ΚΕΔΕ: «6 για έξω» – 6 δράσεις για να ξαναγίνουν οι πόλεις μας ανθρώπινες
Θεσμικοί Φορείς

ΚΕΔΕ: «6 για έξω» – 6 δράσεις για να ξαναγίνουν οι πόλεις μας ανθρώπινες

«H εμπειρία που όλοι, και πρώτα από όλα οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, αποκτήσαμε από τη διαχείριση της πρόσφατης πανδημίας του κορωνοϊού μας έδωσε το ερέθισμα να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το μοντέλο λειτουργίας των πόλεών μας και τον τρόπο ζωής μας μέσα σε αυτές. Τους μήνες που πέρασαν, αναγκαστήκαμε να δούμε τη ζωή μας… αλλιώς».

Τα παραπάνω αναφέρει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), συμπληρώνοντας ότι στην «καρδιά της υγειονομικής κρίσης, αναδείξαμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης. Ενώσαμε δυνάμεις για να στηρίξουμε με επιτυχία τους συμπολίτες μας που ανήκαν στις ευάλωτες ομάδες».

Λόγω των αναγκαστικών περιορισμών στην κυκλοφορία, προσθέτει η Ένωση, θυμηθήκαμε ξανά πως είναι να ζούμε σε πόλεις ήσυχες, χωρίς αυτοκίνητα και θόρυβο και με κλειστά τα περισσότερα καταστήματα.

Και στην ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ προσθέτει:

«Διαπιστώνοντας ξανά την ξεχωριστή σημασία που έχει για την καθημερινή ζωή και την ασφάλειά μας το πλήρωμα του περιπολικού, ο φούρναρης της γειτονιάς, ο γνωστός μας που εργάζεται στο σούπερ μάρκετ, ο φαρμακοποιός της διπλανής πόρτας, ο ντελιβεράς, οι γιατροί και νοσηλευτές που εφημέρευαν 24 ώρες το 24ωρο για να διαχειρισθούν κρίσιμα περιστατικά. Ο εργαζόμενος στην αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και ο συνεργάτης του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, που δεν άφησε κανέναν συνάνθρωπό μας με πραγματική ανάγκη χωρίς τα απαραίτητα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

»Ανακαλύψαμε ξανά την αξία του να ζεις σε πόλεις με πράσινο, με πεζοδρόμους που μπορείς να κυκλοφορείς με άνεση και ασφάλεια, με διαδρομές που μπορείς να κάνεις ποδήλατο, με πολλούς ελεύθερους ανοιχτούς δημόσιους χώρους, που όλοι μπορούμε να περπατήσουμε και να αθληθούμε χωρίς περιορισμούς.

»Επαναπροσδιορίσαμε βασικές αξίες και προτεραιότητες της ζωής μας, όπως είναι η οικογένεια, η φιλία, η εργασία, η υγεία, το αίσθημα να νοιάζεσαι για το γείτονα και τον συνάνθρωπό σου.

»Στη διάρκεια αυτής της ξεχωριστής κατάστασης η αυτοδιοίκηση έδωσε με επιτυχία τη μάχη για να κρατηθούν οι τοπικές κοινωνίες όρθιες και να παραμείνουν οι πόλεις μας καθαρές, όμορφες, λειτουργικές. Για να μην μείνει κανένας μόνος σε αυτή την κρίση».

Τώρα είναι η ώρα να δούμε και τις πόλεις μας «αλλιώς»

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και τα μέτρα που λαμβάνονται για να σταθεί η κοινωνία ξανά στα πόδια της και να πάρει μπροστά η οικονομία και η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη μια ακόμη κρίσιμη παράμετρο, αυτήν της ποιότητας ζωής των πολιτών, υποστηρίζει η ΚΕΔΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, και «για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες και οι περιορισμοί στους οποίους όλοι μας υποβληθήκαμε το προηγούμενο διάστημα, οφείλουμε όλοι, με πρώτη την Αυτοδιοίκηση, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και συντονισμένες δράσεις, για να παραμείνουν στην καθημερινότητά μας οι ανθρώπινες συνθήκες ζωής. Να κερδίσουμε ξανά τις πόλεις μας και τις ζωές μας, όπως νικήσαμε τον κορωνοϊό. Τώρα είναι η ώρα να δούμε τις πόλεις μας… αλλιώς» συνεχίζει η ΚΕΔΕ.

Η ΚΕΔΕ ξανά στην «πρώτη γραμμή»

Στο επόμενο Δ.Σ. της Ένωσης θα συζητηθεί η νέα πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών, για την ανάληψη 6 συγκεκριμένων δράσεων, που θα μας επιτρέψουν να βελτιώσουμε την καθημερινότητα στις πόλεις μας.

Είναι μια πρωτοβουλία που θα επιδιωχθεί να αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα, από τον πιο μικρό ως τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας. Θα ξεκινήσει πιλοτικά με όσους Δήμους είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν και σταδιακά θα επιδιωχθεί να γίνει καθολική η συμμετοχή.

Αναγκαία προϋπόθεση για να πετύχει το νέο αυτό εγχείρημα είναι να υλοποιηθεί μαζί με τους πολίτες, με τη συμμετοχή τους στη διαβούλευση, με τη συνεργασία τους στον σχεδιασμό και την αποδοχή και τη συναίνεσή τους στην υλοποίηση τονίζει η ΚΕΔΕ.

6 δράσεις για ανθρώπινες πόλεις

Ουσιαστικά η πρόταση της ΚΕΔΕ περιλαμβάνει 6 δράσεις

  1. Τοπικές ψηφοφορίες για προτάσεις βιώσιμων αναπλάσεων.
  2. Τουλάχιστον μία πεζοδρόμηση ή δημιουργία ποδηλατοδρόμου στους Δήμους που θα συμμετέχουν, για ελάχιστο διάστημα 6 μηνών.
  3. Δημιουργία μιας βόλτας ή ποδηλατικής διαδρομής μήκους 13.033 μέτρων (με αφορμή τον αριθμό 13033 που στέλναμε sms, για να τιμήσουμε τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη μάχη της ζωής από τον κορωνοϊό).
  4. Διοργάνωση Ποδηλατάδας στις 03/06, παραμονές της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
  5. Ανάληψη μέτρων από πλευράς Δήμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στα ποδήλατα και την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρικών ποδηλάτων από τους πολίτες.
  6. Δημιουργία θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων σε όλους τους Δήμους.

Τα μέτρα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των έργων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε πολλούς  Δήμους κι αφορούν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, αλλά και με μέτρα που σχεδιάζει η ΚΕΔΕ κι αφορούν στην ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, που σύντομα θα ανακοινώσει.

«6 για έξω»

«Με ένα μήνυμα sms και ένα πενταψήφιο νούμερο κάνουμε την αρχή» αναφέρει η Ένωση και προσθέτει: «Καμία πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοσθεί αποτελεσματικά, αν δεν έχει τη στήριξη των πολιτών.

«H ιδέα μας είναι “να δούμε αλλιώς”, θετικά αυτή τη φορά, τον τρόπο με τον οποίο μέχρι χθες στέλναμε μήνυμα για να ασκηθούμε ή να κάνουμε τον περίπατό μας. Και να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία αυτή για να αλλάξουμε την εικόνα των πόλεων μας και να κάνουμε πιο ανθρώπινη τη ζωή όλων μας», λέει η ΚΕΔΕ και προτείνει:

  • Οι Δήμοι καταρχήν που θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, θα προτείνουν 6 χώρους που θα μπορούν για 6 μήνες αρχικά να πεζοδρομήσουν ή να μετατρέψουν σε ποδηλατόδρομους, με αντιστοίχιση από το 1 ως το 6
  • Στέλνοντας ο πολίτης μήνυμα Β6 σε έναν πενταψήφιο αριθμό, που σύντομα θα ανακοινωθεί, θα συμμετέχει στη δημόσια διαβούλευση και θα ψηφίζει για την πόλη του, ποιον από αυτούς τους δρόμους προτείνει για αλλαγή χρήσης του. Για να διασφαλιστεί ότι ο πολίτης ψηφίζει για την πόλη που ζει, θα προβλέπεται να υπάρχει η χρήση του κωδικού της πόλης και στη συνέχεια η επιλογή από το 1 ως το 6 (π.χ. Κωδικός πόλης 2431 και επιλογή 2).

Ο κάθε Δήμος θα δεσμευθεί ότι για τουλάχιστον 6 μήνες θα δοκιμάσει να πεζοδρομήσει με προσωρινά μέτρα τον δρόμο που θα επιλέξουν οι πολίτες του.

Χτίζουμε από την αρχή, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης

Η ιδέα της ΚΕΔΕ έρχεται τη στιγμή που οι πολίτες σε όλη τη χώρα χρειάζονται περισσότερο από ποτέ τέτοιας μορφής πρωτοβουλίες από την Αυτοδιοίκηση, υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της, για να καταλήξει:

«Τώρα είναι η ώρα για να κάνουμε ριζικές αλλαγές στη λειτουργία των πόλεων μας. Να αναδείξουμε τις ξεχωριστές ομορφιές τους, να δώσουμε περισσότερο δημόσιο χώρο στους πολίτες μας, να ενισχύσουμε εναλλακτικά μοντέλα αστικής κινητικότητας, να παραμερίσουμε όσο μπορούμε το Ι.Χ. από τη ζωή μας.

»Και θα είναι από τις ελάχιστες φορές που τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα υλοποιούνται με τη συμμετοχή των πολιτών, δημιουργώντας μια ξεχωριστή σχέση μεταξύ κατοίκων και πόλεων.

»Μπαίνουν οι βάσεις για μια μόνιμη, ανοιχτή σχέση ζωής μεταξύ των διοικήσεων των Δήμων , των πολιτών και του χώρου που ζούμε. Μια σχέση διαρκής, ειλικρινής, αμφίδρομη κι εξελικτική, που θα αξιολογείται διαρκώς και θα υπηρετεί το συμφέρον όλων μας».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet