ΚΕΔΕ: Αποκλεισμός Δήμων από συνάντηση για χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Αποκλεισμός Δήμων από συνάντηση για χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών

«Επίθεση» κατά της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου, εξαπολύει η ΚΕΔΕ με αφορμή συνάντηση που ανακοίνωσε η υπουργός ότι θα έχει με εκπροσώπους 203 Δήμων της χώρας, με θέμα τη χρηματοδότηση ίδρυσης και λειτουργίας νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος αντιτίθεται στον αποκλεισμό των υπολοίπων δήμων της χώρας από τη συνάντηση, καθώς και της ίδιας της Ένωσης, η οποία δεν έχει προσκληθεί στη συζήτηση.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ:

Κανένα παιδί εργαζόμενης οικογένειας εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών

Η ΚΕΔΕ εδώ και χρόνια επισημαίνει ότι αποτελεί εθνική ανάγκη η εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου, ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για την αύξηση του αριθμού και τη βελτίωση της ποιότητας των δημοτικών υποδομών φιλοξενίας βρεφών και νηπίων, σε όλους τους Δήμους της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις, ώστε να μην μείνει μελλοντικά ούτε ένα παιδί εργαζόμενης οικογένειας εκτός δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Σε μια περίοδο που η χώρα φθίνει δημογραφικά, αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας να δώσει κίνητρα και να διευκολύνει τις νέες οικογένειες να κάνουν παιδιά. Η συνεργασία κεντρικής κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα αυτό είναι απαραίτητη.

Το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό. Γι΄ αυτό και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μετά από σχετική διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού. 

Κρίνουμε ότι η απόφαση της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού κας Θ.  Φωτίου να καλέσει την προσεχή Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018 τους εκπροσώπους 203 Δήμων της χώρας, για να τους ανακοινώσει, όπως αναφέρει, το πρόγραμμα επιδότησης από εθνικούς πόρους της ίδρυσης και λειτουργίας νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών είναι βεβιασμένη.

Και αυτό για τρεις σοβαρούς λόγους.

Πρώτος λόγος, λέει στην ανακοίνωσή της ότι το σχέδιο αυτό προκύπτει μετά από εξέταση των στοιχείων του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής με οικογενειακή ζωή». Ποιοι εξέτασαν τα στοιχεία, με ποιους έγινε διάλογος και πώς κατέληξαν στις προτάσεις που υποτίθεται ότι θα παρουσιάσουν;

Δεύτερος λόγος, στη συνάντηση κλήθηκαν 203 Δήμοι. Οι υπόλοιποι γιατί δεν κλήθηκαν; Είναι δυνατόν από ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, να απουσιάζουν οι εκπρόσωποι του 1/3 των Δήμων της χώρας; Η ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι το ζήτημα αυτό αφορά όλους τους Δήμους, χωρίς εξαιρέσεις, και ο όποιος σχεδιασμός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι τα στοιχεία μιας χρονιάς, αυτής που πέρασε, αλλά να «βλέπει» δεκαετίες μπροστά.

Τρίτος λόγος, σε αυτή τη συνάντηση δεν κλήθηκε το κορυφαίο θεσμικό όργανο εκπροσώπησης της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, το Διοικητκό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Προφανώς η μη κλήση της ΚΕΔΕ υπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αλλά σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, με εθνική διάσταση, δεν πρέπει να υπερισχύει η μικροπολιτική.

Καλούμε την κα Φωτίου έστω και τώρα να αναθεωρήσει τη στάση της.

Να προχωρήσει μαζί με την ΚΕΔΕ και όλους τους Δήμους:

  • στην εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου εθνικού σχεδίου,
  • που να αφορά όλους τους Δήμους, χωρίς εξαιρέσεις,
  • με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση,
  • συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα,

με στόχο την αύξηση του αριθμού και τη βελτίωση της ποιότητας των δημοτικών υποδομών φιλοξενίας βρεφών και νηπίων, ώστε να μην μείνει μελλοντικά ούτε ένα παιδί εργαζόμενης οικογένειας εκτός δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet