Ξεκινά το πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ήφαιστος» της ΕΕΤΑΑ για ΑμεΑ
Σύνδεσμοι-Φορείς

Ξεκινά το πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ήφαιστος» της ΕΕΤΑΑ για ΑμεΑ

«Η αναπηρία δεν είναι ανικανότητα. Η ικανότητα ενός ατόμου μπορεί να είναι διαφορετική, αλλά εξακολουθεί να είναι ικανότητα- ανεξάρτητα από το φύλο, ή την ηλικία- ανεξάρτητα από τη σωματική ή ψυχική κατάσταση του κάθε ανθρώπου». Σ΄ αυτή τη βάση σχεδιάστηκε το πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών «Ήφαιστος», που έχει που έχει ως βασικό στόχο την παροχή κρίσιμων δεξιοτήτων, εξειδικευμένων γνώσεων και απαραίτητων εργαλείων σε εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα όρια των δήμων – πιλότων. Επιδιώκεται η συστηματική ενίσχυση των δυνατοτήτων τους, ώστε να μετατραπούν σε καταλύτες για την υλοποίηση καινοτόμων και αποτελεσματικών δράσεων στις κοινότητές τους.

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ). Υλοποιείται σε 5 δήμους της Περιφέρειας Αττικής και συγκεκριμένα στους Δήμους Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Μεγαρέων, Σαλαμίνας και Αθηναίων. Συνεργαζόμενοι φορείς είναι, ο Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιακών, η ΑΜΚΕ Με άλλα Μάτια και το Animasyros Education.

Η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, στα κεντρικά γραφεία της ΕΕΤΑΑ. Στην εκδήλωση έγινε η παρουσίαση όλων των συνεργατών του προγράμματος, από τη διευθύντρια Έρευνας, Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης Γεωργία Γκόνου και υπεγράφη το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Συλλόγου Παραολυμπιακών Αθλητών και της ΕΕΤΑΑ. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και οι δήμαρχοι που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα Χρήστος Βρεττάκος, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κωνσταντίνος Μαραγκάκης, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Παναγιώτης Μαργέτης, Μεγαρέων, Γιώργος Παναγόπουλος, Σαλαμίνας, Έλενα Ματζαβίνου, εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της ΕΕΤΑΑ και του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου εκπαιδευτικής, επιστημονικής και ερευνητικής συνεργασίας, ώστε να ενισχυθούν οι κοινές δράσεις των δύο φορέων. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ανάπτυξη συνεργειών με φορείς σχετικής ή συμπληρωματικής αρμοδιότητας που δραστηριοποιούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μετά την αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής του Προγράμματος, η ΕΕΤΑΑ θα συντάξει σχετικό υπόμνημα, το οποίο θα κατατεθεί προς τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και 13 Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας) και προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας & Θρησκευμάτων. Επιπλέον, η εκπαιδευτική εργαλειοθήκη και το πρόγραμμα του εκπαιδευτικού εργαστηρίου θα κατατεθεί στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) προς υιοθέτηση για να αξιοποιείται από τους δήμους πανελλαδικά.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet