Ολοκληρώθηκε η 9η Συνεδριακή Διάσκεψη ΚΕΔΕ-ΠΕΔ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου
Θεσμικοί Φορείς

Ολοκληρώθηκε η 9η Συνεδριακή Διάσκεψη ΚΕΔΕ-ΠΕΔ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Οι ΠΕΔ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ήταν οι σημερινοί ψηφιακοί οικοδεσπότες της 9ης Συνεδριακής Διάσκεψης της ΚΕΔΕ, όπως αναφέρει η Ένωση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Συνεδριακή Διάσκεψη που διοργανώθηκε υβριδικά μέσω τηλεδιάσκεψης, έθεσε όλα τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των προτάσεων που θα κατατεθούν στο υπ. Εσωτερικών για την κατάρτιση του νομοσχεδίου για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση.

Παράλληλα, τονίστηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νησιωτικής Ελλάδας και του εθνικού ρόλου που παίζουν ως σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης, όπως επισημαίνει η ΚΕΔΕ.

Στη Διάσκεψη πήραν μέρος 90 μέλη της Γενικής Συνέλευσης, δήμαρχοι, αιρετοί και στελέχη της ΠΕΔ.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας χαιρέτησε τη μεγάλη συμμετοχή των συνέδρων στη σημερινή Συνεδριακή Διάσκεψη και επεσήμανε τον σημαντικό εθνικό ρόλο που παίζουν οι νησιωτικοί Δήμοι.

«Έμπρακτη στήριξη στο μεταναστευτικό – Να βοηθήσουμε τους νησιώτες να ξαναπάρουν τις ζωές τους πίσω»

Ο κ. Παπαστεργίου κατέθεσε την πρόταση του για να ληφθεί μια γενναία απόφαση από τους Δήμους, ειδικά τους 200 μεγαλύτερους της Ελλάδας, για να φιλοξενήσουν από 50 ανθρώπους (10 οικογένειες), γεγονός που θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νησιών από 10.000 άτομα.

«Μέσω του Προγράμματος “Εστία” για την χρήση κλειστών οικιών θα μπορέσουν οι Δήμοι της χώρας να φιλοξενήσουν έως 50 άτομα, ώστε και οι μετανάστες/πρόσφυγες να τύχουν μιας αξιοπρεπούς φιλοξενίας, αλλά και τα νησιά να μπορέσουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα μετά την πολυετή πίεση που δέχτηκαν. Είναι εθνικό θέμα και πρέπει όλοι να συμβάλουμε στην επίλυσή του», δήλωσε ο  Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε την ανάγκη να επαναξιολογηθούν τα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ στους Δήμους όχι με τη λογική «ανακατανομής της φτώχειας».

Ειδικότερα, ανέφερε επ’ αυτού:

«Η νησιωτικότητα, και η ορεινότητα πρέπει να ληφθούν υπόψη μαζί με τα πληθυσμιακά κριτήρια, όχι σε βάρος των αστικών Δήμων αλλά με εύρεση νέων κονδυλίων. Δεν θέλουμε ανακατανομή της φτώχειας, θέλουμε να βρούμε νέους πόρους ώστε όλοι να μπορούμε να παράγουμε έργο.

»Η Τ.Α. πρέπει να έχει διακριτό και αυτοτελή ρόλο σε προγράμματα διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ με μια κεντρική Διαχειριστική Αρχή, όπως συμβαίνει με τη συμμετοχή της στη διαχείριση του “Αντ. Τρίτσης”. Στις Δημόσιες Επενδύσεις, εφόσον αυτές είναι αμιγώς τοπικού χαρακτήρα διεκδικούμε την διαχείριση των κονδυλίων απευθείας από τους Δήμους.

»Και φυσικά είναι απαραίτητο το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και όποια νέα μας ανατεθεί να συνοδεύεται από το απαραίτητο προσωπικό και πόρους.

»Πιστεύω σε μια ισχυρή Ελλάδα με ισχυρές τοπικές κοινωνίες. Με λυμένα τα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με διαφάνεια και ευελιξία μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα πιο δυνατή».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet