Ο Γ. Πατούλης στο συνέδριο του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας στο Βουκουρέστι
Αυτοδιοίκηση

Ο Γ. Πατούλης στο συνέδριο του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας στο Βουκουρέστι

Την πεποίθηση ότι  η ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου των χωρών, με πολλαπλά οφέλη για τις εγχώριες οικονομίες, αλλά και την τοπική ανάπτυξη, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, καθώς και του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών, Γιώργος Πατούλης.

Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, που διοργάνωσε το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας στο Βουκουρέστι, με αντικείμενο τις προοπτικές ενίσχυσης του ιατρικού τουρισμού, ο κ. Πατούλης επεσήμανε ότι ο διαχρονικός στόχος παραμένει η «συνάντηση» όλων των ευκαιριών του τουρισμού, τον οποίο χαρακτήρισε «ατμομηχανή» της οικονομίας.

Στο συνέδριο παρέστησαν και χαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Τουρισμού της Ρουμανίας, Mircea Titus Dombre, ο υπουργός Υγείας, Florian Bodog, ο πρώην υπουργός Υγείας, Nicolae Banicioiou, ο γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού, Γ. Τζιάλλας, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδης, ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών και μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Κ. Πάντος, διακεκριμένοι επιστήμονες και επικεφαλής σημαντικών ιατρικών φορέων της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, υπό την προεδρία του κ. Πατούλη. Ειδικότερα κατά τη συζήτηση, εξετάστηκαν οι επόμενες δράσεις με σκοπό τη χάραξη στρατηγικής για ζητήματα τουρισμού υγείας, η ενδυνάμωση των συνεργειών μεταξύ των μελών, καθώς και η διεθνής προβολή και επικοινωνία του εγχώριου προϊόντος του τουρισμού υγείας.

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «η  εξειδίκευση της ζήτησης ανέδειξε τον παγκόσμιο τουρισμό υγείας σε μια εξαιρετικά κερδοφόρα βιομηχανία ετήσιου τζίρου 20 δισ. δολαρίων και 30 εκατ. χρηστών των υπηρεσιών υγείας» και πρόσθεσε ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Ρουμανία μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν ένα σημαντικό μερίδιο σε αυτή την ειδική μορφή Τουρισμού, με σκοπό τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και το «άνοιγμα» νέων αγορών.

Μεταξύ των στόχων της δημιουργίας του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, όπως ανέφερε, είναι:

  • H συνδρομή στην ανάπτυξη και ανάδειξη της Ελλάδας ως αξιόπιστου και ελκυστικού προορισμού Τουρισμού Υγείας.
  • Η ενθάρρυνση και υποστήριξη της ανάπτυξης περιφερειακών και τοπικών προορισμών Τουρισμού Υγείας, με την μορφή clusters – συστάδων.
  • Η ενθάρρυνση και υποστήριξη της ανάπτυξης των επιχειρήσεων, ώστε αυτές να απευθύνονται σε ευρύτερη αγορά, μέσα από την αξιοποίηση του Τουρισμού Υγείας και των υπο-κλάδων αυτού.
  • Η ενθάρρυνση και υποστήριξη των Παρόχων Υπηρεσιών Υγείας, στο πλαίσιο του Τουρισμού Υγείας και των υποκλάδων αυτού.
  • Η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών και προϊόντων.
  • Η παρουσίαση επίσημων στοιχείων σε διεθνή fora, οργανισμούς  και συνέδρια.
  •  Η ενθάρρυνση και υποστήριξη της εφαρμογής ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών σε όλους τους κλάδους του Τουρισμού Υγείας.

Στη συνέχεια του χαιρετισμού του, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη διαμορφώνεται ένα περιβάλλον που ευνοεί την τουριστική ανάπτυξη και σημείωσε πως σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει και η πολιτική επιδότησης και χρηματοδότησης, που ευνοεί την ανάπτυξη των τουριστικών προορισμών και την αναζωογόνηση της τουριστικής προσφοράς. Ωστόσο παραμένουν κάποιες δυσκολίες, όπως οι αυξημένες λειτουργικές δαπάνες, ζητήματα τα οποία, όπως τόνισε, έρχεται να αμβλύνει ο Τουρισμός Υγείας.

Παράλληλα, εστίασε στο γεγονός ότι μέχρι το 2020 το ποσοστό του ηλικιακού στρώματος 65+ θ’ ανέρχεται στο εντυπωσιακό ποσοστό του 20% επί του συνόλου του πληθυσμού στην Ευρώπη, μία δημογραφική ομάδα «που μπορεί ν’ αναδειχθεί σε  υπολογίσιμη ταξιδιωτική δύναμη», αλλά και στο ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις η ασιατική αγορά ταξιδιωτών θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία για τους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Πατούλης διατύπωσε τη βούληση να συμβάλλουν όλοι, επιστημονικό προσωπικό αλλά και φορείς της Αυτοδιοίκησης, στην ενίσχυση του Τουρισμού Υγείας ως μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, «τιμώντας την κληρονομιά του Ιπποκράτη από τον οποίο, ως Έλληνες, καταγόμαστε και στον οποίο, ως γιατροί, δώσαμε τον επαγγελματικό μας όρκο».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βουκουρέστι, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισκέφθηκε το σχολείο όπου φοιτούν παιδιά της ελληνικής ομογένειας και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους μαθητές, καθώς και με το εκπαιδευτικό προσωπικό, για τις συγκινητικές προσπάθειες που γίνονται, με στόχο τη διατήρηση του ελληνικού στοιχείου, τη διάδοση και προβολή της ελληνικής γλώσσας.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet