Κ. Χατζηδάκης: Επιπλέον μέτρα βελτίωσης των συνθηκών για τους πυρόπληκτους της Αν. Αττικής
Αυτοδιοίκηση

Κ. Χατζηδάκης: Επιπλέον μέτρα βελτίωσης των συνθηκών για τους πυρόπληκτους της Αν. Αττικής

«Η κυβέρνηση δεν κομπάζει που έφερε επείγοντα μέτρα για το Μάτι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 24ης Ιουλίου 2019. Εδώ μιλάμε για ένα μεγάλο εθνικό δράμα. Το κάναμε γιατί ήταν υποχρέωσή μας απέναντι στους νεκρούς και στους ζωντανούς να προχωρήσουμε με ταχύτητα κι αποτελεσματικότητα, καθώς υπήρχαν καθυστερήσεις» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής επί του σχεδίου νόμου για την κύρωση της εν λόγω ΠΝΠ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από τα 38 εκατ. ευρώ του Ειδικού Λογαριασμού για την ανακούφιση των πυρόπληκτων (που τηρείται από τον Ιούλιο του 2018 στην Τράπεζα της Ελλάδος), τα 31 εκατ. ευρώ δεν έχουν αξιοποιηθεί. Από τις 475 κατεδαφίσεις κατεστραμμένων κτηρίων, μόνο 61 έχουν προχωρήσει. «Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα και δεν μπορούν, επειδή δεν έχουν προχωρήσει οι κατεδαφίσεις» τόνισε, σημειώνοντας ότι από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης ζημιών έχουν εκδοθεί εντολές μόνο για 440, ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών προχώρησαν οι άδειες μόνο για 342.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι δεν νομοθετήσαμε για λόγους επικοινωνιακούς, αλλά ουσιαστικούς, για να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως επισήμανε, με τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε επειγόντως με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, επιδιώχθηκαν τρία πράγματα:

Πρώτον, η υλοποίηση με Υπουργικές Αποφάσεις των άμεσων δράσεων που απαιτούνται για την πρόληψη κινδύνων στην περιοχή, όπως απομάκρυνση αμιάντου, απορριμμάτων και κάθε υλικού επικίνδυνου για την υγεία των κατοίκων. Στο πλαίσιο αυτό, απομακρύνθηκε ταχύτατα τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης από το επίμαχο οικόπεδο στο Μάτι.

Δεύτερον, η κατάρτιση ειδικού χωρικού σχεδίου για την περιοχή, με συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το ΤΕΕ, ώστε να δοθεί οριστική λύση στα χωροταξικά προβλήματα της περιοχής.

Και τρίτον, η σύσταση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Μάτι Ξανά» ως όχημα για να γίνουν πράξη οι δράσεις που χρειάζονται για την ανάπλαση της περιοχής, με όρους που διασφαλίζουν την αποτελεσματική και διαφανή λειτουργία της. Ενδεικτικά, στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα υπάρχει αυξημένη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά κι εκπροσώπηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής οικονομικής διαχείρισης, καθώς και των αρμοδίων υπουργείων και του ΤΕΕ για την τεχνοκρατική υποστήριξη των δράσεων.

Ο υπουργός περιέγραψε και τα επιπλέον μέτρα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, υγείας και ασφάλειας των κατοίκων των πληγεισών περιοχών της Ανατολικής Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, αυτά είναι:

  • Η χορήγηση παράτασης ενός έτους στις προθεσμίες που έθετε η ΠΝΠ του προηγούμενου έτους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Ιούλιος 2018), ως προς την υποβολή αίτησης για παροχή στεγαστικής συνδρομής και ως προς την αναστολή των κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.λπ., σε βάρος των πληγέντων.
  • Η κατάρτιση Μητρώου εγκαυματιών και θυμάτων πυρκαγιών για όλες τις δασικές πυρκαγιές, προκειμένου να καλύπτονται κατά παρέκκλιση από τον ΕΟΠΥΥ οι ανάγκες σε φαρμακευτική περίθαλψη και κατ’ οίκον νοσηλεία.
  • Η πρόβλεψη ταχύτατων διαδικασιών με συγκεκριμένες προθεσμίες (30 Οκτωβρίου 2019 για την ανάθεση και 30 Ιουνίου 2020 για την ολοκλήρωση) για την υλοποίηση των έργων και την παροχή των υποστηρικτικών υπηρεσιών για την άμεση αποκατάσταση της περιοχής, όπως οδικά έργα, αποκατάσταση δικτύου ύδρευσης, κατεδαφίσεις, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ.

Για την εταιρεία «Μάτι Ξανά», ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι κύριος πόρος της θα είναι ο Ειδικός Λογαριασμός για την αρωγή των πυρόπληκτων. Απαγορεύεται να προχωρήσει σε προσλήψεις, θα υποστηρίζεται διοικητικά από το υπουργείο Εσωτερικών (που θα την εποπτεύει), την Περιφέρεια Αττικής και τις πυρόπληκτες περιοχές και θα έχει περιορισμένη διάρκεια, όχι μεγαλύτερη του έτους, με δυνατότητα ανανέωσης αυστηρά για άλλο ένα έτος.

Ειδικά για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που είναι αρμοδιότητας του ΥΠΕΝ, ο υπουργός επισήμανε ότι, καθώς η ανάγκη ολοκλήρωσης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τις πληγείσες περιοχές είναι επιτακτική, αποφασίστηκε να αναλάβει την κατάρτισή του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας,που έχει έναν ειδικό θεσμικό ρόλο. Γι’ αυτό προβλέπεται υπογραφή σχετικής σύμβασης μεταξύ ΤΕΕ και υπουργείου, που αποτελεί το δεύτερο στάδιο με το οποίο θα ολοκληρωθεί κατ’ ουσία το Ειδικό αυτό Χωρικό Σχέδιο. Όπως είπε, εάν ακολουθούνταν οι συνήθεις διαδικασίες, η περάτωση του Σχεδίου θα απαιτούσε τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ταχεία κι αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθεσίμων του Ειδικού Λογαριασμού. Απαντώντας στην κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης περί παρέκκλισης από τις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, τόνισε ότι η ανακούφιση των πυρόπληκτων συνιστά κάλυψη κατεπείγουσας ανάγκης, λόγω ανωτέρας βίας. Πρόκειται, δηλαδή, για περίπτωση όπου το ίδιο το πλαίσιο περί δημοσίων συμβάσεων προβλέπει παρέκκλιση. «Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε ακριβώς το ίδιο έναν χρόνο πριν, επομένως προς τι η κριτική που ασκείται;» διερωτήθηκε.

«Το τοπίο στο Μάτι δείχνει γιατί πρέπει να τρέξουμε γρήγορα, αλλά με απόλυτο σεβασμό της νομοθεσίας σε σχέση με την ΕΑΑΔΗΣΥ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων). Οι πολίτες περιμένουν από εμάς νέα, ευρωπαϊκά δείγματα γραφής. Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε κάθε λογική πρόταση, αλλά το θέμα της ανακούφισης των πυρόπληκτων και της αποκατάστασης των ζημιών είναι εθνικό και επείγον θέμα και πρέπει να το δούμε έτσι μέχρι τέλους. Υπό αυτό το πρίσμα θα το αντιμετωπίσουμε», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet