Οι αλλαγές στον Ν.4412 και η έκθεση Πισσαρίδη στο επίκεντρο της 6ης Συνεδριακής Διάσκεψης ΚΕΔΕ-ΠΕΔ Πελοποννήσου
Θεσμικοί Φορείς

Οι αλλαγές στον Ν.4412 και η έκθεση Πισσαρίδη στο επίκεντρο της 6ης Συνεδριακής Διάσκεψης ΚΕΔΕ-ΠΕΔ Πελοποννήσου

Ολοκληρώθηκε η 6η υβριδική, μέσω τηλεδιάσκεψης, Συνεδριακή Διάσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με ψηφιακό οικοδεσπότη την ΠΕΔ Πελοποννήσου, όπως ενημερώνει η Ένωση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στη διάσκεψη πήραν μέρος 55 μέλη της Γενικής Συνέλευσης, δήμαρχοι, αιρετοί και στελέχη της ΠΕΔ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέδειξε το ζήτημα της αλλαγής του Νόμου 4412 που αφορά τις προμήθειες, που αποτελούσε πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης και εμπόδιο για την γρήγορη υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων.

Παράλληλα, υπήρξε αναφορά στο περιεχόμενο της έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη, η οποία παραδόθηκε πριν λίγες μέρες στην κυβέρνηση, στην οποία περιγράφεται ποιος πρέπει να είναι ο σύγχρονος ρόλος της Αυτοδιοίκησης και ποια βήματα πρέπει να γίνουν στη χώρα, ώστε οι Δήμοι να συμβάλουν ουσιαστικά στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Ελλάδος.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε επίσης την ανάγκη μεγαλύτερης οικονομικής χρηματοδότησης των Δήμων, που λόγω της πανδημίας έχουν αναγκαστεί να προβούν σε μεγάλες δαπάνες ενώ αντίστοιχα μεγάλες είναι και οι απώλειες στα έσοδά τους.

«Οι αλλαγές στον 4412 αφορούν την καθημερινή λειτουργία των Δήμων»

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε αναφορά στις βασικές αλλαγές που προβλέπει ο νέος νόμος που θα αντικαταστήσει τον 4412, τονίζοντας ότι χρειάζεται ακόμη μελέτη και βελτιώσεις. «Οι Επιτροπές της ΚΕΔΕ θα τον αναλύσουν ακόμη περισσότερο γιατί αυτός ο νόμος αφορά την καθημερινή λειτουργία των Δήμων κι επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα των τοπικών μας κοινωνιών» σημείωσε.

Η Ένωση επισημαίνει ότι μεταξύ των αλλαγών προβλέπονται και τα παρακάτω:

  1. Αυξάνονται τα όρια των απευθείας αναθέσεων για αγαθά-υπηρεσίες και μελέτες από 20 σε 30 χιλιάδες ευρώ.
  2. Αντίστοιχα για τα έργα το όριο αυξάνεται στις 60 χιλιάδες ευρώ.
  3. Τροποποιείται η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης συμβάσεων έργων, μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών. Μπορούν να ανατεθούν από κάθε αναθέτουσα αρχή κατ’ έτος, μία ή περισσότερες συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού μέχρι ποσοστού 10% των πιστώσεων της αναθέτουσας αρχής κατ’ έτος, για ανάθεση συμβάσεων έργων, μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών επιστημονικών υπηρεσιών, αντίστοιχα.
  4. Κανένας ανάδοχος ή ελεγχόμενο από αυτόν φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει αναλάβει έργο με απευθείας ανάθεση, δεν θα έχει δικαίωμα να συνάψει νέα σύμβαση με την ίδια αναθέτουσα αρχή για διάστημα 12 μηνών.
  5. Τερματίζεται η διαδικασία των συνοπτικών διαγωνισμών, αφού με την υιοθέτηση του νέου πλαισίου δεν θα υπάρχει πλέον πρόβλημα για την έγκαιρη προώθηση των αναθέσεων και της άμεσης προώθησης έργων.
  6. Δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης σύμβασης ενεργειών τεχνικής βοήθειας, στα πλαίσια εκτέλεσης συγχρηματοδοτούμενων έργων, μέχρι του ποσού των 60.000 ευρώ , αντί 40.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.
  7. Ενισχύεται η διαφάνεια με την υποχρεωτική χρήση ΕΣΗΔΗΣ από τις αναθέτουσες αρχές σε όλες τις διαδικασίες ανάθεσης με αντικείμενο άνω των 30.000 ευρώ αντί των 60.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet