Μ. Πατούλη-Σταυράκη: Η πανδημία έχει καταδείξει ότι κανείς δεν είναι ασφαλής εάν όλοι δεν είναι ασφαλείς
Σύνδεσμοι-Φορείς

Μ. Πατούλη-Σταυράκη: Η πανδημία έχει καταδείξει ότι κανείς δεν είναι ασφαλής εάν όλοι δεν είναι ασφαλείς

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, η πρόεδρος του Δικτύου SDG 17 Greece για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, σημειώνει ότι «για δεύτερη χρονιά οι άνθρωποι στον χώρο της υγείας, γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό συνεχίζουν χωρίς ανάπαυλα να βρίσκονται στην “πρώτη γραμμή” αυτής της μάχης με την πανδημία».

Ειδικότερα, η κ. Πατούλη-Σταυράκη απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, και ημερομηνία «γέννησης» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχει ως επίκεντρο για ακόμα μια φορά τη «μάχη» για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Για δεύτερη χρονιά οι άνθρωποι στον χώρο της υγείας, γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό συνεχίζουν χωρίς ανάπαυλα να βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» αυτής της «μάχης» με την πανδημία. Για περισσότερο από έναν χρόνο είναι οι «ήρωες» με τις υπεράνθρωπες δυνάμεις που δικαιωματικά τους οφείλουμε απεριόριστο σεβασμό και ευγνωμοσύνη.

Η πανδημία έχει καταδείξει με τον πιο πειστικό τρόπο ότι κανείς δεν είναι ασφαλής αν όλοι δεν είναι ασφαλείς, ότι δεν υπάρχουν αλώβητα συστήματα υγείας και ότι η προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας για να βελτιωθεί η ετοιμότητα έναντι υγειονομικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης αποτελεί μονόδρομο προς ένα βιώσιμο μέλλον υγείας χωρίς αποκλεισμούς.

Η υγεία είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άνθρωπος σε κάθε σημείο της γης δικαιούται και πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτως της οικονομικής του θέσης.

Η πανδημία ανέδειξε τις βαθιές ανισότητες που εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ και εντός των χωρών και απειλεί να αναστείλει την παγκόσμια πρόοδο που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά ορισμένοι από τους παράγοντες που σχετίζονται με την παιδική και τη μητρική θνησιμότητα. Όπως σπουδαία πρόοδος έχει συντελεστεί στην πρόσβαση σε καθαρό νερό και σε εγκαταστάσεις αποχέτευσης, μειώνοντας τις μολυσματικές ασθένειες, καθώς και την εξάπλωση του HIV/AIDS. Ωστόσο, χρειάζονται ακόμα περισσότερες προσπάθειες, καθώς τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.

Η καθολική κάλυψή τους μέχρι το 2030 είναι το ζητούμενο για όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης. Και η αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας που σχετίζονται με το εισόδημα, το φύλο, την εθνικότητα, το μορφωτικό επίπεδο, την αναπηρία αποτελούν προϋπόθεση προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Ως Δίκτυο για την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην ελληνική κοινωνία, με επίκεντρο τον Στόχο 3 για την υγεία, αναδεικνύουμε το υπέρτατο αγαθό της υγείας και τιμούμε πανελλαδικά τους ήρωες της καθημερινότητας στην εποχή της COVID, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Adopt A Goal».

Στηρίζουμε κάθε δράση και πρωτοβουλία που έχει ως σκοπό να διασφαλίσει συνθήκες διαβίωσης υγείας και ευημερίας για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet