Ο Γ. Πατούλης σε ημερίδα της ΠΕΔΑ και της Ένωσης Δημάρχων Αττικής
Αυτοδιοίκηση

Ο Γ. Πατούλης σε ημερίδα της ΠΕΔΑ και της Ένωσης Δημάρχων Αττικής

«Τα  σαφή όρια στην εκφορά του δημόσιου λόγου, και άρα στην ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης τα θέτουν οι ίδιοι οι κανόνες της έννομης τάξης, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Οι κανόνες αυτοί από τη μία κατοχυρώνουν την ελευθερία της έκφρασης κάθε προσώπου και από την άλλη αποσκοπούν στην προστασία του ατόμου από την παράνομη προσβολή της τιμής, της υπόληψης και εν γένει της προσωπικότητάς του».

Στην παραπάνω επισήμανση προχώρησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια της ομιλία του στην ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής με θέμα «τα όρια της κριτικής στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Ομιλίες πραγματοποίησαν εκτός από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, ο πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής, Παύλος Καμάρας και ο  πρόεδρος της ΠΕΔΑ, Γεώργιος Ιωακειμίδης. Εισηγητές ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Μπακάλης, επίτιμος πρόεδρος του ΝΣΚ, ο Δημήτριος Βερβεσός, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Νεκτάριος Πολυχρονίου, δικηγόρος με ειδίκευση στο Δίκαιο για τα Προσωπικά Δεδομένα και ο Αθανάσιος Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγος. Τη συζήτηση συντόνισε ο Θεόδωρος Γιωργάκης, δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, γενικόςγραμματέας Ένωσης Δημάρχων Αττικής.

Ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι «αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατικής λειτουργίας  η ελευθερία έκφρασης, διάδοσης ιδεών, απόψεων, στοχασμών και η άσκηση κριτικής και ελέγχου των δημοσίων προσώπων και πραγμάτων».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι «το πλαίσιο τη πολιτικής αντιπαράθεσης είναι πρωτίστως  πολιτική και όχι νομική υπόθεση και εξαρτάται από την εκάστοτε οικονομική και κοινωνική συγκυρία» και χαρακτήρισε ως εξαιρετικά χρήσιμη, αλλά και επίκαιρη την ημερίδα καθώς  αφορά ένα θέμα που αγγίζει τον πυρήνα της λειτουργίας της ίδιας της Δημοκρατίας».

«Το ζήτημα αυτό αποτελεί αντικείμενο διαλόγου και προβληματισμού σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες, όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία όξυνση των πολιτικών αντιπαραθέσεων και μία πόλωση των εκλογικού σώματος» σημείωσε ο Γ. Πατούλης και πρόσθεσε ότι όσοι έχουν αιρετούς και θεσμικούς ρόλους καλούνται καθημερινά να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

  • Πώς ορίζουμε και το κυριότερο, ποιος ορίζει,  σήμερα, το δικαίωμα και τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης;
  • Ποιο είναι το όριο της κριτικής, ειδικά όταν καλείσαι να εκφράσεις ένα δίκαιο αίτημα ή όταν πρέπει να προασπίσεις κρίσιμα εθνικά ή κοινωνικά συμφέροντα;

Τέλος διατύπωσε τον προβληματισμό του, καθώς στις ημέρες μας είναι   εντυπωσιακό ότι σε έρευνες της κοινής γνώμης για τις πηγές πληροφόρησης, έχει διαπιστωθεί  ότι πολλοί πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τη γνώμη φίλων  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά τις ειδήσεις που προέρχονται από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet