150 φοιτητές σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της ΚΕΔΕ και του ΕΚΠΑ
Αυτοδιοίκηση

150 φοιτητές σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της ΚΕΔΕ και του ΕΚΠΑ

Τη σημαντική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πρόληψη και την οργάνωση της πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο, σε επίπεδο Δήμων και Συνδέσμων, αλλά και στο μετακαταστροφικό στάδιο, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά την τοποθέτησή του σε εσπερίδα με θέμα «Διαχείριση Καταστροφών, Κινδύνων και Κρίσεων σε περιοχές με ιδιαίτερο Γεωδυναμικό, Περιβαλλοντικό, Πολιτισμικό και Τουριστικό καθεστώς» που πραγματοποιήθηκε στο «Μπελλώνειο» Πολιτιστικό Κέντρο στη Σαντορίνη.

Η εσπερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» το οποίο λειτουργεί με την συνέργεια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και με την ευκαιρία της διεξαγωγής του Εντατικού Εφαρμοσμένου Σεμιναρίου Πεδίου στη νήσο Θήρα «SantoProtect 24-28 Μαΐου 2018», στο οποίο συμμετείχαν μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Στο τέλος της εσπερίδας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος Σαντορίνης, Ν. Ζώρζος, και ο υπεύθυνος και συντονιστής του Προγράμματος, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΤΑ, πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ε. Λέκκας, απένειμαν Βεβαιώσεις Επιμόρφωσης σε 150 μεταπτυχιακούς φοιτητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «SantoProtect 24-28 Μαΐου 2018».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, επίσης, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

«Προτεραιότητά μας η προστασία των πολιτών από κάθε είδους καταστροφές και απειλές»

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης, αναφερόμενος στο πολύ πετυχημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης των μεταπτυχιακών φοιτητών για τη διαχείριση κρίσεων, τόνισε ότι αποτέλεσε μία ευκαιρία επιμόρφωσης νέων ανθρώπων για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αλλά και ανάδειξης ενός σημαντικού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος της πρωτεύουσας. «Η Αθήνα έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει κέντρο επιμόρφωσης και εκπαίδευσης της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι οι Δήμοι εκτός από τον καθημερινό αγώνα που δίνουν να ανταποκρίνονται με αποτελεσματικότητα στις ανάγκες των πολιτών, καλούνται να αντιμετωπίσουν και όλα τα έκτακτα γεγονότα τις φυσικές ή άλλες καταστροφές που έρχονται να ανατρέψουν την όποια κανονικότητα και εύρυθμη λειτουργία τους.

Σχολιάζοντας τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, επικαλέστηκε τις μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού ιδιαίτερα στη Β/Α Αττική, την εκτεταμένη θαλάσσια ρύπανση στον Σαρωνικό από το ναυάγιο του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ», τις καταστροφικές πλημμύρες σε Σαμοθράκη, Σύμη, Κατερίνη, Αγιά και κυρίως στη Μάνδρα που στοίχισαν την απώλεια συνανθρώπων μας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πρέπει να δρομολογηθούν, κατόπιν και σχετικής διαβούλευσης που έχει γίνει στα θεματικά συνέδρια της ΚΕΔΕ, τις οποίες συνόψισε στις εξής:

  • Mετατροπή της ΣΑΤΑ πυροπροστασίας σε ΣΑΤΑ Πολιτικής Προστασίας ώστε να καλυφθούν και άλλες ανάγκες πολιτικής προστασίας σε Δήμους όπως π.χ. ο αποχιονισμός, προληπτικά μέτρα ή αποκατάσταση ζημιών από πλημμυρικά φαινόμενα κ.τ.λ.
  • Να διπλασιαστεί το ποσό που διατίθεται ετησίως για πυροπροστασία.
  • Δρομολόγηση ενός προγράμματος συλλογικής υποστήριξης των Δήμων που θέλουν να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν σε τοπικό επίπεδο ένα επιχειρησιακό σχέδιο πολιτικής προστασίας στη βάση της μεθοδολογίας που αναπτύχθηκε από τον οδηγό που παρουσιάστηκε μέσω του ΙΤΑ και με την επιστημονική υποστήριξη του κ. Λέκκα για τον σχεδιασμό και την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Δημιουργία ενός ασφαλιστικού κεφαλαίου για την κάλυψη ζημιών από φυσικές καταστροφές με την προϋπόθεση της υποχρεωτικής ασφάλισης των νέων υποδομών των Δήμων και κάλυψη των ασφαλίστρων πιθανά μέσω της εκχώρησης ποσοστού της ετήσιας ΣΑΤΑ που κατανέμεται στους Δήμους.
  • Έμφαση σε θέματα της Οδικής Ασφάλειας, ένα ζήτημα με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις.
  • Ενημέρωση και εκπαίδευση της σχολικής κοινότητας (εκπαιδευτικούς, μαθητές κ.ά.) αλλά και τους γονείς και την τοπική κοινωνία για το μείζον θέμα της αντισεισμικής προστασίας. Από την ΚΕΔΕ σχεδιάζεται, όπως σημειώθηκε, ένα φιλόδοξο και πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα με χρήση τόσο συμβατικών τρόπων εκπαίδευσης και ενημέρωσης όσο και σύγχρονων με χρήση των νέων τεχνολογιών (e-learning, διαδραστικές εφαρμογές κ.ά.) το οποίο θα ξεκινήσει από την Αθήνα και τον Έβρο και θα αναπτυχθεί σε κάθε γωνιά της χώρας μας.

Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι «προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση είναι η καθημερινή βελτίωση του αισθήματος κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας του πολίτη και η προστασία του από κάθε είδους κινδύνους και απειλές».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet