Νέες καταδίκες για θανάτους νέων σε παράνομες διαφημιστικές πινακίδες
Αυτοδιοίκηση

Νέες καταδίκες για θανάτους νέων σε παράνομες διαφημιστικές πινακίδες

Την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 το τριμελές Εφετείο Αθηνών ανακοίνωσε την απόφασή του για την υπόθεση του θανάτου του 22χρονου Αντώνη Κυριακόπουλου (12/10/2008) μετά από πρόσκρουση του αυτοκινήτου του «σε παράνομη διαφημιστική πινακίδα στη Λ. Ποσειδώνος», όπως αναφέρει ο πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα.

Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, ο τότε γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, Χαρ. Μανιάτης,  καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή τον Χαρ. Μανιάτη, ενώ αθωώθηκε ο τότε αντιδήμαρχος και νυν δήμαρχος Μοσχάτου, Α. Ευθυμίου (σ..σ.: πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 2 ετών και 5 μηνών), καθώς το Εφετείο αποφάνθηκε ότι το σημείο που είχε τοποθετηθεί η πινακίδα ανήκει στον Δήμο Καλλιθέας και όχι στον Δήμο Μοσχάτου.

Ο Σύλλογος πάντως σημειώνει ότι “επί περίπου πέντε χρόνια η Τροχαία δεν μπορουσε να προσδιορίσει σε ποιον Δήμο ανήκει η τοποθεσία όπου είχε τοποθετηθεί η πινακίδα, με κίνδυνο η υπόθεση να οδηγηθεί σε παραγραφή”, συμπληρώνοντας ότι “με την απόφαση του Εφετείου αποδεικνύεται ότι τελικά οι υπεύθυνοι της Τροχαίας έδωσαν στοιχεία που οδήγησαν στην παραπομπή λάθος δημάρχου. Στο μεταξύ, βέβαια, η υπόθεση παρεγράφει για τον, κατά το Εφετείο, υπεύθυνο τότε δήμαρχο Καλλιθέας και πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ κ. Ασκούνη. Ανθρώπινα τα λάθη”.

Όπως ενημερώνει ο Σύλλογος, για την ίδια υπόθεση έχει καταδικαστεί και ο κ. Γ. Λιάπης, υπεύθυνος της διαφημιστικής Master Outdoor, σε φυλάκιση 3 ετών και 5 μηνών, ο οποίος δεν άσκησε έφεση.

“Οι παραπάνω κρίθηκαν ένοχοι γιατί με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους οδήγησαν στον θάνατο του Αντώνη” τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, όπου επίσης υπενθυμίζεται ότι η νέα τελεσίδικη απόφαση έρχεται να προστεθεί στις τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών για τους πρώην δημάρχους Αμαρουσίου, Π. Τζανίκου (για τον θάνατο του 25χρονου Γιάννη Σταυρουλάκη) και Γαλατσίου, Κ. Τσίρου (για τον θάνατο του 21χρονου Παναγιώτη Καραλή).

Σε πρώτο βαθμό έχουν καταδικαστεί επίσης για τον θάνατο του 21χρονου Αποστόλη Μολυβιάτη (2009) ο πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης  Ζαφειρόπουλος σε ποινή φυλάκισης 10μηνών με τριετή αναστολή και  ο πρώην πρόεδρος της διαφημιστικής εταιρείας Master Media system,  Α. Ανδριόπουλος, σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης δύο χρόνων.

Τέλος, ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι “αρκετοί Δήμοι, με πρωτοστατούντα τον Δήμο Αθηναίων αρνούνται να εφαρμόσουν τη νομοθεσία και καλύπτουν έμμεσα ή άμεσα την παραβατικότητα σε σχέση με την υπαίθρια διαφήμιση, που τον καιρό αυτό κύριο εκφραστή έχει το κανάλι «Ε, ιδιοκτησίας τέως(;) ιδιοκτήτη διαφημιστικής εταιρείας. Χαρακτηριστικές είναι οι γιαγαντοαφίσες που καταλαμβάνουν ολόκληρες οικοδομές στη Λ. Αθηνών και Αχιλλέως και στην γωνία Πειραιώς και Ιεράς Οδού, τις οποίες βλέπουν δεκάδες χιλιάδες οδηγοί καθημερινά αλλά δεν μπορεί να δει ο Δήμος Αθηναίων”.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet