Σταυρούλα Αλαφάκη: Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο «Covid-19» μεταδίδεται στα ζώα από τον άνθρωπο
Stavroula Alafaki/FB
Γνώμες

Σταυρούλα Αλαφάκη: Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο «Covid-19» μεταδίδεται στα ζώα από τον άνθρωπο

Σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση όπως αυτήν την οποία ζούμε, η ροή των πληροφοριών που δεχόμαστε είναι καταιγιστική! Δεν ξέρεις πότε είναι αληθείς και πότε φλερτάρουν με τη μυθοπλασία. Πηχυαίοι, σοκαριστικοί, παραπλανητικοί τίτλοι για να δημιουργούνται εντυπώσεις, πολλές φορές λανθασμένες. Ο φόβος ο οποίος, δικαίως, μας έχει καταλάβει είναι κακός σύμβουλος και στόχος για να κερδηθούν «click» και θα πρέπει, όπως πάντα, πριν εντυπωσιαστεί το θυμικό μας να λειτουργήσει η λογική μας. Ελέγχουμε τις πηγές, ψάχνουμε λίγο (έως πολύ!) παραπάνω και ακούμε τους ειδικούς.

Γράφει η Σταυρούλα Αλαφάκη*

Ο φονικός ιός έχει αλλάξει τη ζωή μας, ας μην αλλάξει, χωρίς λόγο, και τη στάση μας απέναντι στους τετράποδους φίλους μας. Έχουν ακουστεί πολλά, παρά τα περιορισμένα δεδομένα τα οποία έχουμε. Με βάση αρμόδιους φορείς, όπως η WSAVA1 (World Small Animal Veterinary Association), το CDC2 (Centers for Disease Control and Prevention) και η FECAVA3 (Federation of European Companion Animal Veterinary Association) με τα έως τώρα δεδομένα, δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να υπαγορεύουν ότι τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μολυνθούν, να νοσήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό. Aυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι η διάδοση του ιού γίνεται μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω μικροσταγονιδίων από αναπνευστικές εκκρίσεις.

Σημειώνεται ότι σε έρευνα η οποία διεξήχθη από τα διακριμένα κτηνιατρικά εργαστήρια IDEXX Laboratories4, παίρνοντας δείγματα από 3.500 ζώα (55% σκύλοι, 41% γάτες και 4% άλογα) από περιοχές στις οποίες εμφανίστηκαν, με μεγάλη συχνότητα, κρούσματα ανθρώπων με «Sars-Cov-2» (π.χ. Σιάτλ – Η.Π.Α., Νότια Κορέα), τα PCR real time tests, προέκυψαν για όλα τα ζώα αρνητικά.

Σχολιάστηκε αρκετά επίσης η ύπαρξη ή μη, θετικού κρούσματος αναφορικά με τον σκύλο της γυναίκας που νόσησε από «Sars-Cov-2» στο Hong Kong. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα, ο υπέργηρος (17 ετών) και ήδη ταλαιπωρημένος από υποκείμενα νοσήματα σκυλάκος, πέθανε. Ο θάνατός του δεν συνδέεται με τον «Covid-19» παρότι διάφοροι τίτλοι σχετικών άρθρων φρόντισαν να προβάλλουν κάτι τέτοιο για δημιουργία εντυπώσεων.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά σε δελτίο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου5 αλλά και σε άρθρο του «Forbes»6, τα ασθενώς θετικά tests, ακολούθησαν αρνητικά tests, δεν εμφανίστηκε κανένα κλινικό σύμπτωμα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συνδεθεί με κάποιο τρόπο ο θάνατος του ζώου με τον συγκεκριμένο ιό. Αναφορικά δε με τα (γνωστά εδώ και πολλά χρόνια) είδη του κορωνοϊού (τονίζεται ότι οι κορωνοϊοί είναι μεγάλη κατηγορία ιών και δεν τους μάθαμε τώρα μέσω του «Sars-Cov-2») τα οποία προκαλούν την εντερίτιδα του σκύλου ή τη λοιμώδη περιτονίτιδα της γάτας, oι ιοί αυτοί αφορούν αποκλειστικά τα είδη αυτά, ανήκουν σε εντελώς διαφορετική οικογένεια από αυτήν του νέου κορωνοϊού, δεν μεταδίδονται στον άνθρωπο και μπορούν να μεταφερθούν μόνο μεταξύ του ίδιου είδους (από σκύλο σε σκύλο ή από γάτα σε γάτα).

Η αναβάθμιση της εφαρμογής των βασικών κανόνων υγιεινής και δημόσιας υγείας την οποία προκαλεί η διάδοση του «Sars-Cov-2» είναι εύλογο να εντάσσει και την επαφή με τα ζώα. Όχι γιατί αυτά παίζουν κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στη διάδοση του ιού αλλά γιατί και στο δικό τους δέρμα, όπως στο δικό μας, όπως φυσικά, σε πολλές άλλες επιφάνειες μπορεί να επικαθήσει ο ιός εάν αυτά έχουν εκτεθεί σε μολυσμένο περιβάλλον. Συμπεριφερόμαστε στα ζωάκια όπως συνηθίζουμε πλέον στην καθημερινότητά μας αναφορικά με τους συνανθρώπους μας.

Όπως αναφέρει και ο καθηγητής της έδρας Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του Α.Π.Θ., Σπυρίδων Κρήτας7:  «τα ζώα δεν αποτελούν πηγή μόλυνσης του “Covid-19”, ούτε νοσούν από αυτό, και οι άνθρωποι είναι απόλυτα ασφαλείς, όταν χειρίζονται δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα, αρκεί να τηρούν τα βασικά μέτρα υγιεινής, όπως π.χ. το πλύσιμο των χεριών, πριν και αφού αγγίξουν ζώα, το φαγητό τους ή αντικείμενα της ατομικής υγιεινής τους και να αποφεύγουν να τα φιλάνε. Το ζώο μπορεί να δράσει μόνο ως μηχανικός φορέας του ιού. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ένας άνθρωπος με κορωνοϊό να φταρνιστεί ή να βήξει πάνω σε ζώο και αυτό μετά να το χαϊδέψει κάποιος άλλος. Είναι το ίδιο που συμβαίνει και με το κινητό μας τηλέφωνο ή άλλες επιφάνειες και γι’ αυτό απαιτούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής». Αποφεύγουμε την κοινωνικοποίηση του ζώου μας στην καθημερινή του βόλτα, όπως εύστοχα σημειώνει και η πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας και μέλος του Ινστιτούτου Pasteur, Μαρία Λινού.

Επαναλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο «Sars-Cov-2» μεταδίδεται στα ζώα από τον άνθρωπο, ούτε πως εμφανίζουν νοσηρότητα ή μεταδοτικότητα.

Για ό,τι μας απασχολεί ή μας προβληματίζει, δεν ανατρέχουμε σε τυχαίες πηγές του διαδικτύου. Ενημερωνόμαστε από τις ιστοσελίδες των επίσημων φορέων και  απευθυνόμαστε στον κτηνίατρό μας.

Κλείνοντας, ας σκεφτούμε λίγο τα αδεσποτάκια και την αλλαγή που υπέστη η καθημερινότητά τους. Έκλεισαν οι επιχειρήσεις εστίασης στις οποίες συνήθως έβρισκαν τροφή, περιορίστηκαν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις και έχασαν πιθανά τους ανθρώπους τους. Αυτούς οι οποίοι τα φρόντιζαν προσφέροντας τους νερό και φαγητό πέρα από την αγάπη και το ενδιαφέρον.

Ας μην τα ξεχάσουμε αυτές τις δύσκολες μέρες. Ας μην κάνουμε βόλτα για να τα βρούμε, αν αυτό δεν είναι δυνατό. Δεν κοστίζει τίποτα όμως να βάλουμε έξω από την πόρτα μας μπωλ φαγητού και νερού. Εντάξει, ίσως κοστίζει κάτι η τροφή τους… Κοστίζει όμως η προσφορά σε αυτόν που έχει ανάγκη; Ανάμεσα σε όλες τις προμήθειες που παίρνουμε για εμάς, ας σκέφτουμε και τα πλασματάκια αυτά τα οποία εξαρτώνται αποκλειστικά από την καλή μας διάθεση! Και αν κάτι μας «κολλούν» με ευκολία είναι μόνο αγάπη!!!

* Μαθηματικός, διοικητικό στέλεχος Κτηνιατρικής Κλινικής, στέλεχος της δημοτικής παράταξης «Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή»

Πηγές:

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet