Γιάννης Πισιμίσης: Στόχος μου να γίνουν τα Βριλήσσια σημείο αναφοράς στον αυτοδιοικητικό χάρτη της Ελλάδος
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Γιάννης Πισιμίσης: Στόχος μου να γίνουν τα Βριλήσσια σημείο αναφοράς στον αυτοδιοικητικό χάρτη της Ελλάδος

Να κάνει τα Βριλήσσια σημείο αναφοράς στον αυτοδιοικητικό χάρτη της Ελλάδος μέσα στην επόμενη πενταετία φιλοδοξεί ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Πισιμίσης.

Συνέντευξη στον Θάνο Σταθόπουλο

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε», ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια κάνει λόγο για αυξημένη δυσαρέσκεια των πολιτών πάνω σε βασικά ζητήματα λειτουργίας του Δήμου, αναφέρεται στο διακύβευμα των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, δίνει το στίγμα των δικών του παρεμβάσεων στην πόλη, από τη στιγμή που θα εκλεγεί, αλλά και υποδεικνύει τις πηγές από τις οποίες θα αντλήσει τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις.

Κύριε Πισιμίση, το προεκλογικό περιβάλλον στον Δήμο Βριλησσίων, όπως διαμορφώθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις, προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κάποιοι υποστηρίζουν ότι σας ευνοεί. Το πιστεύετε κι εσείς;

Το προεκλογικό περιβάλλον στα Βριλήσσια διαμορφώνεται, κυρίως, από τη διάχυτη δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας πάνω σε βασικά ζητήματα λειτουργίας του Δήμου μας τα τελευταία 9 χρόνια. Πράγματι, στην πόλη μας, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο καθημερινής λειτουργίας, η διοίκηση δεν κατάφερε να περάσει τον πήχη των προσδοκιών και των απαιτήσεων. Αυτό που βιώσαμε ήταν μια στασιμότητα, ακόμα και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Η αδυναμία ανταπόκρισης στα εύλογα αιτήματα των συμπολιτών μας και στις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας είναι το πλέον τρωτό σημείο της σημερινής διοίκησης.

Όλα αυτά σε μια πόλη, όπως τα Βριλήσσια, όπου πληρούνται όλες εκείνες οι προϋποθέσεις παραγωγής ενός πολύ δημιουργικού έργου, που θα έκαναν τον Δήμο μας έναν πραγματικά σύγχρονο, βιώσιμο και απολύτως λειτουργικό Δήμο. Υπό αυτήν την έννοια, πιστεύω κι εγώ ότι οι συμπολίτες μας θέλουν, επιτέλους, να γίνει αλλαγή σελίδας προκειμένου να προχωρήσουμε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο στη νέα πενταετία.  

Τι είναι αυτό που εκτιμάτε ότι θα βαρύνει περισσότερο σε αυτές τις εκλογές στην ψήφο των συνδημοτών σας; Πού θα κριθεί ποιος συνδυασμός θα διοικήσει τον Δήμο τα επόμενα πέντε χρόνια;

Το διακύβευμα των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου είναι πολύ σημαντικό για την πόλη μας. Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να εγκαταλείψουμε όλες τις παθογένειες και τις αδυναμίες που μας κρατούν πίσω και να αλλάξουμε τελείως τα δεδομένα στα Βριλήσσια. Να ανασυγκροτήσουμε τον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης του Δήμου μας, να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και να δημιουργήσουμε τις υποδομές που για πολλά χρόνια λείπουν από την πόλη μας. Κι όλα αυτά με ένα σχέδιο ρεαλιστικό, που θα αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σε ό,τι μας αφορά, όλα αυτά τα χρόνια, από τη θέση της αντιπολίτευσης και μέσα από τη συνολική μας δράση, έχουμε δείξει πως μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτό το σχέδιο συνολικής αναβάθμισης της πόλης. Αυτό θεωρώ ότι θα είναι και το κριτήριο αξιολόγησης των συμπολιτών μας στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Ποια θεωρείτε ως τα τρωτά σημεία της νυν διοίκησης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης και τι διαφορετικό έχετε να προτείνετε εσείς στους συνδημότες σας;

Η αδυναμία ανταπόκρισης στα εύλογα αιτήματα των συμπολιτών μας και στις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας είναι το πλέον τρωτό σημείο της σημερινής διοίκησης. Μια αδυναμία που έχει δημιουργήσει ένα συνολικό έλλειμμα εμπιστοσύνης των δημοτών στη σχέση τους με τον Δήμο.

Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θέλουμε να διορθώσουμε. Θα το κάνουμε με το σχέδιό μας για μια μεγάλη διοικητική ανασυγκρότηση του τρόπου λειτουργίας του Δήμου ως οργανισμού. Με την εισαγωγή καλών πρακτικών που δίνουν οι νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), με το συνολικό ψηφιακό μετασχηματισμό, με την εισαγωγή προτύπων σύγχρονου management, με την εκπαίδευση των υπαλλήλων όπου απαιτείται, με τη δημιουργία ευέλικτων δομών για αποδοτικότερη και καλύτερη συνεργασία και τελικά με τη βελτιστοποίηση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Με βάση τα όσα ακούτε στις περιοδείες που κάνετε στις γειτονιές, πώς ιεραρχούν οι πολίτες τα προβλήματα της πόλης τους; Εάν εκλεγείτε, θα ακολουθήσετε κι εσείς αυτήν την ιεράρχηση ή υπάρχουν και κάποιες άλλες προτεραιότητες στις οποίες θα ρίξετε βάρος;

Τα ζητήματα της καθημερινότητας είναι αυτά που πάντα ιεραρχούν ως πρώτιστη ανάγκη οι συμπολίτες μας. Το επίπεδο της καθαριότητας στην πόλη, την κατάσταση των πεζοδρομίων, του οδικού δικτύου και του συνολικού τρόπου μετακίνησης στην πόλη, τον οδοφωτισμό και την ασφάλεια.

Αυτές είναι και οι δικές μας προτεραιότητες. Βάρος θα ρίξουμε, φυσικά, και στη δημιουργία των απαραίτητων αστικών υποδομών που για χρόνια λείπουν από την πόλη μας. Υποδομές άθλησης, παιδείας, πολιτισμού, δημιουργίας και αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων.

Αν λάβετε τη λαϊκή εντολή, από πού θα πιάσετε το… νήμα; Ποιες θα είναι οι πρώτες πρωτοβουλίες που θα αναλάβετε και με ποιον ορίζοντα ολοκλήρωσής τους;

Το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα πενταετίας και αφορά τρία χρονικά επίπεδα: το άμεσο – βραχυπρόθεσμο επίπεδο, όπου θα υπάρξουν από το πρώτο διάστημα ορατά αποτελέσματα, ιδίως στον τομέα της παροχής υπηρεσιών όπως η καθαριότητα και το πράσινο, το μεσοπρόθεσμο επίπεδο όπου θα έχουν ήδη ολοκληρωθεί βασικές υποδομές που λείπουν από την πόλη και θα έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις στη βαδισιμότητα των πεζοδρομίων, στην αναβάθμιση του οδοστρώματος και στην εικόνα των κοινόχρηστων χώρων και το μακροπρόθεσμο επίπεδο, όπου θα ολοκληρωθούν μεγάλες υποδομές που τόσο έχει ανάγκη η τοπική μας κοινωνία.

Όλα αυτά θα γίνουν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και επιχειρησιακό σχέδιο που θα ακολουθείται πιστά.

Στα περιβαλλοντικά θέματα -και κυρίως στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων- η νυν διοίκηση δεν φαίνεται να τα έχει πάει άσχημα. Τι καλύτερο μπορείτε να προτείνετε και, κυρίως, μέσω ποιων πρακτικών θα καταφέρετε να ενισχύσετε την περιβαλλοντική πολιτική του Δήμου;

Στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων χρειάζονται συγκεκριμένες τομές όπως είναι η ενίσχυση του στόλου των οχημάτων αποκομιδής, η εισαγωγή του οδοκαθαρισμού, η εφαρμογή κανονισμού καθαριότητας και ο εκσυγχρονισμός συνολικά του τρόπου με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα που παράγουμε, με κατεύθυνση φυσικά την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή.

Όλα αυτά τα χρόνια, από τη θέση της αντιπολίτευσης και μέσα από τη συνολική μας δράση, έχουμε δείξει πως μπορούμε να υλοποιήσουμε το σχέδιο συνολικής αναβάθμισης της πόλης μας.

Η υπογειοποίηση των κάδων, ιδίως σε σημεία μεγάλης συγκέντρωσης σε κοινόχρηστους χώρους, επίσης πρέπει να προχωρήσει. Όσον αφορά το πράσινο, παρατηρούμε με μεγάλη δυσφορία μια μείωση του αστικού πρασίνου τα τελευταία χρόνια στην πόλη. Εμείς θέλουμε πραγματικά να ενισχύσουμε τον πράσινο χαρακτήρα των Βριλησσίων, καθώς αυτό είναι ένα από τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης μας. Μιλάμε για νέες δενδροφυτεύσεις σε κοινόχρηστους χώρους, πλατείες και πάρκα, αλλά και σε φύτευση του διαζώματος της Λ. Πεντέλης. Φυσικά κυρίαρχο ρόλο έχει και η σωστή φροντίδα του πράσινου, με τα κλαδέματα που χρειάζονται και τη συστηματική συντήρησή του.

Ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές πλήττουν όλο και συχνότερα τη χώρα μας. Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται πλέον στην κορυφή των προτεραιοτήτων και για τις δημοτικές αρχές. Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στα Βριλήσσια σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο τομέα και τι κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να αλλάξει;

Για εμάς τα θέματα ασφάλειας και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών είναι πολύ βασικά και αποτελούν την προϋπόθεση για μια ομαλή κοινωνική ζωή. Για τον λόγο αυτό σχεδιάζουμε  συγκεκριμένες παρεμβάσεις ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας, η οποία στα Βριλήσσια είναι υποστελεχωμένη.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζουμε τη δημιουργία ειδικής ομάδας και προσωπικού ασφαλείας που θα βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή και τον εξοπλισμό της με κατάλληλα μέσα, οχήματα και μηχανήματα, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε έκτακτες καιρικές συνθήκες, αλλά και να είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για τη σωστή πυροφύλαξη του πολύτιμου δάσους του Αγίου Θεοκλήτου στα Άνω Βριλήσσια.

Οι περισσότερες δημοτικές αρχές δικαιολογούνται προς τους πολίτες τους για όσα δεν έκαναν επικαλούμενες το «εχθρικό» θεσμικό πλαίσιο και την έλλειψη πόρων. Θα κάνετε κι εσείς το ίδιο εάν αναλάβετε τη δημοτική αρχή στα Βριλήσσια; Ή, τελικώς, υπάρχει τρόπος -ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες- να παραχθεί ουσιαστικό έργο και ποιος είναι αυτός;

Η νέα πενταετία που ανοίγεται μπροστά μας θα είναι μια περίοδος μεγάλων ευκαιριών ανάπτυξης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους δήμους. Χρηματοδοτικές δυνατότητες υπάρχουν και είναι πολλές. Μόνο το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 αποτελεί μια βασική χρηματοδοτική πηγή συνολικών πόρων 26,1 δισ. ευρώ για τους δήμους. Αποτελείται από ένα σύνολο 22 προγραμμάτων, που καλύπτουν όλους τους θεματικούς τομείς (περιβάλλον, υποδομές, οικονομία, κοινωνία), με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της πράσινης ανάπτυξης, της ψηφιακής μετάβασης, της κοινωνικής προστασίας και των βιώσιμων υποδομών.

Έχουμε πολύ ισχυρή θέληση και πολύ υψηλούς στόχους για την πόλη μας την επόμενη πενταετία.

Επίσης, υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με σημαντικές πηγές χρηματοδότησης για «έξυπνες πόλεις» και αστικές αναπλάσεις.

Υπάρχει φυσικά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλα τομεακά προγράμματα, που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Για τον λόγο αυτό απαιτείται η δημιουργία ενός εξειδικευμένου τμήματος στον Δήμο Βριλησσίων, από επιστημονικούς συνεργάτες και τεχνοκράτες, οι οποίοι, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου και με συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, θα μας δώσει της δυνατότητα να αντλήσουμε το μάξιμουμ των πόρων αυτών και να το ανταποδώσουμε σε έργο προς όφελος της πόλης μας και των συμπολιτών μας.

Έχουμε πολύ ισχυρή θέληση και πολύ υψηλούς στόχους για την πόλη μας την επόμενη πενταετία. Θέλουμε πραγματικά να κάνουμε τα Βριλήσσια σημείο αναφοράς στον αυτοδιοικητικό χάρτη της Ελλάδος.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet