Αγία Παρασκευή: Εμμένει ο ΠΑΟΔΑΠ στην έφεση κατά της απόφασης που δικαιώνει εργαζόμενες
Κοινωνία

Αγία Παρασκευή: Εμμένει ο ΠΑΟΔΑΠ στην έφεση κατά της απόφασης που δικαιώνει εργαζόμενες

Μία υπόθεση 10 εργαζομένων στον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΠΑΟΔΑΠ), η οποία ξεκινά από το 2014, απασχόλησε για αρκετή ώρα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στη συνεδρίαση της Τετάρτης 6 Ιουλίου.

Οι εν λόγω εργαζόμενες, που είχαν προσληφθεί ως γενικών καθηκόντων και ως καθαρίστριες, πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους μέσω επαναλαμβανόμενων συμβάσεων. Ωστόσο, στις 10 Ιουλίου του 2017, με νομοθετική ρύθμιση που έγινε απολύθηκαν, για να επαναπροσληφθούν στις 25/7/2017 οι οκτώ εξ αυτών με μία σύμβαση όμως η οποία «σκόνταψε» στον ελεγκτή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με αποτέλεσμα στις 6/11/2017 να βρεθούν εκ νέου εκτός εργασίας. Τελικώς, επαναπροσλήφθηκαν με ασφαλιστικά μέτρα, ενώ το 2019 κατάφεραν να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, ενώ διεκδίκησαν και τα δεδουλευμένα τους για το παραπάνω επίμαχο διάστημα, καθώς και την αποζημίωσή τους σε χρήμα για τα μη δοθέντα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και το γάλα. Το αίτημα για τη χορήγηση των ΜΑΠ απορρίφθηκε, αλλά οι υπόλοιπες διεκδικήσεις τους έτυχαν της ευνοϊκής απόφασης του δικαστηρίου.

Τα πράγματα άρχισαν να… μπερδεύονται με την απόφαση του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ να προσφύγει κατά της απόφασης, ενέργεια που ξεσήκωσε τις προηγούμενες μέρες αντιδράσεις τόσο εκ μέρους των σωματείων εργαζομένων του Δήμου, όσο και από την παράταξη του τέως δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου, Νίκη των Πολιτών, η οποία ζήτησε επιμόνως από τη διοίκηση του Οργανισμού να μην επιμείνει στην προσφυγή. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ Σπύρος Παπασπύρος κατηγόρησε τη πρώην διοίκηση του Γ. Σταθόπουλου για το πρόβλημα που κληροδότησε στη νυν διοίκηση, προσθέτοντας ότι η απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού ήταν ομόφωνη, άρα είχε την έγκριση και των εκπροσώπων των άλλων παρατάξεων που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δ.Σ., μεταξύ των οποίων και του κ. Σταθόπουλου.

Αυτό ακριβώς το κλίμα αντιπαράθεσης μεταφέρθηκε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο έγινε παρουσία και των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους, που ζήτησαν να μπει ένα τέλος «στην αδικία» που τους έχει γίνει, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν περαιτέρω.

Από πλευράς του ΠΑΟΔΑΠ ο κ. Παπασπύρου, επικαλούμενος τον κίνδυνο να υπάρξει καταλογισμός σε μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού σε περίπτωση που δεν προστατεύσουν τα συμφέροντα του Δήμου, επέμεινε στην απόφασή του, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η προσφυγή δεν αφορά το σύνολο των διεκδικήσεων των εργαζομένων, αλλά μόνο κάποια ποσά από την απόδοση σε χρήμα του γάλακτος,  τα οποία -κατά τον ίδιο- δεν δικαιούντο, είτε γιατί ορισμένες από αυτές ήταν γενικών καθηκόντων (σ.σ. η παροχή γάλακτος αφορά μόνο τους εργαζόμενους στην καθαριότητα), είτε γιατί υπήρχε ένα διάστημα που οι εργαζόμενες δεν παρείχαν τις υπηρεσίες τους. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το ποσό αυτό κυμαίνεται γύρω στα 200 ευρώ ανά εργαζόμενη, ενώ πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η προσφυγή δεν αφορά το εάν θα πάρουν ή όχι τα χρήματά τους οι εργαζόμενες, αφού η απόφαση του δικαστηρίου για την αποζημίωσή τους θα εκτελεστεί κανονικά. Απλώς, σημείωσε, εάν τελικώς δικαιωθεί η έφεση του ΠΑΟΔΑΠ, θα αναγκαστούν να επιστρέψουν τα χρήματα που αφορούν τα επίδικα ποσά.

Η αντιπολίτευση, με «αιχμή του δόρατος» την παράταξη Νίκη των Πολιτών, ζήτησε από τη διοίκηση να μην υποβάλει τις εργαζόμενες σε νέες ταλαιπωρίες και να αποσύρει -έστω και την ύστατη στιγμή- την προσφυγή (σ.σ. κατατέθηκε την Τετάρτη 6 Ιουλίου), κάτι που ωστόσο δεν εισακούστηκε.

Από εκεί και πέρα, ένα μεγάλο κομμάτι της κουβέντας αναλώθηκε στις αλληλοκατηγορίες μεταξύ νυν και τέως διοίκησης του ΠΑΟΔΑΠ για το ποιος ευθύνεται για το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, για το εάν οι διοικήσεις έχουν συνέχεια, και η μία πρέπει να καλύπτει τυχόν λάθη ή παραλείψεις των προηγουμένων και εάν θα πρέπει οι δημότες να πληρώνουν αβλεψίες δημοτικών προσώπων (σ.σ. το τελευταίο ειπώθηκε από τον κ. Παπασπύρου).

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet