Γρηγόρης Λέων: Στις 8 Οκτωβρίου επιλέγουμε πώς θέλουμε την καθημερινότητά μας για τα επόμενα 5 χρόνια
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Γρηγόρης Λέων: Στις 8 Οκτωβρίου επιλέγουμε πώς θέλουμε την καθημερινότητά μας για τα επόμενα 5 χρόνια

Μετά από μια επιτυχημένη θητεία στον Δήμο Αθηναίων και στο απόγειο της επαγγελματικής διαδρομής του, ο γνωστός ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων δίνει ακόμη μία μάχη -αυτή τη φορά όχι στις δικαστικές αίθουσες- αλλά στον αυτοδιοικητικό στίβο, διεκδικώντας τη θέση του δημάρχου στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Συνέντευξη στον Θάνο Σταθόπουλο

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε» ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη ΜΑΖΙ και υποψήφιος δήμαρχος κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν γενικότερα θέματα Αυτοδιοίκησης, επιμέρους ζητήματα που αφορούν τον Δήμο του, αλλά και τους λόγους της προσωπικής εμπλοκής του με τα κοινά.

Από τα όσα ενδιαφέροντα μας είπε, θα προτάξουμε μια τοποθέτησή του, η οποία ίσως εξηγεί το «μυστικό αποτυχίας» αρκετών δημοτικών αρχών: «Όποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να διοικήσει έναν δήμο κόντρα στις εθνικές προτεραιότητες και πολιτικές, απλώς δεν έχει ιδέα πώς λειτουργούν οι εθνικές αλλά και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Αλλά και όποιος περιμένει ότι θα έχει ευνοϊκή αντιμετώπιση μόνον επειδή “γνωρίζει τη διοίκηση”, χωρίς να έχει ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα και σχέδιο για τον δήμο του, επίσης θα αποτύχει».

Κύριε Λέοντα, είμαστε λίγες μέρες πριν στηθούν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αναρωτιέται κανείς εάν αυτές οι εκλογές έχουν να κάνουν με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών ή αποτελούν ακόμη έναν γύρο αναμέτρησης μεταξύ των κομματικών επιτελείων. Εσείς τι νομίζετε;

Οι εκλογές παίρνουν το χρώμα και την έννοια που οι πολίτες θέλουν να προσδώσουν σε αυτές. Ακούω συχνά ότι οι εκλογές στέλνουν μήνυμα, ότι στις δημοτικές εκλογές ψηφίζουμε τους «δικούς μας ανθρώπους» και πολλά ανάλογα επιχειρήματα. Όμως η αλήθεια είναι ότι στις δημοτικές εκλογές ψηφίζουμε αυτόν που θέλουμε να διαχειριστεί την καθημερινότητά μας -από το σχολείο, τον δρόμο και τα σκουπίδια, μέχρι την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η ποιότητα ζωής μας, η περιουσία μας, εξαρτώνται από την ψήφο μας αυτή. Επομένως -για να απαντήσω στο ερώτημά σας- οι δημοτικές εκλογές έχουν να κάνουν ξεκάθαρα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Τις πραγματικές ανάγκες τους και την ικανότητα εκείνου που θα επιλέξουν να τις ικανοποιήσει.

Επιτρέψτε μου να πω και κάτι ακόμα εδώ: Οι ανάγκες των πολιτών είναι τεράστιες και συνεχώς αυξανόμενες. Επομένως θα πρέπει να ιεραρχηθούν και να γίνουν καμιά φορά δύσκολες επιλογές για τον χρόνο και τον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν. Αυτές τις επιλογές θα κληθεί να κάνει μια υπεύθυνη δημοτική αρχή.

Μαζί με τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού μας, ήδη αλλάζουμε τον Δήμο μας, καθώς έχουμε επιβάλλει μια διαφορετική ατζέντα, που θέτει τα προβλήματα με ειλικρίνεια, που παρουσιάζει κοστολογημένες λύσεις και υλοποιήσιμες προτάσεις.

Προσωπικά θα ήμουν εξαιρετικά δύσπιστος σε λογικές «Τσοβόλα δώστα όλα», που όλοι ξέρουμε πού μας οδήγησαν.

Έχοντας θητεύσει ως αιρετός -και μάλιστα στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας- ποια είναι η γνώμη σας για τη σημερινή κατάσταση της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας; Είναι ακηδεμόνευτη, ανεξάρτητη και αυτόνομη ή, τελικώς, έχει δίκιο η Λαϊκή Συσπείρωση που μιλά για «τοπική διοίκηση»;

Όπως κάθε θεσμός, η Αυτοδιοίκηση είναι οι άνθρωποί της. Αν όσοι εκλεγούν έχουν διακριτό πολιτικό λόγο, ξεκάθαρη πολιτική στόχευση, ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας απευθείας με τους πολίτες, η Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει διακριτό πόλο εξουσίας -όχι απέναντι στο κράτος, αλλά δίπλα στον πολίτη.

Ξέρετε, αντιμετωπίζουμε διαρκώς διπολικά τη σχέση κράτους – δήμου, ενώ στην ουσία, τόσο από τη φύση τους όσο και βάσει των αναγκών, θα έπρεπε να προχωρούν μαζί. Όποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να διοικήσει έναν δήμο κόντρα στις εθνικές προτεραιότητες και πολιτικές, απλώς δεν έχει ιδέα πώς λειτουργούν οι εθνικές αλλά και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Αλλά και όποιος περιμένει ότι θα έχει ευνοϊκή αντιμετώπιση μόνον επειδή «γνωρίζει τη διοίκηση», χωρίς να έχει ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα και σχέδιο για τον δήμο του, επίσης θα αποτύχει.

Η Αυτοδιοίκηση, επομένως, οφείλει να είναι αυτόνομη και ακηδεμόνευτη, αλλά και να αντιλαμβάνεται το θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο στο οποίο οφείλει να κινείται για να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες στους πολίτες της και όχι απλώς κραυγές και υποσχέσεις που τελικά οδηγούν σε απογοητεύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο ο συνδυασμός μας, Λυκόβρυση Πεύκη ΜΑΖΙ, έχει δημιουργήσει μια ομάδα που -με τη δική μου καθοδήγηση- μπορεί να χαράσσει αυτόνομη πορεία, αλλά και να δημιουργεί συνθέσεις, να αξιοποιεί ευκαιρίες και να μη διστάζει να συγκρουστεί για το καλό της πόλης μας. 

Εσάς, έχοντας μια επιτυχημένη επιστημονική διαδρομή και ευρισκόμενος στο απόγειο της καριέρας σας, τι σας έκανε να εμπλακείτε με την Αυτοδιοίκηση και, κυρίως, τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τα κοινά στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης;

Όπως είπα και στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, είμαι υποψήφιος δήμαρχος γιατί θέλω και μπορώ να προσφέρω στην πόλη που ζω και μεγαλώνω την οικογένειά μου. Θεωρώ ότι η καριέρα μου αλλά και η πολιτική μου εμπειρία αποτελούν ισχυρά εφόδια που μπορώ να αξιοποιήσω στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Διότι όσο και να θέλουν κάποιοι να απαξιώσουν την επαγγελματική καταξίωση, οι πολίτες γνωρίζουν καλά ότι αποτελεί ένα ουσιαστικό εχέγγυο για κάποιον στον οποίο θα εμπιστευτούν τον δήμο τους για τα πέντε επόμενα χρόνια.

Όμως αυτό που μου έδωσε δύναμη να προχωρήσω ήταν η αυθόρμητη αλλά και ενθουσιώδης στήριξη των συμπολιτών μου. Άνθρωποι σε κάθε γειτονιά που πίστεψαν σε μένα, αλλά και από την πρώτη στιγμή ήρθαν μαζί μου για να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό μας, το οποίο σήμερα έχει 73 υποψηφίους, τον ανώτατο αριθμό για την πόλη μας. Ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο άξιων συμπολιτών μας που συνδυάζει εμπειρία και ενθουσιασμό, αγάπη για τον τόπο μας και συναντίληψη των προβλημάτων και των αναγκαίων λύσεων. Μαζί με αυτούς τους ανθρώπους ήδη αλλάζουμε τον Δήμο μας, καθώς έχουμε επιβάλλει μια διαφορετική ατζέντα, που θέτει τα προβλήματα με ειλικρίνεια, που παρουσιάζει κοστολογημένες λύσεις και υλοποιήσιμες προτάσεις.

Ως κάτοικος της περιοχής, ποια είναι τα πέντε βασικά προβλήματα που έχετε διαπιστώσει στον Δήμο σας και με ποιον τρόπο θα προσπαθήσετε να τα επιλύσετε, εάν εκλεγείτε στη θέση του δημάρχου;

Ο Δήμος μας έχει προφανώς πολύ περισσότερα από πέντε βασικά προβλήματα, γι’ αυτό και το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει 12 προτεραιότητες, με συγκεκριμένες προτάσεις, με σαφή περιγραφή του τρόπου υλοποίησης, καθώς και εκτιμώμενο κόστος. Και καλώ τους συμπολίτες μας να το διαβάσουν και να δουν πώς οραματιζόμαστε την πόλη μας και πώς πρακτικά θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το όραμά μας.

Αν ωστόσο έπρεπε να διαλέξω πέντε βασικά προβλήματα θα σας ανέφερεα τη θωράκιση από την κλιματική αλλαγή, την καθαριότητα και την προσβασιμότητα, την αξιοποίηση και αναβάθμιση του πρασίνου, την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, ιδιαίτερα εκείνους που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ηλικία.

Σε ό,τι με αφορά είμαι οπαδός των συνθέσεων και των συνεργασιών, της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Αλλά όπως λένε «χρειάζονται δύο για το ταγκό». Θα πρέπει η αντιπολίτευση να δείξει ανάλογη διάθεση…

Και θα τα επιλύσουμε -όπως δεν θα κουραστώ να λέω- με πρόγραμμα και ιεράρχηση των αναγκών. Και με τη στενή συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου, τις οποίες θέλουμε κοντά μας από την πρώτη ημέρα, γιατί πολίτες, διοίκηση και προσωπικό του Δήμου είμαστε σύμμαχοι απέναντι στα προβλήματα του Δήμου.

Λυκόβρυση και Πεύκη, παρά τη διοικητική ενοποίησή τους, παραμένουν ακόμη δύο… διαφορετικοί κόσμοι. Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που λείπει ώστε οι δύο δημοτικές ενότητες να έρθουν πιο κοντά και να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στο πλαίσιο ενός κοινού Δήμου;

Είναι αλήθεια ότι μια διοικητική ενοποίηση δεν μπορεί να ενοποιήσει και στην πράξη δύο περιοχές με διαφορετικό παρελθόν, υπόβαθρο και ανάγκες. Αλλά δεν πιστεύω και ότι υπάρχει χάσμα αγεφύρωτο ή ότι οι όποιες διαφορές δεν τους επιτρέπουν να λειτουργούν συμπληρωματικά. Δεν νομίζω ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, για παράδειγμα, αποκλείουν κατοίκους της μίας ή της άλλης περιοχής, δεν πιστεύω ότι προβλήματα όπως τα σκουπίδια, ο ηλεκτροφωτισμός, οι αθλητικές υποδομές σχετίζονται με τις ενότητες, αλλά γίνονται για να εξυπηρετούν το σύνολο των κατοίκων της πόλης.

Εφόσον ο Δήμος μπορέσει να εγγυηθεί τη δίκαιη και ισότιμη ανάπτυξή τους σε επίπεδο υποδομών, προσβασιμότητας και υπηρεσιών θεωρώ ότι η συνύπαρξη είναι λειτουργική και μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω. Άλλωστε, στην εποχή που οι ανάγκες καλούν για ευρύτερες διαδημοτικές αλλά και διαπεριφερειακές συνεργασίες -στις συγκοινωνίες, τη διαχείριση των σκουπιδιών, την ενέργεια- οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε μίας από τις ενότητές μας για να κάνουμε συνολικά τον Δήμο μας καλύτερο.

Όπως ήδη θίξατε, τα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων απαιτούν όλο και περισσότερο διαδημοτικές συνεργασίες και τάσεις εξωστρέφειας για την επίλυσή τους. Πόσο εξωστρεφής είναι σήμερα ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης και τι θα κάνατε εσείς ώστε να τονώσετε αυτό το χαρακτηριστικό του;

Η εξωστρέφεια αποτελεί μία από τις βασικές μας προτεραιότητες όπως θα διαπιστώσετε και από το πρόγραμμά μας. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι όραμά μας είναι ο Δήμος μας να γίνει πρότυπο διαχείρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ έχουμε θέσει τη μεταφορά τεχνογνωσίας, τόσο από την Ευρώπη όσο και από άλλους δήμους στην Ελλάδα, ως σημαντικό στοιχείο για να βελτιώσουμε την πόλη μας.

Εξωστρέφεια για εμάς σημαίνει συνεργασίες μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, συμμετοχή σε δίκτυα πόλεων, συνέργειες για την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών στους πολίτες μας. Εξωστρέφεια σημαίνει επίσης διοργάνωση διεθνών γεγονότων (πολιτιστικών ανταλλαγών, συνεδριών) εντός του Δήμου μας. Επιπλέον σημαίνει στήριξη των επιχειρήσεων που θα θέσουν ανάλογους στόχους.

Υποστηρίζουμε και αναδεικνύουμε τις καλύτερες πρακτικές στις συμπράξεις και τις δικτυώσεις μεταξύ και ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς τέτοιες συνεργασίες συμβάλλουν στη διάχυση νέας γνώσης και καινοτομίας στην τοπική οικονομία, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας και στη δημιουργία νέας, ποιοτικής απασχόλησης.

Διαχείριση απορριμμάτων και Πολιτική Προστασία είναι δύο από τα μεγάλα στοιχήματα σε κεντρικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο. Κι εδώ δεν χωρούν μόνο καλές προθέσεις, αλλά χρειάζεται και οργανωμένο σχέδιο. Ποιοι είναι οι κεντρικοί άξονες του προεκλογικού σας προγράμματος στους δύο αυτούς τομείς;

Έχετε απόλυτο δίκιο. Το οργανωμένο σχέδιο αλλά και η ικανότητα υλοποίησης είναι δύο καθοριστικοί παράγοντες για την υλοποίηση δράσεων στους δύο αυτούς εξαιρετικά κρίσιμους τομείς. Και γι’ αυτό και σας ανέφερα νωρίτερα ότι οι πολίτες στις εκλογές καλούνται να αποφασίσουν ποιος θέλουν να διαχειριστεί την καθημερινότητά τους, αλλά και να διασφαλίσει -στο μέτρο του δυνατού- τις περιουσίες τους.

Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι έχουν καταλάβει, μετά τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων μηνών, την ανάγκη αλλαγής μοντέλου Πολιτικής Προστασίας, αλλά και γενικότερα ανάπτυξης, ακόμα και σε αμιγώς αστικές περιοχές. Για τον Δήμο μας, που διαθέτει πλούσια περιαστικά πάρκα, οφείλουμε να δράσουμε άμεσα. Και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Σχεδιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πολεοδομικών παρεμβάσεων καθώς και αντιπλημμυρικών έργων. Προωθούμε και συνδράμουμε τον εθελοντισμό, ενισχύοντας έμπρακτα τη σύσταση εθελοντικών ομάδων. Δρομολογούμε την άμεση εγκατάσταση σύγχρονων μέσων πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας. Προχωράμε στην επιχειρησιακή ενδυνάμωση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των απειλών από την κλιματική αλλαγή. Στηρίζουμε και σχεδιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την προειδοποίηση, ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών και είμαστε πάντα σε ετοιμότητα να συντηρούμε τακτικά και να ελέγχουμε συστηματικά τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί η Πολιτική Προστασία.

Σε ό,τι αφορά στα απορρίμματα θέλουμε να αλλάξουμε το μοντέλο διαχείρισης, δημιουργώντας μια νέα προσέγγιση που θα έχει στο κέντρο της την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Αναπτύσσουμε ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για τη διαχείριση του συστήματος καθαρισμού – συλλογής – μεταφοράς απορριμμάτων, αλλά και των πόρων του συστήματος. Στόχος μας είναι φτάσουμε κάποια στιγμή σε έναν Δήμο «μηδενικών αποβλήτων». Για τον λόγο αυτόν υποστηρίζουμε δράσεις για την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, αλλά και την επαναχρησιμοποίησή τους, ενισχύουμε τη διαλογή στην πηγή του συνόλου των ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, επεκτείνουμε και ενισχύουμε τα υφιστάμενα δίκτυα, όπως αυτό του καφέ κάδου, και παράλληλα ενθαρρύνουμε την οικιακή κομποστοποίηση.

Στην παρούσα δημοτική θητεία σε ελάχιστα Δημοτικά Συμβούλια υπήρξε συναίνεση και σύνθεση, γεγονός που -σε συνδυασμό με τον εκλογικό νόμο- οδήγησε σε πολλές αρρυθμίες και καθυστερήσεις. Τώρα, ο εκλογικός νόμος θα οδηγήσει σε ισχυρότερες δημοτικές αρχές. Αρκεί μόνο αυτό για να παραχθεί ουσιαστικό έργο ή οι ευρύτερες συναινέσεις παραμένουν ισχυρό προαπαιτούμενο; Εσείς, είστε άνθρωπος των συνθέσεων ή προτιμάτε να εφαρμόσετε την πολιτική σας, ακόμη και με ρήξεις;

Σίγουρα η ισχυρή πλειοψηφία αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει ένας δήμαρχος να υλοποιήσει το πρόγραμμά του και φυσικά να κριθεί από αυτό. Σε ό,τι με αφορά είμαι οπαδός των συνθέσεων και των συνεργασιών, της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Και αυτό επεδίωξα με μεγάλη επιτυχία και στη θητεία μου σε θέσεις ευθύνης στον Δήμο Αθηναίων. Αυτό θα ζητήσω και από τους συνεργάτες μου και θα επιβάλλω ως αντίληψη διοίκησης στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Αλλά όπως λένε «χρειάζονται δύο για το ταγκό». Θα πρέπει η αντιπολίτευση να δείξει ανάλογη διάθεση, με προτάσεις και γόνιμη κριτική, αντί για στείρα αντιπολίτευση που πολλές παρατάξεις άκριτα υιοθετούν. Σε κάθε περίπτωση σκοπεύω να ενισχύσω τη συμμετοχή και τη φωνή των πολιτών -με δράσεις όπως ο συμμετοχικός προϋπολογισμός και οι δημόσιες διαβουλεύσεις- την οποία τελικά όλοι οφείλουμε να ακούμε και να υπηρετούμε.

Όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι εκφράζουν τις καλύτερες προθέσεις τους για τις πόλεις των οποίων τη δημαρχία διεκδικούν, αλλά ελάχιστοι από αυτούς καταφέρνουν να τις κάνουν πράξη όταν βρίσκονται στη δημοτική αρχή. Ποιο είναι το… μυστικό της αποτυχίας τους; Τι είναι αυτό που εμποδίζει την πρόθεση να γίνει πράξη και γιατί εσείς θα τα καταφέρετε καλύτερα;

Η ποιότητα του συνδυασμού μας και η αρτιότητα του προγράμματός μας -που δεν φτιάχτηκε για να κερδίσει εκλογές αλλά για να λύσει προβλήματα-  αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες επιτυχίας.

Για να μετουσιωθεί η πρόθεση σε πράξη χρειάζονται τρία πράγματα: Γνώση, θέληση και ικανότητα. Συνήθως υπάρχουν τα δύο πρώτα, αλλά απουσιάζει το τρίτο στοιχείο -η ικανότητα που φέρνει η εμπειρία και η κατάρτιση. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι οι πολίτες θα βγουν κερδισμένοι επιλέγοντας τον δικό μας συνδυασμό, το συνδυασμό Λυκόβρυση Πεύκη ΜΑΖΙ. Γιατί θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε να κάνουμε τον Δήμο μας καλύτερο. Γιατί σημασία, ξέρετε, δεν έχουν ούτε η καταγωγή, ούτε οι προθέσεις. Ακόμη και τα προγράμματα έρχονται δεύτερα ως κριτήρια. Η ικανότητα διοίκησης, σχεδιασμού αλλά και διαχείρισης κρίσεων, σύνθεσης απόψεων αλλά και δημιουργίας οράματος, καθορίζουν την επιτυχία ενός δημάρχου και τελικά καθορίζουν την ποιότητα ζωής σε έναν δήμο για τα 5 χρόνια της θητείας του.

Σε αυτό το επίπεδο, επιτρέψτε μου να πω ότι η  προσωπική μου πορεία, επαγγελματικά και αυτοδιοικητικά, η ποιότητα του συνδυασμού μας και η αρτιότητα του προγράμματός μας -που δεν φτιάχτηκε για να κερδίσει εκλογές αλλά για να λύσει προβλήματα-  αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες επιτυχίας.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet