Εξελέγη το Δ.Σ. του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων
Σύνδεσμοι-Φορείς

Εξελέγη το Δ.Σ. του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων

Με τη συμμετοχή πλέον των 100 δημάρχων και εκπροσώπων των δήμων – μελών του, το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων (ΕλΔΑΠ) πραγματοποίησε την πρώτη γενική συνέλευσή του, στις 29 Μαΐου 2024, στο χώρο που στεγάζεται το Πρότυπο Αυτοδιοικητικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας του ΣΠΑΥ, στην Αργυρούπολη. Σημειώνεται ότι στο ΕλΔΑΠ συμμετέχουν ήδη 107 δήμοι, ενώ πλέον των 35 ακόμα δήμων ετοιμάζονται να ενταχθούν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το νέο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο του ΕλΔΑΠ αποτελείται από τους:

  1. Γιάννης Κωνσταντάτος, δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Πρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ).
  2. Ισίδωρος Μάδης, δήμαρχος Παιανίας, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ).
  3.  Ανδρέας Στεργίου, δήμαρχος Αργιθέας.
  4. Γιάννης Ζαμπούκης, δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.
  5. Παρασκευάς Παπαγεωργίου, δήμαρχος Ανατολικής Σάμου.
  6. Θεόφιλος Μιχαλάτος, δήμαρχος Αργοστολίου.
  7. Αναστάσιος Χρόνης, δήμαρχος Επιδαύρου.
  8. Αθανάσιος Ζεκεντές, δήμαρχος Λοκρών.
  9. Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.
  10. Γιάννης Μαλανδράκης, δήμαρχος Πλατανιά.
  11. Ιωάννης Μαλλίνης, δήμαρχος Σιθωνίας.

Αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν οι: Αναστασία Χαλκιά, δήμαρχος Κασσάνδρας, Γεώργιος Εμμανουήλ, δήμαρχος Πολυγύρου, Παύλος Μπαριτάκης, δήμαρχος Βιάννου, και Γεώργιος Μανώλης, δήμαρχος Τεμπών.

Το νέο Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα και εξέλεξε πρόεδρο τον Γιάννη Κωνσταντάτο, αντιπρόεδρο τον Ανδρέα Στεργίου και γραμματέα τον Ιωάννη Μαλλίνη.

Καλωσορίζοντας τους παριστάμενους, ο Γιάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος υπήρξε ο εμπνευστής της δημιουργίας του ΕλΔΑΠ, αναφέρθηκε στην επείγουσα αναγκαιότητα του κοινού εγχειρήματος μικρότερων και μεγαλύτερων δήμων της Ελλάδας που ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Βασικός σκοπός του ΕλΔΑΠ είναι να αναπτυχθεί στο πλαίσιο των διεθνών και εθνικών στρατηγικών Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών, στοχεύοντας στην στήριξη και την ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο έργο της για κοινωνίες ασφαλείς και ανθεκτικές.

Μεταξύ των άλλων, επεσήμανε ότι «Η λογική μας είναι να δημιουργήσουμε μια ισχυρή ασπίδα για τους κινδύνους που απειλούν τις πόλεις μας και παράλληλα να εξασφαλίσουμε μια προνομιακή σχέση με το κράτος στα θέματα διαχείρισης δασών και πολιτικής προστασίας».

Η πρωτοβουλία του δικτύου, όπως τόνισε ο Γιάννης Κωνσταντάτος, «Έχει ως αφετηρία της, τις μεγάλες επιτυχίες που κατέγραψε ο ΣΠΑΥ τα τελευταία 4 χρόνια στον τομέα της πρόληψης, οι οποίες τον καθιστούν πλέον παράδειγμα καλής πρακτικής με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των έξυπνων εφαρμογών στην δασοπροστασία, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα. Στόχος μας είναι μέσω του δικτύου το μοντέλο συνεργασίας – λειτουργίας του ΣΠΑΥ, να καθιερωθεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας».

Ο πρόεδρος του ΕλΔΑΠ έθεσε ως προτεραιότητα την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του ΕλΔΑΠ και του ΥΠΕΝ, με την οποία θα δοθεί στο δίκτυο η δυνατότητα να προχωρήσει σε:

  • Μελέτες και Έργα Προστασίας Δασών, Δασικής Αναψυχής, Κατασκευής μονοπατιών, Αθλητικών εγκαταστάσεων
  • Δράσεις Παρακολούθησης (monitoring) και επιτήρησης συμβάντων πυρκαγιών, Παρακολούθησης της υγείας του δάσους, μέσω συστήματος παρακολούθησης δεικτών, Ελέγχου Πανίδας (Αγριογούρουνα).
  • Δράσεις Διαχείρισης Δασών και Παραγόμενης Βιομάζας
  • Δράσεις Οργάνωσης και λειτουργίας εθελοντικών ομάδων φύλαξης και επέμβασης,
  • Δημιουργία και Λειτουργία Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, έγιναν δύο σημαντικές παρεμβάσεις από τους επιστημονικούς συνεργάτες του ΕλΔΑΠ:

  • Η Πέπυ Θεοδώρου παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη μέσω ερωτηματολογίου για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των αναγκών των δήμων – μελών του, βάσει των οποίων καθορίζονται οι προτεραιότητες, οι στόχοι και οι δράσεις του ΕλΔΑΠ σε ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την επόμενη περίοδο.
  • Ο Νίκος Χλύκας, δασολόγος – περιβαλλοντολόγος, παρουσίασε τις δυνατότητες αξιοποίησης του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων προς όφελος της πράσινης πολιτικής που ασκεί το ΕλΔΑΠ, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στο θέμα των διαδικασιών ανάθεσης της διαχείρισης των δασών από Υβριδικά, Συνεργατικά Σχήματα (Ν. 5106/24 – ΦΕΚ 63/Α/2024) με επίκεντρο τα αντισταθμιστικά και ανταποδοτικά οφέλη που μπορούν να έχουν οι ΟΤΑ που βρίσκονται πλησίον των δασών.

Την έναρξη των εργασιών της πρώτης γενικής συνέλευσης του ΕλΔΑΠ χαιρέτισε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τόνισε: «Χαιρετίζω και υποστηρίζω προσωπικά αυτή την προσπάθεια, η οποία θα έχει και την υποστήριξη της κυβέρνησης. Είναι εξαιρετική, είναι πολύ σοβαρή, είναι εμπεριστατωμένη, έχει σχέδιο και θα έχει μετρήσιμα αποτελέσματα».

Την πρωτοβουλία χαιρέτισαν επίσης, δηλώνοντας τη στήριξή τους στα επόμενα βήματα, ο π. υπουργός Εσωτερικών και Βουλευτής Ν.Δ. Τάκης Θεοδωρικάκος, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Ραλλία Χρηστίδου, ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο καθηγητής και υποψήφιος Ευρωβουλευτής Γιάννης Μανιάτης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης, Σταύρος Σαλαγιάννης.

Παρόντες ήταν, επίσης, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος, οι διοικητές των Π.Σ. που πλαισιώνουν τον Υμηττό, ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Χρήστος Θεοδωρόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πλήθος αυτοδιοικητικών, εθελοντών και εκπρόσωποι φορέων.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet