Συναντήσεις με πρωθυπουργό και αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων θα επιδιώξει η ΚΕΔΕ
Θεσμικοί Φορείς

Συναντήσεις με πρωθυπουργό και αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων θα επιδιώξει η ΚΕΔΕ

Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων θα επιδιώξει το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όπως αποφάσισε στη συνεδρίασή του, την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου.

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκαν τρόποι για την καταπολέμηση της πανδημίας, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογράμμισε ότι θα γίνει ξεχωριστή συνάντηση για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε: «Το πιο σημαντικό την ώρα αυτή είναι να μην αφήσουμε να ατονήσουν τα πράγματα και να πιάσουμε το “νήμα” των υποσχέσεων και δεσμεύσεων προκειμένου να μπουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Παράλληλα, να δούμε και τα θέματα που παραμένουν άλυτα. Πρέπει να ζητήσουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς για να κοινοποιήσουμε τα συμπεράσματα του συνεδρίου μας και να λάβουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον θεσμό. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα οικονομικά των Δήμων, το προσωπικό και την καταστατική θέση των αιρετών, τις αρμοδιότητες, την ισότιμη συμμετοχή των Δήμων στον αναπτυξιακό προγραμματισμό και την υλοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

»Σκοπός μας είναι να επιμείνουμε για αυτά που επισημάναμε στο συνέδριό μας και να ζητήσουμε με χρονοδιαγράμματα λύσεις. Αν αυτά δε γίνουν, να ξαναβρεθούμε τον Ιανουάριο σε νέο συνέδριο για να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική και τις ενέργειες μας».

Συνδρομή της Αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος

Παράλληλα, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. συζητήθηκε και το θέμα της συνδρομής της Αυτοδιοίκησης στην αναχαίτιση της πανδημίας και της ενίσχυσης του εμβολιαστικού προγράμματος.

Κατά τη συζήτηση ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στη συμμετοχή στην τηλεδιάσκεψη που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα με πρωτοβουλία του γραφείου πρωθυπουργού και συμμετοχή των υπουργών κ.κ. Γεραπετρίτη και Σκέρτσου για το ζήτημα της εξέλιξης της πανδημίας και της αντιμετώπισης της, καθώς και στην πρωτοβουλία που ανάλαβε η ΚΕΔΕ  -η οποία είναι σε εξέλιξη-  να διοργανώσει μέσα στον Νοέμβριο ενημερωτικές τηλεημερίδες, σε συνεργασία με τις ΠΕΔ της χώρας και τη συμμετοχή στελεχών της Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, εκπαιδευτικών κι εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, με σκοπό την προώθηση των εμβολιασμών ενάντια στην Covid-19.

Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε: «Υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών για να εμβολιαστούν. Οι Δήμοι και πάλι θα βγούμε και θα μιλήσουμε για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, ιδιαίτερα σε περιφερειακούς και μικρούς Δήμους και χωριά, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού των πολιτών υστερούν σε σχέση με τα αστικά κέντρα. Θα πρέπει να δυναμώσουμε τη φωνή μας στο βαθμό που μπορούμε και θα το κάνουμε».

Ωστόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ότι στο κομμάτι των ελέγχων οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι πεπερασμένες.

«Μόνο το ένα τρίτο των Δήμων διαθέτει Δημοτική Αστυνομία. Αλλά και σε αυτούς που έχουν τα πράγματα είναι δύσκολα. Τι μπορεί να κάνει για παράδειγμα ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου ή ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, οι οποίοι διαθέτουν μόνο έναν δημοτικό αστυνομικό;».

«Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά μην περιμένετε από εμάς να κάνουμε τους ελέγχους εκεί που δεν μπορούμε να τους κάνουμε ούτως ή άλλως».

Συνέδριο της ΚΕΔΕ για την κλιματική κρίση

Ανάμεσα στα διάφορα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν και αυτό της διοργάνωσης ειδικού θεματικού συνεδρίου για την κλιματική κρίση.

Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε: «Η κλιματική κρίση πρέπει πλέον να γίνει προτεραιότητα και να μπει στην ατζέντα της Αυτοδιοίκησης. Πρώτο βήμα είναι η διοργάνωση από την ΚΕΔΕ ξεχωριστού συνεδρίου, γιατί η κλιματική κρίση είναι απόρροια πολλών γεγονότων, δεν είναι μόνο ενέργεια, δεν είναι μόνο χωροταξία και πολιτική προστασία. Είναι τα πάντα. Την ημερομηνία διεξαγωγής του θα ανακοινώσουμε σύντομα».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet