ΚΕΔΕ: Ξεκίνησε ο κύκλος ενημέρωσης αιρετών της Τ.Α. για τον «Καλλικράτη»
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Ξεκίνησε ο κύκλος ενημέρωσης αιρετών της Τ.Α. για τον «Καλλικράτη»

Με αντικείμενο τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού απέναντι στις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στον Καλλικράτη, ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα, Κυριακή 12 Μαρτίου 2017, από την Αλεξανδρούπολη ο κύκλος  ενημερωτικών συναντήσεων της ΚΕΔΕ.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που προηγήθηκε της συνάντησης με τους αιρετούς του Πρώτου Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η ΚΕΔΕ «ξεκινάει από την Αλεξανδρούπολη, από τα σύνορα της Ελλάδος ένα αυτοδιοικητικό οδοιπορικό για να ενημερώσει τους αιρετούς και τις τοπικές κοινωνίες για τις κυβερνητικές ανατροπές που ετοιμάζουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού έχει ιστορική ευθύνη να ζητήσει μαζί με τους πολίτες να γίνει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, τονίζοντας ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, οφείλει να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα της ΚΕΔΕ για τα οποία οι δήμαρχοι και οι πολίτες αναμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα η ΚΕΔΕ έχει αποδείξει με τη στάση και τις πράξεις της ότι λειτουργεί αυτοδιοικητικά, κάτι που δεν το έχει πράξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών η οποία επιχειρεί μέσα από τις αλλαγές που προωθεί στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εξυπηρετήσει κομματικά συμφέροντα.

«Το υπουργείο Εσωτερικών και η πολιτική ηγεσία του, αντί να υιοθετήσει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, σεβόμενη τον αυτοδιοικητικό χάρτη του Κογκρέσου, επιχειρεί να περάσει τις αλλαγές του “Καλλικράτη” χωρίς ουσιαστικό διάλογο. Αν αυτό δεν αλλάξει τότε η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα δώσει τις δικές της απαντήσεις», σημείωσε ο κ. Γ. Πατούλης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προανήγγειλε ότι μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των ενημερωτικών συναντήσεων, θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ προκειμένου να εκτιμηθούν τα δεδομένα και να ληφθούν  αποφάσεις για τον τρόπο που θα αντιδράσουν οι δήμαρχοι.

Ο κ. Γ. Πατούλης επανέλαβε την αντίθεσή του στην πρόσφατη πρωτοβουλία των εκπροσώπων της Νομοθετικής Εξουσίας από την πλευρά της κυβέρνησης, να νομοθετήσουν ειδική διάταξη στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με την οποία μειώνεται ο συντελεστής υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το πολιτικό προσωπικό της χώρας, με βρίσκει αντίθετο.

«Είναι απαράδεκτο σε μια περίοδο που δοκιμάζονται οι αντοχές των συμπολιτών μας, οι βουλευτές να ψηφίζουν νόμους που μειώνουν τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν, ανεξάρτητα αν από τη ρύθμιση αυτή φαίνεται ότι ωφελούνται και οι δήμαρχοι. Καταθέτουμε τη πρόταση κανένας δημόσιος αιρετός να μην παίρνει περισσότερα χρήματα από όσα παίρνει ο δήμαρχος Αθηναίων. Επιτέλους θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις προκειμένου ο τόπος να αποφασίζει για τον τόπο του», τόνισε.

Η κυβέρνηση σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ότι επιχειρεί να αποδυναμώσει τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης το οποίο φαίνεται μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ ) Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜΘ), Ευάγγελος Λαμπάκης, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, αφού καλωσόρισε τους αιρετούς υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να απογυμνώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μην είναι ανεξάρτητη. Στη συνέχεια ο κ. Λαμπάκης υπογράμμισε ότι «ο Π. Σκουρλέτης μοιράζει χρήματα για να πάρει με το μέρος του ορισμένους δημάρχους».

Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συμμετείχαν οι αντιπρόεδροι Γ. Καραγιάννης και Δ. Καφαντάρης, το μέλος του Δ.Σ. Γ. Πετρίδης, ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», Δ. Μπίρμπας και ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ, Β. Πάνου.

Παρόντες στην ενημερωτική συνάντηση ήταν και οι παρακάτω αιρετοί:

Τσιτιρίδης Ιωάννης, δήμαρχος Δ. Αβδήρων
Λαμπάκης Ευάγγελος, δήμαρχος Δ. Αλεξανδρούπολης
Βαμβακερός Αντώνιος, πρόεδρος Πολυκοινωνικού Δ. Αλεξανδρούπολης
Βαταμίδης Ιωάννης, αντιδήμαρχος Δ. Αλεξανδρούπολης
Γκοτσίδης Κωνσταντίνος, πρόεδρος Δ.Σ. Δ. Αλεξανδρούπολης
Κουκουράβας Γιώργος, αντιδήμαρχος Δ. Αλεξανδρούπολης
Αρβανιτίδης Τριαντάφυλλος, δημ. σύμβουλος/πρόεδρος ΤΙΕΔΑ Δ. Αλεξανδρούπολης
Μυτιληνός Ευάγγελος, πρόεδρος ΔΕΥΑ Δ. Αλεξανδρούπολης
Ουζουνίδης Γιώργος, δημ. σύμβουλος Δ. Αλεξανδρούπολης
Ζιώγας Χρήστος, αντιδήμαρχος Δ. Αλεξανδρούπολης
Παντελίδης Γιώργος, αντιδήμαρχος Δ. Αλεξανδρούπολης
Γκότσης Νικόλαος, αντιδήμαρχος Δ.Ε. Φερρών Δ. Αλεξανδρούπολης
Μεϊμάρογλου Εμ., δημ. σύμβουλος Δ.Ε. Φερών Δ. Αλεξανδρούπολης
Καζάκος Γιώργος, πρόεδρος Δ.Κ. Αισύμης Δ. Αλεξανδρούπολης
Αετόπουλος Κυριάκος, δημ. σύμβουλος Δ. Αλεξανδρούπολης
Γερακόπουλος Χρήστος, δημ. σύμβουλος Δ. Αλεξανδρούπολης
Ζητάκης Παναγιώτης, δημ. σύμβουλος Δ. Αλεξανδρούπολης
Μπίκος Χρήστος, δημ. σύμβουλος Δ. Αλεξανδρούπολης
Τσονίδου Ελισάβετ, δημ. σύμβουλος Δ. Αλεξανδρούπολης
Χατζηαναγνώστου Κωνσταντίνος, δημ. σύμβουλος Δ. Αλεξανδρούπολης
Χατζή Μεμέτ Ριζβάν, δημ. σύμβουλος Δ. Αρριανών
Σαλή Γιουσούφ, δημ. σύμβουλος Δ. Αρριανών
Χατζή Μεμέτ Χουσείν, πρόεδρος Δ.Σ. Δ. Αρριανών
Πατσουρίδης Παρασκευάς, δήμαρχος Δ. Διδυμοτείχου
Μαμσάκος Χριστόδουλος, δήμαρχος Δ. Δράμας
Ηλιάδης Νικόλαος, αντιδήμαρχος Δ. Δράμας
Σολάκης Άγγελος, αντιδήμαρχος Δ. Δράμας
Τσεπίλης Γεώργιος, αντιδήμαρχος Δ. Δράμας
Καψημάλης Γιάννης, πρόεδρος ΔΕΥΑ Δ. Δράμας
Τσανάκα Δήμητρα, δήμαρχος Δ. Καβάλας
Πετρίδης Γιώργος, δήμαρχος Δ. Κομοτηνής
Γκαράνης Γιάννης, δημ. σύμβουλος Δ. Κομοτηνής
Μενεσελίδου Σοφία, δημ. σύμβουλος Δ. Κομοτηνής
Καζάκου Φελίνα, δημ. σύμβουλος Δ. Κομοτηνής
Γραβάνης Αντώνης, δημ. σύμβουλος Δ. Κομοτηνής
Οσμάν Σεντάτ, αντιδήμαρχος Δ. Μαρώνειας-Σαπών
Χαριτόπουλος Ντίνος, δημ. σύμβουλος Δ. Μαρώνειας-Σαπών
Σταυρίδης Ηλίας, δημ. σύμβουλος Δ. Μαρώνειας-Σαπών
Ματσάρα Κυριακή, δημ. σύμβουλος Δ. Μαρώνειας-Σαπών

Η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από την κεντρική κυβέρνηση

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, «η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από την κεντρική κυβέρνηση».

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν 10 παραδείγματα ως απόδειξη ότι «τους τελευταίους μήνες η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού βρίσκεται στο στόχαστρο της κεντρικής κυβέρνησης».

Τα 10 παραδείγματα που αναφέρει η ΚΕΔΕ:

  1. Μειώνουν περαιτέρω τη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης. Στον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπεται η χαμηλότερη χρηματοδότηση για τους Δήμους των τελευταίων χρόνων.
  2. Η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού είναι αποκλεισμένη από το ΕΣΠΑ, ενώ δεν έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων.
  3. Οδηγούν σε κλείσιμο τις δομές για την καταπολέμηση της φτώχειας, εξαιτίας της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης και της καθυστέρησης να δημιουργηθεί «γέφυρα» χρηματοδότησης με το ΕΣΠΑ.
  4. Με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κας Γεροβασίλη για την κινητικότητα των υπαλλήλων, αποψιλώνουν τους Δήμους, κυρίως τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς από το προσωπικό τους, χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των δημάρχων.
  5. Χειρίστηκαν με προχειρότητα το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων. Χωρίς να λάβουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και οικονομικές δυνατότητες  του κάθε Δήμου, αλλά και χωρίς να έχουν διασφαλίσει εκ των προτέρων νομοτεχνικά την πληρωμή τους.
  6. Καθυστερούν εδώ και οκτώ μήνες να φέρουν μια απλή νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει το άρθρο 20 του Ν. 4387/2016, με αποτέλεσμα να στερούν τη δυνατότητα από δεκάδες αιρετούς να προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους σε θέσεις ευθύνης (αντιδήμαρχοι, μέλη σε Δ.Σ. Νομικών Προσώπων).
  7. Καθυστερούν αδικαιολόγητα το ζήτημα της παραχώρησης των παραλιών στους δήμους.
  8. Αντιμετωπίζουν με προχειρότητα το ζήτημα με τους δασικούς χάρτες.
  9. Έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη δημοπράτηση έργων και στη λειτουργία των Δήμων, με την εφαρμογή του Ν. 4412/2016, που αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.
  10. Μειώνουν συστηματικά τις αμοιβές των αιρετών της Αυτοδιοίκησης και των συμβούλων, ενώ την ίδια περίοδο αυξάνουν κατακόρυφα τις αμοιβές των γενικών γραμματέων και των ειδικών συμβούλων των υπουργείων.
Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί πραγματικά τη Μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και την αλλαγή του «Καλλικράτη»

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ η κυβέρνηση δεν επιθυμεί πραγματικά τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και την αλλαγή του «Καλλικράτη».

Θέτοντας 10 σημεία – ερωτήματα προς τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, η ΚΕΔΕ τονίζει ότι «η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεν επιθυμεί πραγματικά να προχωρήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση». Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι:

  • Δεν επιθυμεί τον διάλογο.
  • Δεν έχει θέσεις και προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
  • Δεν σέβεται τους αιρετούς εκπροσώπους και τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.
  • Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
Η ΚΕΔΕ έχει θέσεις για την αλλαγή του «Καλλικράτη»

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «σε αντίθεση με τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ., η ΚΕΔΕ μετέχει από την πρώτη στιγμή σε όλες τις επιτροπές διαλόγου για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και απόψεις, οι οποίες αποφασίστηκαν σε δύο συνέδρια, σε Βόλο και Θεσσαλονίκη».

Η Ένωση αναδεικνύει δέκα βασικά, όπως τα χαρακτηρίζει, ζητήματα που προκύπτουν από τη μελέτη του Πορίσματος της Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα, απευθύνει στον κ. Σκουρλέτη δέκα ερωτήματα, τα οποία του ζητεί να απαντήσει, προκειμένου, όπως τονίζει «να διαπιστώσουν όλοι ποιοι επιθυμούν πραγματικά τον διάλογο για την αλλαγή του “Καλλικράτη” και ποιοι θέλουν να εξυπηρετήσουν αποκλειστικά και μόνον κομματικές σκοπιμότητες».

Τα ερωτήματα, όπως διατυπώνονται από την ΚΕΔΕ:

1. Δεν έχουν κοστολογήσει την αλλαγή του «Καλλικράτη»
Η Μεταρρύθμιση της λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης έχει κόστος, το οποίο δεν μας το παρουσιάζει η κυβέρνηση. Γι΄ αυτό ρωτάμε, έχει κοστολογήσει ο κ. Σκουρλέτης το κόστος της Μεταρρύθμισης; Το 2015, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, κ. Βούτσης, είχε αναφέρει πως η αλλαγή του «Καλλικράτη» απαιτεί 3 δισ. ευρώ. Σήμερα ο κ. Σκουρλέτης δεν αναφέρει πουθενά ούτε πόσο θα κοστίσει η μεταρρύθμιση που δήθεν προωθεί, ούτε πού θα βρεθούν τα χρήματα αυτά. Πόσο σοβαρός είναι, όταν μιλά για αλλαγές, αλλά δεν παρουσιάζει την κοστολόγησή τους;

2. Δεν έχει γίνει ενδοκυβερνητικός διάλογος για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων προς την Τ.Α. Πώς θα γίνει Μεταρρύθμιση;
Γνωρίζει ο κ. Σκουρλέτης ότι για να γίνει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση, με ανακατανομή και αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, απαιτείται η συνεργασία και ο διάλογος με όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Αυτό άλλωστε αναφέρει επτά φορές και το πόρισμα της Επιτροπής που έδωσε στη δημοσιότητα. Τον ρωτάμε λοιπόν να μας πει, έχει συζητήσει με τα άλλα μέλη της κυβέρνησης για τις οριζόντιες αλλαγές που πρέπει να γίνουν; Πώς λέει ότι ως τα μέσα του χρόνου θα φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση, αν δεν έχει προηγηθεί η συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία;  Για ποια μεταρρύθμιση και ποιο διάλογο με την Αυτοδιοίκηση μιλά ο κ. Σκουρλέτης, όταν  δεν έχει συνομιλήσει ακόμη με τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση;

3. Δεν σέβονται την Αυτοδιοίκηση και τους αιρετούς εκπροσώπους της
Όλους αυτούς τους μήνες μιλούν απαξιωτικά για το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού. Δεν σέβονται τα πρόσωπα που επέλεξαν οι τοπικές κοινωνίες, άρα δεν σέβονται τους πολίτες. Μας προσβάλλουν συστηματικά; Στο πρόσφατο παρελθόν, ως αντιπολίτευση, μας αποκαλούσαν «βλαχοδήμαρχους». Τώρα, μας αποκαλεί ο κ. Σκουρλέτης «πασάδες στα Γιάννινα» και «αφελείς» επειδή λέμε το αυτονόητο, ότι στις τοπικές κοινωνίες και για τις τοπικές υποθέσεις τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν οι Δήμοι. Πως μπορεί να γίνει διάλογος όταν μας συκοφαντούν και μας βρίζουν;

4. Δεν έχουν έτοιμες θέσεις
Έχουν περάσει πάνω από οκτώ μήνες από την έναρξη του διαλόγου κι αναρωτιόμαστε πότε θα παρουσιάσει τις συνολικές της θέσεις η κυβέρνηση για την αλλαγή του «Καλλικράτη». Πώς είναι δυνατόν να γίνει διάλογος όταν η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει τις θέσεις της και κρύβεται πίσω από ένα πολυσέλιδο κι ανερμάτιστο πόρισμα μιας επιτροπής, που ο ίδιος ο υπουργός παραδέχθηκε ότι δεν δεσμεύει την κυβέρνηση;

5. Μεταρρύθμιση με λογική Μαυρογυαλούρου
Αναρωτιόμαστε πόσο σοβαρός είναι ένας διάλογος για τη Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης με έναν υπουργό να γυρνά από Περιφέρεια σε Περιφέρεια και να μοιράζει με λογική «Μαυρογυαλούρου» τα δικά μας χρήματα; Όταν μάλιστα πριν από δύο μήνες δεν έκανε τίποτα για να μην μειωθεί κι άλλο η χρηματοδότηση των Δήμων, από τον προϋπολογισμό του 2017.

6. Μας αφαιρούν το δικαίωμα να επιλέγουμε τους συνεργάτες μας
Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει ξεκάθαρα αν επιμένει στην άποψη να μην μπορεί ο δήμαρχος να επιλέγει ως γραμματέα πρόσωπο δικής του επιλογής, αλλά μόνον πρόσωπα που θα υπάρχουν σε συγκεκριμένο Μητρώο.

7. Επιχειρούν να μειώσουν τη θητεία  
Από το κείμενο της Επιτροπής προκύπτει ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η μείωση της θητείας των δημοτικών Αρχών από τα 5, στα 4 χρόνια. Αυτό μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

8. Η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία των Δήμων
Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την απλή αναλογική. Δεν μας απαντά όμως πώς θα διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των Δήμων, με την εφαρμογή της απλής αναλογικής; Γιατί πρέπει να αλλάξει ένα μοντέλο που σήμερα διασφαλίζει την εκπροσώπηση σε ισχυρές πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες; Τι μοντέλο διοίκησης προωθεί; Το παζάρι και τη συναλλαγή πίσω από τις κλειστές πόρτες; Πώς θα μπορεί ένας δήμαρχος που πήρε 40-45% να εφαρμόζει το πρόγραμμά του, αν είναι αναγκασμένος να υποκύπτει στις πιέσεις μικρών μειοψηφικών παρατάξεων για να εξασφαλίζει την αναγκαία πλειοψηφία 51% στο Δημοτικό του Συμβούλιο; Πιστεύει έστω κι ένας σοβαρός άνθρωπος σε αυτή τη χώρα ότι το πρόβλημα των Δήμων είναι το σύστημα ανάδειξης των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων; Αυτή η εμμονή είναι ιδεοληψία. Όσοι αναγάγουν σε κυρίαρχο ζήτημα την απλή αναλογική, ουσιαστικά αγνοούν τα πραγματικά προβλήματα του θεσμού μας. Για μας είναι ξεκάθαρο ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για να λειτουργήσουν καλύτερα οι Δήμοι μας. Δεν είναι κυρίαρχο ζήτημα η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά η ενίσχυση της οικονομικής μας αυτοτέλειας. Η έλλειψη χρημάτων, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, η έλλειψη προσωπικού είναι τα μεγάλα μας προβλήματα, όχι η απλή αναλογική. Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης χωρίς επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων δεν μπορεί να υπάρξει. Για τους πολίτες σημασία έχει να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν έργα, να χτίζουν και να συντηρούν σχολεία, να λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί, να συντηρούν τα πάρκα και τις παιδικές τους χαρές. Να εκτελούν αντιπλημμυρικά έργα. Να μπορούν να λειτουργούν τις κοινωνικές τους δομές, οι οποίες κλείνουν από την έλλειψη χρηματοδότησης.

9. Αδιαφορούν για την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων
Από το κείμενο της Επιτροπής, αλλά και τις συνεντεύξεις του κ. Σκουρλέτη, προκύπτει ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η προώθηση της φορολογικής αποκέντρωσης. Δεν γίνεται καμία αναφορά στην αύξηση των ΚΑΠ, ούτε υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την απόδοση των παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016. Κι εύλογα αναρωτιόμαστε, με ποιον τρόπο θα στηριχθεί οικονομικά η λειτουργία των Δήμων;

10. Θα προχωρήσουν μονομερώς σε αλλαγή του «Καλλικράτη»
Σε συνέντευξη του ο κ. Σκουρλέτης, αν και δηλώνει φανατικός οπαδός του διαλόγου, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα ψηφίσει έναν νόμο που θα ανταποκρίνεται στις δικές της πολιτικές θέσεις, για τις οποίες θα κριθεί από τους πολίτες. Ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι θα προχωρήσουν μονομερώς στην ψήφιση ενός Νομοσχεδίου που δεν θα έχει τη σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης και των θεσμικών της οργάνων. Αν συμβεί αυτό, για ποιο λόγο γίνεται διάλογος;

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet