ΚΕΔΕ: Θα βοηθήσουμε, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για το προσφυγικό
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Θα βοηθήσουμε, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για το προσφυγικό

Συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016, εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και τον συντονισμό κράτους και Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού για τη διαχείρισή του.

Κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε το έλλειμμα της Κυβέρνησης να παρουσιάσει μέχρι σήμερα ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού, καθώς και τον διαρκή, όπως ανέφερε, αιφνιδιασμό των δήμων από πλευράς κυβέρνησης, όσον αφορά στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι η θέση της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού σ΄ αυτήν την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι αυτονόητη «οι δήμοι θα συμβάλλουν τα μέγιστα, όπως έχουν άλλωστε κάνει μέχρι σήμερα», είπε. Ωστόσο ζήτησε από την κυβέρνηση:

  • Πρώτον, να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου, στο οποίο θα συμμετέχει πέραν της κυβέρνησης, η Αυτοδιοίκηση και όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου.
  • Δεύτερον, γραπτές δεσμεύσεις για τον αριθμό προσφύγων που πρόκειται να φιλοξενηθούν, το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η φιλοξενία, πόσο θα κοστίσει αυτό το εγχείρημα και ποιος θα αναλάβει να πληρώσει το κόστος αυτό.
  • Τρίτον, διαχείριση από τους δήμους των χρημάτων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, απευθείας, χωρίς μεσάζοντες, εφόσον οι δήμοι είναι αυτοί που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας.
  • Τέταρτον, να προστατευτούν οι τοπικές κοινωνίες από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των παράνομων μεταναστών. Οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να μένουν σε κλειστές υποδομές μέχρι την επαναπροώθησή τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, η κυβέρνηση αναγνώρισε τις ευθύνες και τις παραλείψεις της, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέλαβε προσωπικά όλη την ευθύνη για τις μέχρι τώρα ατέλειες και δυσλειτουργίες στη διαχείριση της προσφυγικού από πλευράς κυβέρνησης. Σημείωσε ακόμη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης, ότι η προσωπική του άποψη είναι ότι όσο τα σύνορα είναι κλειστά και μέχρι να λειτουργήσει από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης ο μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων, για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτοί οι άνθρωποι θα παραμείνουν στη χώρα μας και πρέπει να τύχουν φιλοξενίας που αντιστοιχεί στο νομικό καθεστώς τους.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι εξελίξεις στο προσφυγικό είναι δυστυχώς δυσοίωνες. Η ομολογημένη από το στόμα του υπουργού έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής και σχεδίου, η επιπόλαιη και ιδεοληπτική αντιμετώπισή του και η άγνοια του επερχομένου κινδύνου, έφεραν τη χώρα μπροστά σε δυσάρεστα τετελεσμένα. Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού θα βοηθήσει στη διαχείριση του προβλήματος, παρά τη διαφωνία της με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό. Το πρόβλημα είναι ανθρωπιστικό. Θα κάνουμε ότι μπορούμε σε αυτό το επίπεδο. Αλλά πλέον δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλον αιφνιδιασμό. Απαιτούμε έστω και τώρα να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός με αρχή μέση και τέλος, ώστε να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χρειάζεται δουλειά. Μέχρι τότε και προκειμένου να διαχειρισθούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στις πλατείες και στους δρόμους, εμείς θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Στον εθνικό σχεδιασμό θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι».

Σε ερώτηση αν θα δοθούν χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες από τους Δήμους τόνισε:

«Μέχρι σήμερα όλοι οι χώροι που έχουν προταθεί από τους δήμους, έχουν απορριφθεί από την κυβέρνηση. Οι χώροι που θα παραχωρηθούν πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές γιατί θα ζήσουν εκεί ανθρώπινες ψυχές. Άρα μιλάμε για χώρους είτε υπαρκτούς, είτε για χώρους που θα πρέπει να διαμορφωθούν κατάλληλα. Ας μας δώσει η κυβέρνηση τις προδιαγραφές, να γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι θα φιλοξενηθούν εκεί και για πόσο διάστημα, ώστε να προτείνουμε χώρους. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν για ευνόητους λόγους χώροι φιλοξενίας προσφύγων στη Θράκη».

Σχετικά με τις προσλήψεις σε προσωπικό δήλωσε:

«Κανείς δήμος δεν αρνήθηκε να βοηθήσει το εθνικό έργο. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις  προκειμένου σε όσους δήμους υπάρχουν αυξημένες ροές, να διατεθούν υπάλληλοι για να βοηθήσουν αυτό το δύσκολο έργο».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet