Μ. Πατούλη-Σταυράκη για Διαδίκτυο: Είναι το σύγχρονο «διαβατήριο» για τη γνώση, την πληροφόρηση, την επικοινωνία
Σύνδεσμοι-Φορείς

Μ. Πατούλη-Σταυράκη για Διαδίκτυο: Είναι το σύγχρονο «διαβατήριο» για τη γνώση, την πληροφόρηση, την επικοινωνία

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, η πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

Είναι γεγονός ότι η τεχνολογία, το Διαδίκτυο, η κοινωνική δικτύωση στη σύγχρονη εποχή που ζούμε, έχουν γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητά μας. Προβληματίζει, ωστόσο, το γεγονός ότι η ανεξέλεγκτη χρήση του Διαδικτύου χρόνο με τον χρόνο επεκτείνεται σε μικρότερες ηλικίες, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι, επίσης, ότι οι περισσότεροι από εμάς τους ενήλικες είμαστε ψηφιακά αναλφάβητοι για να παρακολουθήσουμε τα παιδιά μας, να τους προσφέρουμε την απαραίτητη γνώση ώστε να τα συμβουλέψουμε και να τα θωρακίσουμε.

Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι η προστασία τους από τις απειλές και τους κινδύνους που παραμονεύουν και όχι η απαγόρευση της χρήσης του Διαδικτύου, που έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας πώς να προστατεύουν την ψηφιακή τους ζωή, όπως ακριβώς τα μαθαίνουμε πώς να προστατεύονται και στην πραγματική τους ζωή. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν παιδιά που αυτοκτονούν γιατί δεν άντεξαν τον διαδικτυακό εκφοβισμό, παιδιά που καταλήγουν σοβαρά τραυματισμένα από αυτοτραυματισμούς που αποτελούν «μόδα» στο Διαδίκτυο, ακόμα και παιδιά που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης γιατί εμπιστεύτηκαν κάποιον διαδικτυακό φίλο. Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Είναι εμφανές ότι η κατάσταση έχει παρεκτραπεί και θα πρέπει να αναληφθούν στοχευμένες πρωτοβουλίες σε επίπεδο εκπαιδευτικής κοινότητας. Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό ότι με την πάροδο του χρόνο ολοένα αυξάνεται η ευαισθητοποίηση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Από την πλευρά μας, ως Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων, έχοντας στο επίκεντρο τα παιδιά και τους νέους μας, σε συνεργασία με το Πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και τον επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Γιώργο Κορμά, έχουμε εφαρμόσει πιλοτικά σε σχολικές αίθουσες σχολεία των βορείων προαστίων τη βιωματική διαδικασία -δράση «Peer to peer»- όπου «εκπαιδευτές» μαθητές εκπαίδευσαν μαθητές σε θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου μέσα από την προσωπική τους εμπειρία. Με τη συνεργασία του Cyber Security International Institute και τον επικεφαλής του, Μανώλη Σφακιανάκη, σε ειδικές εκδηλώσεις για τον σχολικό εκφοβισμό και την ασφαλή χρήση του Internet, έχουμε περάσει το μήνυμα σε εκατοντάδες παιδιά ότι το Διαδίκτυο δεν είναι παιχνίδι.

Και στην ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε αναλαμβάνοντας στοχευμένες πρωτοβουλίες και δράσεις. Το Διαδίκτυο είναι το σύγχρονο «διαβατήριο» για τη γνώση, την πληροφόρηση, την επικοινωνία και την ψυχαγωγία μας. Οφείλουμε με υπευθυνότητα να σταθούμε απέναντι στη νέα εποχή, αξιοποιώντας τα δεδομένα που μας προσφέρει και να προετοιμάσουμε το έδαφος για τις νέες γενιές. Απαιτείται μέτρο και λογική για τη μεγιστοποίηση της ωφέλειας από το Διαδίκτυο. Η δαινομονοποίηση δεν βοηθά στην εξάλειψη των κινδύνων που ελλοχεύουν κατά την πλοήγησή μας».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet