Υγεία & κοιν. πρόνοια στο επίκεντρο του προσυνεδρίου της ΚΕΔΕ στον Βόλο
Αυτοδιοίκηση

Υγεία & κοιν. πρόνοια στο επίκεντρο του προσυνεδρίου της ΚΕΔΕ στον Βόλο

Οι θέσεις της Αυτοδιοίκησης για θέματα απασχόλησης και κοινωνικής οικονομίας, καθώς και για τα ζητήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας αλλά και τα τοπικά προβλήματα που απασχολούν τους δήμους στις περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, συζητήθηκαν στην προσυνεδριακή εκδήλωση διαλόγου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου στον Βόλο, ενόψει του επικείμενου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), στις αρχές Μαΐου.

Η τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση της φτώχειας

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ενότητας του Προσυνεδριακού Διαλόγου Αιρετών Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού δικαιωματικά μπορεί και πρέπει να έχει τον πρώτο ρόλο στην αντιμετώπιση της φτώχειας».

Επισήμανε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι «Οι Δήμοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις τοπικές ιδιαιτερότητες, έχουν τις δομές, το προσωπικό και την εμπειρία να ανταποκριθούν στο δύσκολο αυτό εγχείρημα», διευκρινίζοντας πως «το ζητούμενο δεν είναι το ποιος θα διαχειρισθεί τα χρήματα του επισιτιστικού προγράμματος για την καταπολέμηση της φτώχειας. Αλλά το πως αυτά τα χρήματα θα φτάσουν όσο το δυνατόν συντομότερα, στους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματικά ανάγκη».

Διατυπώνοντας τη βούληση των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ να είναι αυτοί που θα διαχειριστούν τα προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, εξήγησε πως οι δήμοι είναι εκείνοι που διαθέτουν «τις δομές, το προσωπικό, τη γνώση των τοπικών αναγκών και την εμπειρία ώστε τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν άμεσα κι αποτελεσματικά, κι όχι να χαθούν σε άσκοπες γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Ξεκαθάρισε, όπως αναφέρεται, ότι «ως ΚΕΔΕ δηλώνουμε κατηγορηματικά πως δεν επιθυμούμε πόλωση στις σχέσεις μεταξύ Δήμων και Περιφερειών», επισημαίνοντας ωστόσο πως «δυστυχώς στην Περιφέρεια Αττικής, δεν έχουν δει με καλό μάτι τη βούλησή των Δήμων να μην επιτρέψουν σε κανέναν να  αμφισβητήσει το δικαίωμα και τη δυνατότητα της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού,  να διαχειρίζεται αυτόνομα και με διαφάνεια τα κονδύλια που αφορούν έργα και δράσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

«Η σημερινή διοίκηση της ΚΕΔΕ επενδύει πολλά στην ενότητα και τη συνεργασία όλων των Δήμων της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Επενδύουμε πραγματικά σε ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας της ΚΕΔΕ, που θα αναδεικνύει τα ζητήματα όχι μόνον σε τοπικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Παράλληλα ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ να καταθέσει στη Βουλή θέσεις στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, «τονίζοντας τον κεντρικό ρόλο που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού στην αντιμετώπιση της φτώχειας, επισημαίνοντας την ανάγκη αύξησης της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών που θα δημιουργηθούν, προτείνοντας τον περιορισμό των ελεγκτικών μηχανισμών σε έναν ενιαίο φορέα και ζητώντας την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλους τους ΟΤΑ α΄ βαθμού».

Δείτε την ομιλία του προέδρου της ΚΕΔΕ.

Οι τοποθετήσεις των άλλων ομιλητών

Πριν την τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ προηγήθηκε ο χαιρετισμός του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος ανοίγοντας τις εργασίες του προσυνεδρίου κι αναφερόμενος στα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημείωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι παρά τους  μειωμένους πόρους η κοινωνική ευθύνη της Αυτοδιοίκησης είναι μεγάλη και πρέπει να ανταποκριθεί. Επίσης  χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τον Καλλικράτη.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Λουκάς Υπερήφανος, δήμαρχος Ορχομενού, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει σήμερα η ενότητα στην Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να πετύχει την υλοποίηση των αιτημάτων της, λέγοντας χαρακτηριστικά «μην πιστέψετε κανένα κόμμα, πιστέψτε στο κόμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γιώργος Κωτσός, δήμαρχος Μουζακίου αναφερόμενος  στις συνέπειες της πολύπλευρης  κρίσης που έχει πλήξει την κοινωνία σημείωσε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω των κοινωνικών δομών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, χωρίς ιδιαίτερη στήριξη από την πολιτεία. Σε ότι αφορά στην ανεργία ο κ. Κωτσός υπογράμμισε πως πρέπει να μεγιστοποιηθούν οι θέσεις απασχόλησης αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες του ΕΣΠΑ σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, κάτι που το έχουν δρομολογήσει ήδη οι δήμοι στη Θεσσαλία, κυρίως μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σημείωσε πως ήρθε ο καιρός για δημιουργική ανατροπή, αξιοποιώντας τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, δείχνοντας αποτελεσματικότητα και λειτουργώντας σωστά με όσα μέσα διαθέτει.

«Είναι δύσκολα τα πράγματα και έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες και πρέπει να σταματήσουμε να λαϊκίζουμε και να ρίχνουμε την ευθύνη αλλού» ανέφερε ο κ. Αγοραστός και υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για τη δημιουργία ενός κινήματος της αλήθειας, της δημιουργίας και χρήσιμο για τον πολίτη.

«Διεκδικούμε τα καλύτερα για την Αυτοδιοίκηση, σημείωσε, και όχι ο ένας από τον άλλον». Αναφερόμενος δε στο επισιτιστικό πρόγραμμα είπε χαρακτηριστικά πως «δεν με ενδιαφέρει ποιος θα είναι επικεφαλής, με ενδιαφέρει να φτάσει στον πολίτη, να επωφεληθεί με αξιοπρέπεια» αλλά και ότι «δεν είναι δουλειά μας να δίνουμε φαγητό, αλλά θέσεις εργασίας».

Τέλος υπογράμμισε πως «η Αυτοδιοίκηση είναι για την Αυτοδιοίκηση δεν είναι σκαλοπάτι για αλλού».

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης με μήνυμά του προς το συνέδριο τόνισε πως «σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα αλλά και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση οικονομική συγκυρία, οι δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει να βγουν μπροστά και να δώσουν λύσεις. Να δώσουμε λύσεις στις κοινωνίες μας που δοκιμάζονται, στους νέους που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, στους οικογενειάρχες που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα».

Ενώ αναφερόμενος  ο κ. Μπακογιάννης στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης σημείωσε την ανάγκη συνεργασίας. «Η καθημερινότητα που αναγκαζόμαστε να διαχειριστούμε και τα κοινά προβλήματα ενός ασταθούς πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος απαιτούν μία ενιαία αντιμετώπιση. Απαιτούν συνεργασία. Συνεργασία μεταξύ σας, συνεργασία μεταξύ μας. Ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν να λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά. Έχουν ούτως ή άλλως και οι δύο καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους, αποδεικνύοντας ότι κόντρα στον καιρό, μπορούν να πάνε τις κοινωνίες τους μπροστά».

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Γιώργος  Πατούλης αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση «γνήσιος θεσμικός εκφραστής ενός νέου Κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής» αλλά και να εφαρμοστούν ολοκληρωμένες κοινωνικές πολιτικές σε τοπικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης:

  • Η Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού πρέπει να συμμετάσχει ενεργά στη διαχείριση και υλοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, αλλά και άλλων συναφών Κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020).
  • Η ΚΕΔΕ  και οι ΟΤΑ μπορούν να  διαχειρισθούν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα του πόρους του ΕΣΠΑ που θα χρηματοδοτήσουν έργα και παρεμβάσεις που αφορούν τους ΟΤΑ της χώρας. Να προωθηθεί η αξιοποίηση κονδυλίων από αναξιοποίητους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013, από Τομεακά η Επιχειρησιακά Προγράμματα, κατευθύνοντας τους  σε προγράμματα Κοινωνικής πολιτικής και δράσεων της  Αυτοδιοίκησης.
  • Aξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 από τους ΟΤΑ α΄ βαθμού, για την περαιτέρω ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων και παροχής υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης στους  πολίτες με  έμφαση στις ευπαθείς ομάδες λόγω και της παρούσας συγκυρίας (π.χ. άστεγοι , άνεργοι, ΑμεΑ κ.ά.).
  • Συμμετοχή εκπροσώπων  της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ στις Επιτροπές Παρακολούθησης των Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ως προς τα θέματα Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και Προαγωγής της Υγείας πρότεινε, σύμφωνα με την ανακοίνωση:

  • Θεσμοθετημένη λειτουργία Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων με την πιστοποίηση δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  • Ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας μέσα από τη δημιουργία Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε τοπικό επίπεδο, αναδεικνύοντας ότι η αποκέντρωση αυτή είναι προς συμφέρον τόσο της δημόσιας υγείας όσο και της προσπάθειας εξοικονόμησης των πόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση των ανωτέρω είναι:

  • Η συγκρότηση Διεύθυνσης  κοινωνικής υπηρεσίας ή Διεύθυνσης κοινωνικής πολιτικής και υγείας σε κάθε ΟΤΑ με την αναγκαία και απαραίτητη στελέχωση εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.
  • Η  δρομολόγηση των αναγκαίων θεσμικών μεταρρυθμίσεων,  που θα ενισχύσουν τον αποκεντρωμένο  ρόλο των ΟΤΑ, στην παροχή Κοινωνικών Υπηρεσιών στους πολίτες και στην ανάπτυξη της  πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  • Η ενίσχυση σε προσωπικό αλλά και σε πόρους κρίνεται επιτακτική για την ομαλή λειτουργία των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων.

Κατά συνέπεια απαιτείται άμεσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση:

  • Η ολοκληρωμένη αξιοποίηση των δράσεων των Ευρωπαϊκών Επενδυτικών  και Διαρθρωτικών Ταμείων από τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού.
  • Η προετοιμασία, οργάνωση και θέσπιση Ολοκληρωμένων Τοπικών Κοινωνικών Πολιτικών για την αντιμετώπιση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού και την προώθηση της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
  • Η θέσπιση Κοινωνικών συμμαχιών με εγνωσμένου κύρους εταίρους, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία και επάρκεια στην υλοποίηση ανάλογων προγραμμάτων.

Δείτε την εισήγηση του κ. Γ. Πατούλη.

Στην ανάγκη σαφούς και θεσμοθετημένης περιγραφής του ρόλου της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού στον «Χάρτη Απασχόλησης» της χώρας, και της αποτύπωσης αυτού μέσω νόμου, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου.

Περιγράφοντας αναλυτικά τις προτάσεις της Επιτροπής για το θέμα, ο κ. Μελετίου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις εξής πρωτοβουλίες:

  • Οι Δήμοι να καταγράψουν και να επικαιροποιούν διαρκώς, τις πραγματικές ανάγκες της απασχόλησης, αλλά και της Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης. Πάνω στα στοιχεία αυτά, θα πρέπει να σχεδιάζονται τόσο οι πολιτικές απασχόλησης όσο και οι στρατηγικές εκπαίδευσης, κατάρτισης και επιμόρφωσης.
  • Άμεση αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ με πρώτο βήμα, τη θεσμοθετημένη εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στο Δ.Σ. του Οργανισμού.
  • Θεσμοθέτηση και λειτουργία Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Απασχόλησης, σε κάθε Δήμο που δύναται και το επιθυμεί να αναπτύξει τέτοια υπηρεσία, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
  • Επέκταση σε τουλάχιστον 12 μήνες των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας.
  • Συνδιαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου για τη Μείωση της Ανεργίας, στο πλαίσιο των οποίων, να τεθεί και η εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ), για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
  • Άμεση διάθεση πόρων στους ΟΤΑ, για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, οι νέες δημοτικές δομές, καθώς και θεσμική απονομή ρόλου του συντονιστή Εταίρου στους Δήμους, σε κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην αντιμετώπιση των τοπικών αναγκών απασχόλησης.
  • Έμφαση στην καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, αλλά και της ανεργίας όσων πολιτών βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και είναι άνεργοι.
  • Η ΚΕΔΕ να απαιτήσει την αξιοποίηση των κονδυλίων, από τους αναξιοποίητους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013, από Τομεακά ή Επιχειρησιακά Προγράμματα, και τη διάθεση των πόρων σε Προγράμματα Απασχόλησης, Κοινωνικής Οικονομίας και εν γένει δράσεων της Αυτοδιοίκησης.
  • Υιοθέτηση από το Συνέδριο της απαίτησης, για την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, από τους ΟΤΑ α΄ βαθμού, μέσα από τους θεματικούς πόρους και από άλλα Επιχειρησιακά Προγράμματα, για την περαιτέρω ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων, και την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης.
  • Συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ στις Επιτροπές Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
  • Διαμόρφωση από την κυβέρνηση ξεκάθαρου πλαισίου για την Κοινωνική Οικονομία, με επίλυση του ζητήματος της συμμετοχής των ΟΤΑ και των Νομικών τους Προσώπων στη σύνθεση των Επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας.

Δείτε την εισήγηση του κ. Μελετίου.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet