Απόστολος Παναγιώτου: Ενέργεια, Περιβάλλον, Κλιματική Αλλαγή και Κοινωνική Ευθύνη
Γνώμες

Απόστολος Παναγιώτου: Ενέργεια, Περιβάλλον, Κλιματική Αλλαγή και Κοινωνική Ευθύνη

Η Ενέργεια (παραγωγή και χρήση) είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική ανάπτυξη και το περιβάλλον. Σήμερα βρισκόμαστε παγκοσμίως στις αρχές της «Ενεργειακής Επανάστασης», που θα μπορούσε να αξιολογηθεί ως ισάξια της «βιομηχανικής επανάστασης» του 19ου αιώνα και η οποία θα καθορίσει τη συνέχιση ή μη του ανθρώπου στον πλανήτη Γη…

Γράφει ο Απόστολος Δ. Παναγιώτου*

Πριν από μερικούς μήνες, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή εξέδωσε ίσως την πιο τρομακτική έκθεση που έχει ποτέ δημοσιεύσει. Το δραματικό μήνυμά της είναι απλό: τα επόμενα 10 – 15 χρόνια είναι η τελευταία ευκαιρία της παγκόσμιας κοινότητας να δράσει για να μετριάσει τις επιρροές της Κλιματικής Αλλαγής. Η μη αναστρέψιμη θέρμανση του πλανήτη, οι ελλείψεις τροφίμων, οι ξηρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ήδη παρατηρούνται, οι ακτές που μειώνονται και η εξαφάνιση των ειδών της πανίδας, όλα αποτελούν φαινόμενα που κινδυνεύουν να γίνουν πραγματικότητα πολύ συντομότερα απ’ ό,τι περιμέναμε.

Θα είναι όλα αποτελέσματα μιας απλής αύξησης του παγκόσμιου μέσου όρου θερμοκρασίας έστω και κατά 1,5ο Κελσίου, σύμφωνα με τις 6.000 περιβαλλοντικές μελέτες επιστημόνων που συμπεριέλαβε το πόρισμα του ΟΗΕ. Το μήνυμα λέει ότι, δεδομένου του παραθύρου ευκαιρίας που μειώθηκε, το πρόβλημα έπαψε να αφορά μόνο τις επόμενες γενιές, αλλά αφορά και τη δική μας.

Αυτό που γνωρίζαμε επιβεβαιώθηκε με τον πιο κατηγορηματικό και συνάμα δραματικό τρόπο με τη δημοσίευση της τελευταίας έκθεσης της Διακυβερνητικής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, IPCC – Special Report on 1.5 Degrees.

Η κλιματική αλλαγή είναι σχεδόν εκτός ελέγχου.

Για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή απαιτείται μια τερατώδης προσπάθεια και ένας τρομερός παγκόσμιος συντονισμός. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που προκαλούνται από την ανθρώπινη επέμβαση, πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 45% μέχρι το 2030 και να πλησιάσουν το μηδέν το 2050, για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία κάτω από το επικίνδυνο όριο της αύξησης του 1,5ο  Κελσίου. Ακόμη και αν όλες οι χώρες τηρήσουν όλες τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, τα μέτρα δεν θα είναι αρκετά για να ανατρέψουν την καταστροφή του πλανήτη. Πρέπει να γίνει μία γενναία υπέρβαση από όλους μας, κυβερνήσεις και πολίτες!.

Γιατί πρέπει να μείνουμε κάτω από 1,5ο και όχι κάτω από 2ο, ή 3ο Κελσίου; Γιατί η έκθεση αυτή κατέληξε ότι αυτός ο μισός βαθμός κάνει τεράστια διαφορά στις φυσικές καταστροφές που θα επέλθουν. Και είμαστε ήδη στο +1ο Κελσίου.

Η ζωή μας στον πλανήτη Γη διακυβεύεται για μισό βαθμό Κελσίου!!!

* Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον δημοτικό συνδυασμό Αγίας Παρασκευής Αλλάζουμε.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet