Κάρτα Υγείας από τους δήμους για τους δημότες
Αυτοδιοίκηση

Κάρτα Υγείας από τους δήμους για τους δημότες

Την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος Κοινωνικής Ανασυγκρότησης και Υγείας με στόχο τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης στρατηγικής στα πεδία της κοινωνικής οικονομίας και αλληλεγγύης ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης στον χαιρετισμό που απεύθυνε στο Συνέδριο που διοργάνωσε το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ) με τίτλο «City Connect: Forum and Exhibition, το οποίο πραγματοποιείται στο πολιτιστικό κέντρο Δαΐς στο Μαρούσι.

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης υλοποιεί επιμέρους ενέργειες που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των θεσμικών αρμοδιοτήτων του Δήμου για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των κατοίκων που ζουν στη γεωγραφική του περιφέρεια και αντιμετωπίζουν την περίοδο αυτή αυξημένα προβλήματα συντήρησης λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «η Αυτοδιοίκηση είναι ως θεσμός ταυτισμένη με την κοινωνική πολιτική και τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών και σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζει, με σύγχρονα εργαλεία, την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων, ένα εκ των οποίων είναι η Κάρτα Υγείας του Δημότη».

Όπως ανέφερε, η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑΝ προχώρησε στην υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας ικανοποιείται η ανάγκη για τη δημιουργία της Κάρτας Υγείας Δημότη.

Μάλιστα σημείωσε πως ο ιατρικός φάκελος, οι πιστοποιημένοι δημοτικοί υπάλληλοι, οι συνεργαζόμενοι ιατροί, μπορούν να συνδεθούν μέσα από την ψηφιακή υπηρεσία, αλλά και όλες οι κοινωνικές δομές και οι παροχές συνδέονται επίσης, επιτυγχάνοντας, όπως ανέφερε, «το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον καλύτερο δυνατό χρόνο».

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του προγράμματος επισήμανε ενδεικτικά τα εξής:

  • Μοναδικός Αριθμός Μητρώου για κάθε δικαιούχο.
  • Φραγή στη διπλοκαταχώρηση αιτήσεων και πλήρης εποπτεία του συνόλου των παροχών για τον δικαιούχο.
  • Ασφαλής αποκλεισμός δικαιούχων που δεν πληρούν τα κριτήρια ή έχουν «αποκλειστεί» από τις παροχές του Δήμου για ειδικούς λόγους.
  • Βέλτιστη διαχείριση δικαιολογητικών αφού η κατάθεση δικαιολογητικών γίνεται μια φορά.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρονται από την πλατφόρμα είναι στο επίπεδο web υπηρεσίας και επομένως δεν απαιτούνται επιπλέον υποδομές από τον Δήμο, ενώ όπως ανέφερε, οι χρήστες, εύκολα, με έναν απλό υπολογιστή με πρόσβαση στο Internet θα μπορούν να κάνουν άμεσα χρήση του συστήματος.

Ο κ. Πατούλης σημείωσε πως μέσα από αυτό το πρόγραμμα ο Δήμος επιτυγχάνει:

  • Να διαθέτει ένα Πλήρες Μητρώο Δικαιούχων.
  • Τη διαμόρφωση ενός Χάρτη Ευάλωτων Ομάδων.
  • Ηλεκτρονικές Λίστες Αιτημάτων Πολιτών.
  • Εύκολη ταξινόμηση και στατιστικά στοιχεία.
  • Υποστήριξη Αποφάσεων Κοινωνικής Πολιτικής, πάνω σε πραγματικά και καταγεγραμμένα δεδομένα.
  • Ταχύτατη Ηλεκτρονική Διεκπεραίωση Αιτημάτων Πολιτών, προς όφελος των δικαιούχων.
  • Διατήρηση Ηλεκτρονικών Αντιγράφων Δικαιολογητικών.
  • Διαφανείς Διαδικασίες και Αξιόπιστη Τεκμηρίωση για τις Αποφάσεις Κατανομής Κοινωνικών Παροχών.

Από την άλλη, ωφελημένος είναι και ο δικαιούχος δημότης, αφού, όπως είπε ο κ. Πατούλης, πετυχαίνει να έχει:

  • Διαθεσιμότητα των συγκεκριμένων Υπηρεσιών Δήμου, όλες τις ώρες της ημέρας, κάθε ημέρα.
  • Πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες με απλές διαδικασίες που εκτελούνται από το σπίτι.
  • Άμεση ενημέρωση από τον Δήμο για προσωπικά και γενικά θέματα.
  • Όλα τα δεδομένα του σε μία κάρτα.
  • Άμεση αναγνώριση της ταυτότητάς του από τους συμβαλλόμενους ώστε να μην ταλαιπωρείται άσκοπα.
  • Γρήγορη εξυπηρέτηση στα σημεία παροχής υπηρεσιών και ειδών του Δήμου.
  • Προσκόμιση δικαιολογητικών του, μια φορά, για τον ηλεκτρονικό του φάκελο.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως με την εφαρμογή του Προγράμματος αυτού «θα επιτύχουμε η Κάρτα Υγείας Δημότη να γίνει ένα ισχυρό εργαλείο μέσα από το οποίο ο Δήμος θα μπορέσει πραγματικά να στηρίξει τον δημότη που έχει πραγματική ανάγκη και θα δώσει τη δυνατότητα μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αλλάξουν τα δεδομένα στην παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «η ΚΕΔΕ θα είναι πάντα αρωγός και σύμμαχος σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες» και σημείωσε πως αυτή η δύσκολη οικονομική συγκυρία επιβάλλει στους Δήμους να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις και τρόπους χρηματοδότησης των έργων, των λειτουργιών και των δραστηριοτήτων που πρέπει να προσφέρουν στους πολίτες.

Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ 2014-2020 επισήμανε πως μπορεί υπό προϋποθέσεις να δώσει λύσεις και να χρηματοδοτήσει δράσεις που στόχο θα έχουν την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, ωστόσο υπογράμμισε πως η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ισότιμη συμμετοχή στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έχει θέσει ως βασικό στόχο την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να εφαρμοστούν επιτυχημένες καλές πρακτικές ευρωπαϊκών δήμων και στη χώρα μας, αυτή τη δύσκολη εποχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet