Έκτακτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ περιφερειάρχη και δημάρχων Αττικής
Κοινωνία

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ περιφερειάρχη και δημάρχων Αττικής

Έκτακτη σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, με δημάρχους της Αττικής πραγματοποίηση την Τετάρτη 18/3 ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, με κεντρικά θέματα την πορεία εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και τη διαχείριση ζητημάτων που προκύπτουν.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε επιτυχώς με την πλατφόρμα e:Presence του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα επαναληφθεί στη μία το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο περιφερειάρχης μετέφερε τους χαιρετισμούς του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, με τον οποίο είχε νωρίτερα συνάντηση και επισήμανε ότι είναι σημαντικό οι πολίτες να βοηθήσουν στην προσπάθεια που γίνεται παραμένοντας στις οικίες τους. Στη συνέχεια ζήτησε να υπάρξει εγρήγορση από τους δημάρχους σε ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και υποστήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης ο κ. Πατούλης, αφού επισήμανε ότι η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού έχει κινητοποιηθεί άμεσα, αντιμετωπίζοντας με ψυχραιμία και υπευθυνότητα το πρόβλημα του κορωνοϊού, ζήτησε τη συνδρομή των Δήμων στην υλοποίηση εθελοντικής αιμοδοσίας, ενώ κάλεσε τους δημάρχους όλης της Αττικής να αποστείλουν στην Περιφέρεια τόσο τα αιτήματά τους για ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια κ.ά.), όσο και στοιχεία για ευπαθείς ομάδες που ενδεχομένως έχουν ανάγκη για στήριξη.

Με αφορμή τη τηλεδιάσκεψη ο περιφερειάρχης επεσήμανε: «Περιφέρεια και Δήμοι της Αττικής είμαστε σε ανοιχτή γραμμή για την επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν στην πορεία εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Η σημερινή πρωτοβουλία που αναλάβαμε επιβεβαιώνει στην πράξη ότι Περιφέρεια και Δήμοι με υπευθυνότητα συνεργάζονται για το καλό των πολιτών. Θα είμαστε σε 24ωρη ανοιχτή επικοινωνία με την ανάπτυξη ειδικής πλατφόρμας με στόχο να παρεμβαίνουμε όπου χρειαστεί».

Θέματα που συζητήθηκαν

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία του περιφερειάρχη να πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη. Μεταξύ άλλων, τα θέματα που συζητήθηκαν είναι τα παρακάτω:

Αιμοδοσία

Όπως επεσήμανε ο κ. Πατούλης απαιτείται η κινητοποίηση Αυτοδιοίκησης και πολιτών προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες σε αίμα. Για τον λόγο αυτόν υπάρχει ήδη κινητοποίηση της Περιφέρειας Αττικής, της δράσης «Όλοι Μαζί Μπορούμε» και των Δήμων. Οι Δήμοι χρειάζεται, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις να καθορίσουν χώρους και ημέρες διεξαγωγής της αιμοδοσίας.

Στήριξη ευπαθών ομάδων

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τους δημάρχους ότι υπάρχει μια πρωτοβουλία σε εξέλιξη για τη στήριξη ευπαθών ομάδων. Για την καλύτερη χαρτογράφηση των πολιτών που έχουν ανάγκη αυτή της δράσης ο κ. Πατούλης ζήτησε από όλους τους δημάρχους να αποστείλουν στην Περιφέρεια τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις αυτών των πολιτών.

Λειτουργία Λαϊκών Αγορών

Ένα μεγάλο ποσοστό των δημάρχων αναφέρθηκαν στη λειτουργία των λαϊκών αγορών και επεσήμαναν ότι διαπιστώνεται πως δεν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας και πρόληψης, ενώ συγκεκριμένες ώρες υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός πολιτών. Μάλιστα, προτάθηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής της λειτουργίας τους. Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τους δημάρχους ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο μπορεί να αποφευχθεί το κλείσιμό τους με τη λήψη μέτρων μη συγχρωτισμού.

Πάρκα και άλση

Οι δήμαρχοι αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα να ληφθούν περιοριστικά μέτρα μετακίνησης των πολιτών σε άλση, πάρκα και πνεύμονες πρασίνου, όπως ο Υμηττός και η Πάρνηθα. Ειδικά στις δύο τελευταίες περιπτώσεις διαπιστώθηκε μεγάλη κινητικότητα πολιτών το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο περιφερειάρχης σύστησε οι αρμόδιες αρχές να λάβουν περιοριστικά μέτρα και έκανε γνωστό πως σε ό,τι αφορά στην Περιφέρεια το Πάρκο Τρίτση για προληπτικούς λόγους θα παραμείνει κλειστό για όσο διάστημα χρειαστεί.

Κοιμητήρια

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκε από τους δημάρχους η αγωνία για τη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθούν οι δημοτικοί υπάλληλοι που απασχολούνται στα κοιμητήρια κατά τη διάρκεια ενταφιασμού πολιτών που έχουν χάσει τη ζωή τους μετά από μόλυνση του κορωνοϊού. Για τον λόγο αυτόν επισημάνθηκε η ανάγκη τα αρμόδια υπουργεία να εκδώσουν συγκεκριμένες οδηγίες.

Λοιπά αιτήματα

Στο γενικότερο πλαίσιο των αιτημάτων που αναφέρθηκαν συμπεριλαμβάνονται επίσης τα αιτήματα ενίσχυσης του υγειονομικού προσωπικού, η δυνατότητα κάλυψης του κόστους μηνυμάτων σχετικών με τα μέτρα πρόληψης στα κοινωνικά δίκτυα και η ενίσχυση με προσωπικό υπηρεσιών που επιβαρύνονται λόγω των προληπτικών μέτρων.

Ειδική αναφορά έγινε και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου αναφέρθηκε ότι υλοποιούνται πολλά έργα χωρίς να υπάρχει επάρκεια προληπτικών μέτρων.

Στην πρώτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι δημάρχων Αιγάλεω, Ιωαν. Γκίκας, Αίγινας, Γ. Ζορμπάς, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Γ. Τσίρμπας, Δάφνης – Υμηττού, Α. Μπινίσκος, Διονύσου, Ιωαν. Καλαφατέλης, Ελευσίνας, Α. Οικονόμου, Ηλιούπολης, Γ. Χατζηδάκης, Ιλίου, Ν. Ζενέτος, Καλλιθέας, Δ. Κάρναβος, Καισαριανής, Χ. Βοσκόπουλος, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Σ. Βρεττός, Λαυρεωτικής, Δ. Λουκάς, Μεγαρέων, Γ. Σταμούλης, Ν. Σμύρνης, Μ. Χρηστάκης (γενικός γραμματέας), Παιανίας, Ισ. Μάδης, Περάματος, Ιωαν. Λαγουδάκης, Περιστερίου, Γ. Τσίνας (αντιδήμαρχος), Ραφήνας – Πικερμίου, Β. Μπουρνούς, Σαλαμίνας, Γ. Παναγόπουλος, Σπάτων – Αρτέμιδας, Δ. Μάρκου, Τροιζηνίας – Μεθάνων, Σ. Πολλαλής, Φιλοθέης – Ψυχικού, Δ. Γαλάνης και Φυλής, Χ. Παππούς.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet