Άνω κάτω στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής για τα τραπεζοκαθίσματα
Κοινωνία

Άνω κάτω στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής για τα τραπεζοκαθίσματα

Την πρώτη… ζόρικη κατάσταση αντιμετώπισε η δημοτική αρχή του Γιάννη Μυλωνάκη στην Αγία Παρασκευή, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, καθώς δέχθηκε ισχυρή πίεση από σύσσωμη την αντιπολίτευση, αλλά και μερίδα κατοίκων της ευρύτερης περιοχής γύρω από το πάρκο Αγίας Τριάδος και Ψαρών. Το αίτημα προς τη δημοτική αρχή, το οποίο εισήγαγαν στο Σώμα 13 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, ήταν να τροποποιηθεί η προηγούμενη κανονιστική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που επιτρέπει την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στο γκαζόν του μικρού πάρκου της περιοχής.

Οι εργασίες που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων

Εργασίες στο πάρκο / Φωτογραφία από το FB του κ. Παναγιώτη Αντωνίου

Απόφαση που, από τη στιγμή που ελήφθη, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κατοίκων και φορέων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη παραχώρηση σε επιχειρηματία υποβαθμίζει το περιβάλλον και προσθέτει ένα ακόμη στοιχείο όχλησης σε μία ήδη επιβαρυμένη γειτονιά. Μάλιστα, τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα -προκαλώντας και την αντίδραση της αντιπολίτευσης- καθώς το πρωί της επομένης των ευρωεκλογών ο επιχειρηματίας προχώρησε σε -παράνομες, κατά τους καταγγέλλοντες- εργασίες στον χώρο των 75τ.μ. που του παραχωρήθηκε. Τελικώς, η παρέμβαση κατοίκων, εκπροσώπων του Συλλόγου Κοντοπεύκου-Παραδείσου-Πευκακίων, δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης και περιφερειακού συμβούλου που διαμένει στην περιοχή υποχρέωσε τον επιχειρηματία σε προσωρινή διακοπή των εργασιών.

Όμως το θέμα δεν έμεινε εκεί, αφού η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής ότι δεν γνώριζε περί των εργασιών που γίνονταν θεωρήθηκε ψευδής από πλευράς όσων καταγγέλλουν το γεγονός. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι παρόντες στον χώρο ήταν τόσο εκπρόσωποι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, όσο και δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι προχώρησαν στη διακοπή της παροχής αυτόματου ποτίσματος του γκαζόν, προκειμένου να διευκολύνουν τις εργασίες. Επίσης, καταγγελία υπήρξε και για την παρουσία αντιδημάρχου στον χώρο της επιχείρησης, στην οποία έχει γίνει η παραχώρηση του χώρου, την ώρα που γίνονταν οι εργασίες.

Αντιπολίτευση: Πάρτε πίσω την απόφαση

Όλα τα παραπάνω είχαν πλέον συνθέσει το κατάλληλο σκηνικό για μια συνεδρίαση έντασης στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι είναι πρωτοφανές να παραχωρείται χώρος πρασίνου σε ιδιώτη για να βάλει τραπεζοκαθίσματα, κάτι που -όπως τόνισαν- παραβιάζει και τον κανονισμό πρασίνου του Δήμου, τον οποίο μάλιστα είχε ψηφίσει η δημοτική παράταξη του κ. Μυλωνάκη, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Μάλιστα, κατά της συγκεκριμένης παραχώρησης, όπως ενημέρωσε ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Νίκη Πολιτών Γιάννης Σταθόπουλος, εκκρεμούν τρεις προσφυγές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Ο ίδιος ζήτησε από τον δήμαρχο να μην επιμείνει στο λάθος του και να πάρει πίσω την απόφαση, ενώ έκανε λόγο για «άρρωστη επιχειρηματικότητα» αναφορικά με τη συγκεκριμένη επιλογή της διοίκησης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης Αγία Παρασκευή η Πόλη μας Βασίλης Σάρκουλας, θύμισε πως όταν ο κ. Βασίλης Ζορμπάς (σ.σ. τέως δήμαρχος και τέως επικεφαλής της παράταξης) είχε φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στους διαδρόμους του ίδιου πάρκου, η παράταξη του κ. Μυλωνάκη είχε κατηγορήσει τον ίδιο ότι κάνει πλάτες στον επιχειρηματία και τώρα, όπως πρόσθεσε, έρχεται ως διοίκηση να παραχωρήσει στον ίδιο επιχειρηματία 75τ.μ. πάνω στο γκαζόν.     

Πιο καταγγελτικό λόγο εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των αριστερών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλίας Τσιμπουκάκης (Λαϊκή Συσπείρωση) και Παναγιώτης Αντωνίου (Φυσάει Κόντρα), με τον πρώτο να αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε «συμπαιγνία στην παρανομία», αλλά και για παραβίαση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού σε ό,τι αφορά τις επιχειρούμενες εργασίες στον χώρο και τον δεύτερο να τονίζει την ανάγκη προάσπισης των δημόσιων χώρων, αλλά και να στηλιτεύει τις δημόσιες αναφορές του επιχειρηματία περί «λαϊκίστικης αντιπολίτευσης» και «τοξικότητας».

Ο Κώστας Τσιαμπάς (Όραμα για την Αγία Παρασκευή) κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για δήθεν άγνοια ως προς τις εργασίες που επιχειρήθηκαν να γίνουν στον χώρο, εστιάζοντας στην παρουσία αντιδημάρχου το πρωί της Δευτέρας 10 Ιουνίου στην επιχείρηση, ενώ και η παράταξη Νέα Αρχή (απόντος του επικεφαλής της Γιώργου Οικονόμου) τάχθηκε υπέρ της ανάκλησης της απόφασης παραχώρησης.

Οι αναφορές στο γράμμα του νόμου

Στο «σφυροκόπημα» από πλευράς αντιπολίτευσης, αλλά και κατοίκων, ανέλαβε να απαντήσει αρχικώς η αρμόδια αντιδήμαρχος Λιάνα Σιούλα, η οποία υπερασπίστηκε τη νομιμότητα της απόφασης, εν μέσω συνεχών διακοπών από το ακροατήριο, γεγονός που οδήγησε τον πρόεδρο του Σώματος Κώστα Κρητικίδη να διακόψει για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση.

Η κ. Σιούλα υποστήριξε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ουσιαστικά υπερτερεί του κανονισμού πρασίνου, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει διακοπή εργασιών, καθώς όλα έχουν γίνει νόμιμα, και για τον λόγο αυτόν -όπως πρόσθεσε- δεν υπήρξε και σύλληψη του επιχειρηματία κατά το συμβάν της Δευτέρας, ενώ αιτιολόγησε την παρουσία της Τεχνικής Υπηρεσίας στο σημείο όπου γίνονταν οι εργασίες, λέγοντας ότι είναι η μόνη αρμόδια για να κάνει τη σχετική επίβλεψη.

Τον λόγο μετά έλαβε ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου Γιώργος Λαζουράς, ο οποίος -επίσης εν μέσω έντονων διαμαρτυριών- χαρακτήρισε ως υπερβολή τη δημιουργία του θέματος. Όπως σημείωσε είναι σύνηθες να παραχωρούνται «ιδιαίτερα δικαιώματα σε κοινόχρηστα πράγματα» και «δεν βλάπτεται ο κοινόχρηστος χώρος από την παραχώρηση 75τ.μ. σε μία έκταση ενός στρέμματος».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι απόφαση ελήφθη νόμιμα και, ως κανονιστική, ουσιαστικά τροποποιεί την εξίσου κανονιστική απόφαση του κανονισμού πρασίνου, ως προς τη συγκεκριμένη περίπτωση. Άποψη που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Πάνου Αντωνίου, ο οποίος έσπευσε να μιλήσει για «φωτογραφική» αντιμετώπιση του επιχειρηματία.

Γ. Μυλωνάκης: Το εφαρμόζουμε πιλοτικά για έναν χρόνο και βλέπουμε…

Ο δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης, αν και ξάφνιασε αρχικά το Σώμα επιλέγοντας να μην παρέμβει μετά την ολοκλήρωση των πρωτολογιών των δημοτικών συμβούλων (κάτι που σχολιάστηκε δυσμενώς από την αντιπολίτευση), τελικώς τοποθετήθηκε επί του θέματος λίγο πριν την ψηφοφορία. Όπως είπε, η διοίκησή του φρόντισε να φέρει εγκαίρως στο Δημοτικό Συμβούλιο τις χωροθετήσεις στους δημόσιους χώρους, έχοντας ως στόχο η τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων να εξυπηρετεί τόσο την επιχειρηματικότητα όσο και τις ανάγκες των πολιτών για ψυχαγωγία και χαλάρωση.

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι στην περίπτωση του πάρκου στην Αγία Τριάδας και Ψαρών η απόφαση είναι πιλοτική και, αναλόγως με το εάν θα αγκαλιαστεί ή όχι από τους κατοίκους- θα κριθεί εάν θα έχει συνέχεια ή όχι.

Ο ίδιος απέδωσε τη φασαρία που έχει προκληθεί σε παραπληροφόρηση εκ μέρους κάποιων «που επιχειρούν να κτίσουν πολιτικές καριέρες», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε από όλους να σεβαστούν την απόφαση της πλειοψηφίας, η οποία -όπως πρόσθεσε- θα κριθεί στην πράξη.

Ο κ. Μυλωνάκης, πάντως, ξεκαθάρισε ότι εάν η απόφαση που έχει ληφθεί «πέσει» στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η δημοτική αρχή δεν σκοπεύει να προσφύγει σε ανώτερο όργανα και θα τη σεβαστεί.

Πάντως, ούτε ο δήμαρχος ξέφυγε από την οργή των παριστάμενων κατοίκων, οι οποίοι το διέκοπταν συνεχώς κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του.

Για την ιστορία, η πρόταση της αντιπολίτευσης για ανάκληση της προηγούμενης απόφασης απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του Σώματος.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet