Καταργείται το Παρατηρητήριο σύμφωνα με τον Ν. Βούτση
Αυτοδιοίκηση

Καταργείται το Παρατηρητήριο σύμφωνα με τον Ν. Βούτση

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης συναντήθηκε την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου με αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών με πρωτοβουλία του υπουργού και διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα συμφωνίας και σύμπτωσης απόψεων. Στη συνάντηση συμμετείχε ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης.

Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο υπουργός αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν άμεσα τους Δήμους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΔΑ:

Για τις συμβάσεις έργου κοινωφελούς εργασίας, τα γνωστά «πεντάμηνα» ανέφερε ότι προχωρούν άμεσα. Τόνισε ότι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι η τροποποίηση του θεσμού ώστε να βελτιωθεί ασφαλιστικά και οικονομικά η θέση των απασχολούμενων ή και να αυξηθεί η διάρκεια των συμβάσεων. Για να μη χαθεί όμως η χρονιά, υλοποιούνται για τελευταία φορά με το υπάρχον πλαίσιο.

Για τους προϋπολογισμούς των Δήμων, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό κατάργησης του Παρατηρητηρίου και πραγματοποίησης των ελέγχων στους Προϋπολογισμούς από υπηρεσία του υπουργείου και με βασική αρχή την εκδήλωση εμπιστοσύνης στους αιρετούς.

Αντίστοιχα για τον έλεγχο νομιμότητας πράξεων των Δήμων που ασκούσε μέχρι τώρα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αναφέρθηκε στην υλοποίηση της νομικής πρόβλεψης για δημιουργία ανεξάρτητης αρχής, που όπως είπε θα λειτουργεί «χωρίς να υπάρχει ίχνος ελέγχου σκοπιμότητας».

Για τα Οικονομικά της Αυτοδιοίκησης ο υπουργός δεσμεύτηκε στην άμεση κατάργηση των περικοπών «4+5+1» = 10% που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη  Βουλή την τελευταία μέρα πριν προκηρυχθούν εκλογές.

Και αποσαφήνισε πλήρως ότι δεν υφίσταται θέμα κατάργησης των ΚΑΠ και αντικατάστασης τους από δημοτική φορολογία.

Ο υπουργός επίσης είπε ότι εξετάζεται η δυνατότητα των Δήμων να πραγματοποιούν προσλήψεις στις υπηρεσίες τους με ανταποδοτικό χαρακτήρα, κάτι που αποτελεί βασικό αίτημα των Δήμων τα τελευταία χρόνια.

Και ζήτησε από τους δημάρχους να μελετήσουν και να υποβάλλουν πρόταση για το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας.

Πέραν των συγκεκριμένων ζητημάτων, ο υπουργός Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, πολύ θετικά στο έργο των Δήμων τα τελευταία χρόνια στην κοινωνική πολιτική και τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί συχνά άδικες επιθέσεις και μάλιστα με σκοπιμότητα, για να δικαιολογηθούν επικοινωνιακά οι μεγάλες περικοπές πόρων που έχει υποστεί.

Ακολούθησε αναλυτική συζήτηση κατά την οποία ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ Ηρακλής Γκότσης:

Πρότεινε τη συμμετοχή της ΠΕΔΑ στις θεσμικές επιτροπές του υπουργείου για τη διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου για την Αυτοδιοίκηση.

Χαιρέτησε την απόφαση του υπουργείου για κατάργηση των πρόσφατων περικοπών και επισήμανε την ανάγκη να μη δημιουργηθεί δεύτερη γενιά παρακρατηθέντων πόρων.

Τόνισε την ανάγκη να εγκριθούν προσλήψεις προσωπικού στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Ζήτησε οικονομική ενίσχυση των Δήμων για να ανταποκριθούν στον νέο σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Και επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναλάβουν πιο ουσιαστικό ρόλο οι Δήμοι στη διαχείριση του νέου ΣΕΣ.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΔΑ Νίκος Σαράντης κατέθεσε προτάσεις για:

Τη χρηματοδότηση των δημοτικών δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Και εισηγήθηκε τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας ΠΕΔΑ, Περιφέρειας και υπουργείου για τις κοινωνικές δράσεις, ώστε να είναι συντονισμένες και πιο αποτελεσματικές οι προσπάθειες όλων των πλευρών.

Την άμεση αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων στο τοπικό επίπεδο, το ρεύμα των ανέργων, το θέμα των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνσεων που συνδέονται με αυτές.

Την εγκαθίδρυση συνθηκών εργασιακής σταθερότητας στους ΟΤΑ, με την απασχόληση μόνιμου προσωπικού που θα προσλαμβάνεται  μέσα από διαφανείς διαδικασίες.

Τέλος πρότεινε η ΠΕΔ Αττικής, λόγω των πολλών ιδιαιτεροτήτων της Αττικής, να έχει διακριτό λόγο και ξεχωριστή συμμετοχή στον διάλογο με το υπουργείο για το νέο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης, αλλά και για το Ρυθμιστικό της Αττικής και την αξιοποίηση του ΣΕΣ.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔΑ Γιώργος Ιωακειμίδης τόνισε:

Την ανάγκη τα προβλήματα των Δήμων να τα διαχειρίζονται τα κεντρικά όργανα τους και όχι περιπτωσιολογικά κάθε Δήμος ξεχωριστά.

Τις ελλείψεις προσωπικού στους Δήμους που έχουν διογκωθεί. Χαρακτήρισε πολύ θετικές τις προθέσεις της κυβέρνησης για προσλήψεις στελεχών στην Αυτοδιοίκηση, όπως αποτυπώθηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε επίσης στη χρηματοδότηση των Δήμων από Ταμείο Παρακαταθηκών που γίνεται με επιτόκια 4,5 -5% , τα οποία πρέπει να μειωθούν και ζήτησε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015.

Ο επικεφαλής της παράταξης  «Ενωμένη Αυτοδιοίκηση της Αττικής» Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης στην ομιλία του αναφέρθηκε:

Στις παραβιάσεις από την κεντρική εξουσία του αυτοδιοίκητου και της αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης όπως κατοχυρώνονται στο άρθρο 102 του Συντάγματος.

Στην ανάγκη επίλυσης σειράς λειτουργικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων που παρεμποδίζουν την ομαλή και αποδοτική λειτουργία των Δήμων.

Στην καταστατική θέση των αιρετών που έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. Ζήτησε στήριξη των αιρετών και μισθολογικά και με συνεργάτες, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στον ρόλο τους.

Παρεμβάσεις στις ίδιες κατευθύνσεις έγιναν από πολλά μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ. Ο υπουργός εκδήλωσε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΕΔΑ, τη συμφωνία του με πολλές από τις παραπάνω προτάσεις και τη διάθεσή του να συζητηθούν όλα τα θέματα διεξοδικά σε επόμενες συναντήσεις τόσο με τον ίδιο όσο και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Κ. Πουλάκη.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet