Στα Ιωάννινα συνεχίστηκε ο προσυνεδριακός διάλογος της ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Στα Ιωάννινα συνεχίστηκε ο προσυνεδριακός διάλογος της ΚΕΔΕ

Στα Γιάννενα συνέχισαν οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού τον προσυνεδριακό τους διάλογο με ορίζοντα το τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), που θα πραγματοποιηθεί στις 7-9 Μαΐου στη Χαλκιδική με θέμα «Η Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες μπροστά»

Στην ατζέντα του προσυνεδρίου των Ιωαννίνων ήταν τα θέματα της αγροτικής ανάπτυξης, τα ζητήματα των ορεινών Δήμων, τα θέματα Νεολαίας – Παιδείας, αλλά και τα τοπικά ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους στις Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, προσδιόρισε τον νέο ρόλο της ΚΕΔΕ, αναφέροντας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, ότι «Η σημερινή διοίκηση της ΚΕΔΕ επενδύει πολλά στην ενότητα και τη συνεργασία όλων των Δήμων της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Επενδύουμε πραγματικά σε ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας της ΚΕΔΕ που θα αναδεικνύει τα ζητήματα όχι μόνον σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Σε μια ΚΕΔΕ που δεν θα αρκείται σε ρόλο παρατηρητή σε αποφάσεις και πολιτικές που θα λαμβάνουν άλλοι για μας, αλλά σε μια ΚΕΔΕ που θα συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις αυτές με βάση τις δικές μας ανάγκες. Σε μια ΚΕΔΕ που θα αντιμετωπίζει όλους τους Δήμους μέλη της ισότιμα. Η συνεργασία μας θα γίνεται πλέον με όρους μέλλοντος, κι όχι με λογικές του παρελθόντος.

»Θέλουμε να δημιουργήσουμε με όλους τους θεσμούς, μια σχέση ισότιμης συνεργασίας,  με όλα τα επίπεδα εξουσίας σε αυτή τη χώρα. Όχι επαιτώντας, αλλά απαιτώντας στη βάση επεξεργασμένων πολιτικών προτάσεων και θέσεων. Για να είναι όμως καθοριστικός ο ρόλος μας, χρειάζεται να είναι οι Δήμοι μας ισχυροί».

Στη βάση της ενότητας και της συνεργασίας για την επεξεργασία πολιτικών επίλυσης τόσο για τα μεγάλα και σύνθετα ζητήματα αλλά και με τα απλά ζητήματα της δύσκολης καθημερινότητας των πολιτών, ο κ. Πατούλης, μίλησε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, για ανατροπές μέσα από τις οποίες θα προκύψουν οι μεταρρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «Πριν από μερικούς μήνες, ξεκίνησε στην ΚΕΔΕ η ανατροπή για την αυτοδιοίκηση. Πλέον, βάζουμε έναν άλλο, μεγαλύτερο στόχο. Να φέρουμε μέσα από την Αυτοδιοίκηση ανατροπές στη χώρα. Ανατροπές που θα φέρουν το καινούργιο, στη θέση του παλιού. Μπορούμε. Ενωμένοι, όλοι μαζί, ΚΕΔΕ και ΠΕΔ σε όλη τη χώρα, να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος. Πλέον βάζουμε τον πήχη ψηλά. Να περάσουμε από την ανατροπή για την αυτοδιοίκηση, στην ανατροπή από την Αυτοδιοίκηση. Με τη δική μας ενότητα κι αποφασιστικότητα, μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις πόλεις και τους δημότες μας».

Οι προτεραιότητες της ΚΕΔΕ

Ο κ. Πατούλης, τόνισε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι «τα ζητήματα που τίθενται στον προσυνεδριακό διάλογο της ΚΕΔΕ διαμορφώνουν το περιεχόμενο του στρατηγικού της σχεδίου για την επόμενη πενταετία με στόχο να καταστεί η αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκης».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πατούλης προσδιόρισε τις εξής προτεραιότητες, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση:

  1. Η ισότιμη εκπροσώπηση όλων των Δήμων ανεξαρτήτως πληθυσμιακού μεγέθους, στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.
  2. Η διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού.
  3. Η αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προτεραιότητα στη χρηματοδότηση έργων σε μικρούς ορεινούς Δήμους, που στερούνται διαχειριστικής επάρκειας, επομένως, και πρόσβασης στα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
  4. Η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που περιλαμβάνει την εκτέλεση μελετών και έργων, αλλά και την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών, με προτεραιότητα τους Δήμους της Περιφέρειας.
  5. Η διεκδίκηση αναβαθμισμένου ρόλου στα όργανα που διαχειρίζονται τους πόρους του ΕΣΠΑ και του «Πράσινου Ταμείου».
  6. Η δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση, ύψους 2 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα διατεθεί αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση έργων Δήμων σε όλη τη χώρα , με φορέα διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ.
  7. Η διεκδίκηση αξιοπρεπών αμοιβών για τα αιρετά στελέχη που κατέχουν θέσεις ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση.
  8. Η ενίσχυση των μικρών Δήμων, ορεινών και νησιωτικών, με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό για την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους.
  9. Η ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, μέσα από την προωθούμενη αλλαγή του Καλλικράτη, με ταυτόχρονη διασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.
  10. Η αξιοποίηση κάθε μορφής χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά ταμεία, ΕΣΠΑ ή ευρωπαϊκά κοινωνικά ταμεία, για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
  11. Η ενίσχυση των κοινωνικών μας δομών και η κατοχύρωση νέων ρόλων κι αρμοδιοτήτων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και ιδιαίτερα στον τομέα ενίσχυσης της τοπικής απασχόλησης, με αφετηρία τις 32.000 θέσεις εργασίας που έχουμε ήδη εξασφαλίσει για όλους τους Δήμους της χώρας από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες.
  12. Η υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων από πλευράς ΚΕΔΕ για ζητήματα εθνικής εμβέλειας που αφορούν όμως τις τοπικές κοινωνίες κι ιδιαίτερα ακριτικούς και νησιωτικούς Δήμους, όπως η ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση, η ενίσχυση των δομών υγείας, η προστασία του περιβάλλοντος , η ενίσχυση της απασχόλησης, η αειφόρος ανάπτυξη, οι ΑΠΕ, ο χωροταξικός σχεδιασμός κλπ.
  13. Η  ενίσχυση της εξωστρέφειας, μέσα από την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών και την αναβαθμισμένη λειτουργία του ειδικού γραφείου αντιπροσώπευσης της ΚΕΔΕ, στην έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι «Είμαι αισιόδοξος ότι μέσα από τη διαδικασία των προσυνεδριακών μας εκδηλώσεων, βάζουμε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας νέας, ισχυρής αυτοδιοικητικής συμμαχίας, που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση για να ανταποκριθεί σε ένα νέο και ενισχυμένο ρόλο στην προώθηση της εθνικής και της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας. στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Με τη δική σας δύναμη, με τη δική σας συνεργασία, κάνουμε βήματα μπροστά. Φέρνουμε ανατροπές, Πάμε την Αυτοδιοίκηση μπροστά».

Χαιρετισμούς στην προσυνεδριακή εκδήλωση απηύθυναν ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θώμας Μπέγκας, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Βαγγέλης Σημανδράκος.

Σε δύο κρίσιμα για τη στήριξη της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων αλλά και την αποπληρωμή των οφειλόμενων των γεωργοκτηνοτρόφων για τα έτη 2013-2014, εστίασε στην εισήγησή του ο Δημήτρης Τζιαχρήστας, πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης , μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Δομοκού.

Όπως ανέφερε «τα δύο τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα για την κτηνοτροφία στη χώρα μας η επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων, θέμα που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την καταβολή προς τους κτηνοτρόφους της εξισωτικής αποζημίωσης του άρθρου 68 και της ενιαίας ενίσχυσης, αλλά και να επηρεάσει την υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων, όπως αυτό της βιολογικής κτηνοτροφίας, της διατήρησης αυτοχθόνων φυλών κ.ά.».

Ο κ. Τζιαχρήστας διευκρίνισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι «από το 2012 οπότε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφαίρεσε από τους διαθέσιμους βοσκότοπους πολύ μεγάλο αριθμό στρεμμάτων, δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους. Αν και μετά από διαμαρτυρίες το θέμα φαίνεται να έχει διευθετηθεί για το χρονικό διάστημα μετά την 1-1-2015, με την ψήφιση του νόμου 4254/2014», ωστόσο όπως διευκρίνισε «παραμένουν σε εκκρεμότητα τα έτη 2013 και 2014, για τα οποία οι επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις δεν επαρκούν για να διανεμηθούν στους κτηνοτρόφους».

Παρουσιάζοντας τις προτεινόμενες ενέργειες αναφέρθηκε αναλυτικά στην αύξηση των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπου, αλλά και την αποπληρωμή των οφειλόμενων των γεωργοκτηνοτρόφων για τα έτη 2013-2014, μετά την προφανή αστοχία του υπουργείου Αγροτικής Aνάπτυξης να μειώσει τους επιλέξιμους βοσκότοπους κατά 30%.

Στην ανάγκη στήριξης των ορεινών δήμων από το κεντρικό κράτος αναφέρθηκε η Αλίκη Σωτηριάδου, πρόεδρος επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Παρανεστίου.

Σύμφωνα με την κ. Σωτηριάδου είναι επιτακτική η ανάγκη εκτίμησης του  πραγματικού λειτουργικού κόστους των ορεινών μικρών πληθυσμιακά δήμων και το κριτήριο της ορεινότητας θα πρέπει να ενισχυθεί για την κατανομή ΚΑΠ και ιδιαίτερα της ΣΑΤΑ.

Στον τομέα της Ανάπτυξης, επεσήμανε πως  η εξειδίκευση για τους ορεινούς δήμους των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 (ΕΣΠΑ, ΠΑΑ κ.λπ.) πρέπει να αποτελεί κοινό στόχο των αυτοδιοικητικών, όπως και η εφαρμογή ειδικού προγράμματος τεχνικής υποστήριξης μικρών δήμων για την προετοιμασία έργων και δράσεων για το ΕΣΠΑ.

Οι ορεινοί δήμοι, όπως είπε, μεταξύ άλλων διεκδικούν ειδικά φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας όπως η θεσμοθέτηση μειωμένου ΦΠΑ στο 16%, 9% και 5% στις ορεινές δημοτικές ή τοπικές κοινότητες, επαναφορά στο καθεστώς ασφάλισης στον ΟΓΑ των επαγγελματιών των ορεινών περιοχών με πληθυσμό μικρότερο των 2000 κατοίκων και εφαρμογή προγραμμάτων ενίσχυσης γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην υποστελέχωση που παρουσιάζουν οι υπηρεσίες των συγκεκριμένων δήμων και μάλιστα σε εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ ανύπαρκτες είναι και οι κοινωνικές υπηρεσίες. Πρότεινε τη θέσπιση κινήτρων πρόσληψης και παραμονής προσωπικού (με μοριοδότηση της εντοπιότητας, της παραμονής στη θέση πρόσληψης για ικανό χρονικό διάστημα) καθώς και τη θεσμική κατοχύρωση της υποχρεωτικής διοικητικής υποστήριξης των ορεινών δήμων από τις έδρες των νομών ή όμορους δήμους ή της υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας.

Στα ανοιχτά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Επιτροπή Παιδείας, Θρησκευμάτων και Νεολαίας, έκανε εκτενή αναφορά  στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής και δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.

Ειδικότερα αναφέρθηκε:

  • Στις σχολικές Επιτροπές που αντιμετωπίζουν σειρά θεσμικών, οικονομικών και λειτουργικών προβλημάτων, ενώ είναι σαφής η ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησής τους.
  • Στην επαναπρόσληψη σχολικών φυλάκων.
  • Στη μη προώθηση συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων.
  • Στη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου για την καθαριότητα των σχολικών εγκαταστάσεων.
  • Στις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας που στο μεγαλύτερο ποσοστό υπολειτουργούν.
  • Στη νεολαία και την ανάγκη εμπλοκής της στα θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στην πολιτική γενικότερα.
  • Στα Τοπικά Συμβούλια Νέων που είναι σχεδόν στο σύνολό τους ανενεργά.
  • Στις κτιριακές ανάγκες και το κόστος λειτουργίας σχολικών εγκαταστάσεων: Στην Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων.
  • Στη λειτουργία Κοινωνικών Φροντιστηρίων με στόχο την ενίσχυση ευπαθών ομάδων του τοπικού πληθυσμού.

Επίσης ο Γ. Ιωακειμίδης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Επιτροπή, και τις δράσεις που σχεδιάζει. Συγκεκριμένα:

Έχει ήδη ζητηθεί συνάντηση της Επιτροπής με τον καινούργιο υπουργό Παιδείας, προκειμένου να εκτεθούν από τη μεριά της ΚΕΔΕ τα προβλήματα που απασχολούν την Τ.Α., αλλά και να υπάρξει γόνιμος διάλογος μεταξύ αυτής και του υπουργείου,

Έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαμόρφωση και η αποστολή ερωτηματολογίου, προς όλους τους δήμους, ώστε να αναδειχθούν τα κρίσιμα εκείνα ζητήματα, τα οποία η επιτροπή θα κληθεί να προσεγγίσει

Συνάντηση και στενή συνεργασία με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), που αποτελεί από τους φορείς – κλειδιά στην υλοποίηση του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης,

Διοργάνωση συνεδρίου αφιερωμένου στη νεολαία και τις δράσεις της, με τη συμμετοχή των νεότερων δημοτικών συμβούλων από κάθε δήμο.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet