Παρέμβαση Γ. Πατούλη σε συνέδριο για τη διοικητική οργάνωση των ΟΤΑ μετά τον «Κλεισθένη»
Αυτοδιοίκηση

Παρέμβαση Γ. Πατούλη σε συνέδριο για τη διοικητική οργάνωση των ΟΤΑ μετά τον «Κλεισθένη»

Τη θέση ότι ο «Κλεισθένης» είναι ένας νόμος που θα δημιουργήσει προβλήματα κυβερνησιμότητας στους Δήμους και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μια ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση την οποία έχει ανάγκη η χώρα μας, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, σε παρέμβασή του στο Συνέδριο με θέμα «Διοίκηση & Οργάνωση των ΟΤΑ μετά τον ­“Κλεισθένη”», που πραγματοποιείται στο Καρπενήσι.

Στο Συνέδριο που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Καρπενησίου και την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», συζητήθηκαν οι συνέπειες που θα έχουν στην Αυτοδιοίκηση βασικές ρυθμίσεις του νόμου, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με την κατηγοριοποίηση των Δήμων και το εκλογικό σύστημα. Παράλληλα, τέθηκαν ζητήματα όπως οι χρηματοδοτήσεις των ΟΤΑ, η αξιοποίηση των πόρων τους προς όφελος των πολιτών, η περιβαλλοντική διαχείριση και η ψηφιακή διοίκηση.

«Κλειδί η προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης»

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η επόμενη διοικητική μεταρρύθμιση θα πρέπει να αφορά την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο το Επιτελικό Κράτος και την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση, και να περιλαμβάνει:

  • Την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και της λειτουργικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας.
  • Την προώθηση της αποκέντρωσης, με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας, όπως ισχύει σε όλες τις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Τη βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών των ΟΤΑ, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και της απλοποίησης των διαδικασιών.
  • Τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
  • Την αποσαφήνιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων μεταξύ του Κράτους και των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με γνώμονα την ποιοτικότερη, οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
  • Την αντιμετώπιση του προβλήματος της υποστελέχωσης των ΟΤΑ.
  • Την ενίσχυση του τοπικού κοινωνικού κράτους μέσα από την ενίσχυση και αναβάθμιση των δημοτικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών.
  • Την αποτελεσματικότερη υποστήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.
  • Την ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών στην προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας και των Δήμων στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και των τοπικών κοινωνικών πολιτικών.
  • Την ενίσχυση της ενεργού προστασίας του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος.
  • Τη θεσμική ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, με στόχο  τη διασφάλιση της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας των τοπικών κοινωνιών.
«Λιγότερη γραφειοκρατία στην Αυτοδιοίκηση»

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Γ. Πατούλης επικαλέστηκε την Προγραμματική Συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών, της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ για το έργο με τίτλο «Αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού – Απλούστευση και προτυποποίηση διαδικασιών λειτουργίας των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού – Πιλοτική λειτουργία», επισημαίνοντας ότι «είναι το πρώτο εμβληματικό κοινό έργο των Περιφερειών και των Δήμων για τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ)».

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η ΚΕΔΕ θα στηρίξει τους Δήμους ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη φάση του σχεδιασμού της πρώτης φάσης του έργου, που αφορά στην απλοποίηση και την προτυποποίηση των διαδικασιών τους, προς όφελος των πολιτών, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να υποστηριχθεί και συνολικά από την κυβέρνηση.

Όπως ενημερώνει η ΚΕΔΕ, με το έργο επιδιώκεται σύγχρονο επιχειρησιακό μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ:

  • με λιγότερη γραφειοκρατία,
  • με ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων,
  • με ηλεκτρονική διαλειτουργικότητα με τα άλλα επίπεδα της διοίκησης.

Το έργο αυτό θα διαλειτουργήσει με τον κόμβο που δημιουργεί η ΚΕΔΕ, τον κόμβο «Διαδικτυακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Δήμων Ελλάδας» με το διακριτικό όνομα «govHUB».

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωτοπορεί και ανοίγει τον δρόμο για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας Κεντρικής Διοίκησης – Περιφερειών – Δήμων», υπογράμμισε ολοκληρώνοντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Στο Συνέδριο τοποθετήθηκαν, επίσης, ο δήμαρχος Καρπενησίου, Ν. Σουλιώτης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», Μ. Χρηστάκης, αιρετοί, τεχνοκράτες, υπηρεσιακά στελέχη της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, καθώς και στελέχη υπουργείων με συναφείς αρμοδιότητες με τους ΟΤΑ.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet