο των Αθηνών που υπεγράφη από τους παριστάμενους πολιτικούς εκπροσώπους των συμμετεχόντων Δήμων από όλες τις χώρες.

Επίσης, έγινε παρουσίαση των προγραμμάτων του Δικτύου καθώς και προεργασία για το επικείμενο Πανελλήνιο Συνέδριο από τον γενικό διευθυντή του Δικτύου Σωτήρη Παπασπυρόπουλο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πολιτική για μια Υγιή Τρίτη Ηλικία με παρουσίαση της πολιτικής του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κ. Άννα Ριτσατάκη, τεχνική σύμβουλο του ΠΟΥ και δρ. Ελίζαμπεθ Μεσθενέου, τέως πρόεδρο του Οργανισμού 50plus Hellas, αντιπρόεδρο της ΕΓΓΕ, με συζήτηση για την κοινή πολιτική που θα υιοθετήσουν για την Τρίτη ηλικία όλοι οι Δήμοι του Δικτύου προσαρμόζοντας την πολιτική τους με αυτήν του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, έγινε από τον κ. Γιώργο Κορμά, επιστημονικό υπεύθυνο της Κεντρικής Δομής των ΚΕΠ Υγείας παρουσίαση για το μείζων θέμα του σχολικού εκφοβισμού και ακολούθησε συζήτηση με τους εκπροσώπους των Δήμων- μελών.

Τις εργασίες της Συνάντησης συντόνισε η κ. Νταίζη  Παπαθανασοπούλου, συντονίστρια του προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Δικτύου και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΠΟΥ για τα Εθνικά Δίκτυα.

Ομιλητές στη Συνάντηση Εργασίας ήταν οι: κ. Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΔΔΥΠΠΥ, δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος ΚΕΔΕ, ο κ. Δημήτρης Κάρναβος, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΔΔΥΠΠΥ και δήμαρχος Καλλιθέας, κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, γενικός διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥ, η κα Νταίζη  Παπαθανασοπούλου, Συντονίστρια του προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Δικτύου και πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΠΟΥ για τα Εθνικά Δίκτυα, η κα Άννα Ριτσατάκη, τεχνική σύμβουλος του ΠΟΥ, η δρ. Ελίζαμπεθ Μεσθενέου, τέως πρόεδρος του Οργανισμού 50plus Hellas, αντιπρόεδρος της ΕΓΓΕ και ο κ. Γιώργος Κορμάς, επιστημονικός υπεύθυνος της Κεντρικής Δομής των ΚΕΠ Υγείας.

Παρόντες εκ μέρους των Δήμων-Μελών ήταν: o κ. Λεωτσάκος, αντιδήμαρχος Αγίας Βαρβάρας και μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Δ.Σ. του ΕΔΔΥΠΠΥ και η συντονίστρια κα Σμυρνή, η κα Μητροπούλου  συντονίστρια Δ. Αγίας Παρασκευής, ο κ. Παντελιάς αντιδήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού και μέλος του Δ.Σ. του ΕΔΔΥΠΠΥ και η κα Οικονομοπούλου, η κα Μακρή υπεύθυνη Προώθησης Εθελοντισμού & Αλληλεγγύης Δ. Αγρινίου, ο κ. Ζάχαρης, αντιδήμαρχος Αιγάλεω και η κα Σαμαρά, συντονίστρια, ο κ. Βαφειάδης αντιδήμαρχος Βριλησσίων, ο κ. Τσουμπάρης, δημοτικός σύμβουλος Δέλτα, η κα Τούρνα κοινωνική λειτουργός Δ. Δοξάτου, η κα Οικονόμου αντιδήμαρχος Ελευσίνας και η κα Κοκκώνη από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, η κα Κουρτέσα συντονίστρια Δ. Ελληνικού-Αργυρούπολης και η κα Στελλάκη δημοτική σύμβουλος, η κα Σκλαβούνου ειδική σύμβουλος Δημάρχου Ερμιονίδας, η κα Πλεξίδα συντονίστρια Δ. Ηρακλείου και η κα Καραμπέτσου διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής, ο κ. Καμούτσης, πρόεδρος ΔΗΚΕΘ και δημοτικός σύμβουλος Δ. Θήβας και η κα Μπαρώνη, η κα Γιαννακού-Πάσχου σντιδήμαρχος Καλλιθέας, ο κ. Μακρυνός αντιπρόεδρος β΄ του Δ.Σ. του ΕΔΔΥΠΠΥ και επόπτης Δημόσιας Υγείας του Δ. Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ο κ. Κυρόπουλος προϊστάμενος Τμήματος Υγείας Δ. Λάρισας, η κα Ξέστερνου συντονίστρια Δ. Λαυρεωτικής, ο κ. Μαγουλάς αντιδήμαρχος Μακρακώμης, η κα Κιμπιζή αντιδήμαρχος Μαρκόπουλου Μεσογαίας και η κα Σταύρου, η κα Ρεπαπίνου δημοτική σύμβουλος Μονεμβασιάς, η κα Παπαγεωργίου συντονίστρια Δ. Μοσχάτου-Ταύρου, η κα Αργυροπούλου προϊσταμένη Υγειονομικού Τμήματος Δ. Παπάγου-Χολαργού, ο κ. Στάμκος δήμαρχος Πέλλας και η κα Δήμου συντονίστρια, η κα Κωνσταντακοπούλου Γραφείο δημάρχου Περιστερίου, η κα Πρίφτη συντονίστρια Δ. Σπάτων-Αρτέμιδος, ο κ. Ρεστέμης Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής Δ. Φιλοθέης-Ψυχικού, ο κ. Αντωνόπουλος αναπληρωτής δήμαρχος Φυλής, ο κ. Μαυροειδάκος αντιδήμαρχος και ο κ. Βέλλης διευθυντής Κοινωνικής Πολιτικής, ο κ. Λαδόπουλος γενικός γραμματέας Δ.Σ. του ΕΔΔΥΠΠΥ και δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, ο κ. Παπαχρήστου από το ΙΚΠΙ, ο κ. Δρυμούσης από τον Οργανισμό 50plus Hellas και ο κ. Λυκούδης πρόεδρος της Πυραμίς.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet