Έρχεται εισαγγελέας για την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή
Κοινωνία

Έρχεται εισαγγελέας για την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή

Βάρυνε ιδιαίτερα το κλίμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής, της Τετάρτης 17 Δεκεμβρίου 2014. Η αποκάλυψη για ύπαρξη αδικαιολόγητου ταμειακού ελλείμματος, ύψους 53.000 ευρώ, στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή (όσο περίπου το χρέος της προς τις ΔΕΚΟ, όπως επεσήμανε ο νυν πρόεδρός της Γιάννης Ρήγος) οδήγησε σε μία ιδιαίτερα στενάχωρη συζήτηση, η οποία κατέληξε σε ομόφωνη λήψη απόφασης για επέμβαση των αρμόδιων αρχών και του εισαγγελέως οικονομικού εγκλήματος, προκειμένου να διαλευκανθεί η όλη υπόθεση.

Στη συζήτηση που μεσολάβησε αναφέρθηκαν συγκεκριμένα ονόματα πρώην προέδρων της Επιτροπής, τα οποία το enypografa.gr επέλεξε να μην αναφέρει στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, σεβόμενο το τεκμήριο της αθωότητας.

Εγκρίσεις απολογισμών Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής με… επιφυλάξεις

Τα θέματα των Σχολικών Επιτροπών απασχόλησαν μεγάλο μέρος της συγκεκριμένης συνεδρίασης του Σώματος, αφού ήδη τα 10ο, 11ο και 12ο θέματα αφορούσαν στις εγκρίσεις των απολογισμών για τα έτη 2011, 2012 και 2013 της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής. Με εξαίρεση τον απολογισμό του 2013, στον οποίο «υπήρξαν τα στοιχεία της σοβαρότητας και της τάξης», όπως είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής, εντεταλμένος σύμβουλος Παναγιώτης Γκόνης, οι υπόλοιποι απολογισμοί ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία με επιφύλαξη.

Στις επισημάνσεις δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας (Κωνσταντίνος Κρητικίδης, Ανδρέας Γκιζιώτης) ότι «δεν υφίσταται έγκριση με επιφυλάξεις», τόσο ο κ. Π. Γκόνης, όσο και ο πρόεδρος του Σώματος Γεράσιμος Βλάχος, διευκρίνησαν ότι από τη στιγμή «που τα νούμερα τελικώς κούμπωσαν» θα πρέπει να υπάρξει έγκριση, αλλά από εκεί και πέρα, μπορεί οποιοσδήποτε μελλοντικός έλεγχος (σ.σ. ο κ. Γ. Βλάχος δεν απέκλεισε ο έλεγχος αυτός να επιδιωχθεί από τη δημοτική αρχή) να αποδώσει ευθύνες σε συγκεκρινένα πρόσωπα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρέμβαση επί του θέματος πραγματοποίησε και ο πρώην αντιδήμαρχος και πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Μανώλης Κωνσταντακόπουλους ο οποίος επικαλέστηκε για την καθυστέρηση στο κλείσιμο των απολογισμών το μη κλείσιμο κάποιων βιβλίων από πλευράς των προέδρων της Επιτροπής, ενώ διαβεβαίωσε ότι τα πάντα στους απολογισμούς είναι «πεντακάθαρα».

«Μαύρη τρύπα» στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή

Παναγιώτης ΓκόνηςΜπορεί οι απολογισμοί της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής να εγκρίθηκαν, έστω και μετ΄ επιφυλάξεων, όμως δεν έγινε το ίδιο και για εκείνους της Πρωτοβάθμιας. Εδώ, τα πράγματα είναι… μελανότερα, αφού ο κ. Π. Γκόνης στην εισήγησή του, επεσήμανε («με βαριά καρδιά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά) ότι δεν υπήρξε ισοσκέλιση εσόδων-εξόδων, ενώ παρουσιάστηκαν και ταμειακά ελλείμματα, που ξεκίνησαν από τα 15.000 ευρώ, για να καταλήξουν τελικώς στα 53.000 ευρώ.

Στην εξέλιξη της συζήτησης, αναφέρθηκαν προσπάθειες να ανευρεθούν «ξεχασμένα κι απέραστα» τιμολόγια, καθώς και πρόθεση -η οποία μετουσιώθηκε σε πράξη- πρώην προέδρου της Επιτροπής να καταβάλλει μέρος του ελλείμματος στο ταμείο της Επιτροπής.

Ο κ. Π. Γκόνης, αφού τόνισε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν «τεράστιες πολιτικές ευθύνες της πρώην δημοτικής αρχής», συμπλήρωσε ότι η Ένωση Συλλόγων Γονέων είχε από τον Φεβρουάριο του 2012 προειδοποιήσει για «δυσλειτουργίες» στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή και τη σχολική κοινότητα συγκλόνιζαν φήμες για «ατασθαλίες» στη συγκεκριμένη Επιτροπή, εισηγήθηκε την αποστολή όλων των στοιχείων στις αρμόδιες διοικητικές αρχές, αλλά και στον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, προκειμένου να «χυθεί άπλετο φως» στην υπόθεση.

Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη ο Βασίλης Ζορμπάς

Βασίλης ΖορμπάςΟ πρώην δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναλαμβάνοντας, όπως είπε, πλήρως την ευθύνη του ως δήμαρχος για την επιλογή των προσώπων που στελέχωσαν τις Σχολικές Επιτροπές, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «δεν μπορεί κάποιος να είναι μέσα στο μυαλό ή την ψυχή κάποιων ανθρώπων».

Εν συνεχεία ανέγνωσε εμπιστευτική επιστολή, που είχε αποστείλει στον δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο, στην οποία -μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι από επανελέγχους που πραγματοποίησε στις Σχολικές Επιτροπές διαπίστωσε «σοβαρά προβλήματα διαχείρισης». Στην ίδια επιστολή, ο κ. Β. Ζορμπάς έθετε τον εαυτό του στη διάθεση της δημοτικής αρχής και την καλούσε «να πράξει τα δέοντα», ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, δεν έλαβε ποτέ κάποια απάντηση από την πλευρά του δημάρχου.

Ακολούθως, ο τέως δήμαρχος «κάρφωσε» τον νυν πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, λέγοντας ότι «επέμενε, μειοψηφώντας, να εγκριθεί ο απολογισμός της Επιτροπής», θεωρώντας ότι η στάση του υπαγορευόταν από τη δημοτική αρχή του νυν δημάρχου.

Τέλος, ο κ. Β. Ζορμπάς ενημέρωσε το Σώμα ότι κατέφυγε στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τον οποίο ενημέρωσε εγγράφως για το όλο θέμα και του ζήτησε να διενεργήσει ενδελεχή έλεγχο στη Σχολική Επιτροπή και μάλιστα από το 2010.

Άμεση αντίδραση από τη μειοψηφία και όχι μόνο…

Η τοποθέτηση του τέως δημάρχου, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της διοίκησης, αλλά και του νυν προέδρου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής.

Από τη διοίκηση, ο κ. Π. Γκόνης είπε στον κ. Β. Ζορμπά ότι θα έπρεπε να είχε επέμβει εγκαίρως, μετά και τις προειδοποιήσεις της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, στο θέμα, προσθέτοντας ότι, αντί για επιστολές, θα έπρεπε να είχε προσέλθει ο ίδιος -ή εκπρόσωπος της παράταξής του- στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου, ώστε να καταθέσει τα στοιχεία που είχε για «κακοδιαχείριση» στην Επιτροπή. Απέδωσε δε τη «σπουδή» του τέως δημάρχου να προσφύγει στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ως προσπάθεια να αποφύγει τον έλεγχο που, ούτως ή άλλως, είχε σκοπό να ζητήσει η δημοτική αρχή.

Γιάννης ΡήγοςΑπό την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής υποστήριξε ότι ο κ. Ζορμπάς ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, αλλά «δεν μπορούσε να τη σηκώσει μόνος του κι έτσι θέλησε να εμπλέξει κι εμένα στην υπόθεση». Επίσης, πρόσθεσε ότι προσπαθεί να βάλει τάξη σε μία Επιτροπή – «μπάχαλο», ενώ, ακριβώς για να μη θιγούν πρόσωπα, δόθηκε επαρκής χρόνος για να βρεθούν τυχόν τιμολόγια που δεν είχαν «περαστεί στα βιβλία». Όπως είπε, για τον ίδιο προέχει να επιστρέψουν τα 53.000 στο ταμείο της Σχολικής Επιτροπής, καθώς αυτά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το σύνολο των χρεών της προς τις ΔΕΚΟ.

Τον λόγο έλαβε και ο πρόεδρος του Σώματος, που δήλωσε ότι τον ξενίζει η στάση που κράτησε στο θέμα ο τέως δήμαρχος, ο οποίος ενώ διοίκησε τον Δήμο για 3,5 χρόνια, «δεν πήρε μυρωδιά για όσα γίνονταν στη Σχολική Επιτροπή, την ώρα που η σχολική κοινότητα βοούσε». Ο κ. Γ. Βλάχος είπε ακόμη ότι ο κ. Β. Ζορμπάς «επέλεξε να αποκεφαλίσει συνεργάτες του», προσθέτοντας ότι «η ανάληψη ευθύνης θα πρέπει να συνοδευτεί με την παραίτηση του τέως δημάρχου από το Δημοτικό Συμβούλιο».

Τέλος, ο πρόεδρος του Σώματος προειδοποίησε ότι από τους ελέγχους που θα διενεργηθούν θα προκύψουν ευθύνες και για δημοτικούς συμβούλους, αφού κάποιοι εκ των ισολογισμών της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής είχαν έρθει προς έγκριση και στο Δημοτικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας θετική ψήφο.

Δήμαρχος: «Αποκαλύπτονται οι δήθεν αδιάφθοροι»

Γιάννης ΣταθόπουλοςΟ δήμαρχος Αγίας Παρασκευής έκανε λόγο για «υποκρισία που περισσεύει», κατηγορώντας τον κ. Β. Ζορμπά για προσπάθεια «ανθρωποφαγίας» κατά συνεργατών του, προκειμένου να «διασωθεί ο ίδιος». Παράλληλα, τόνισε ότι ο τέως δήμαρχος θα μπορούσε να είχε πάει να καταθέσει τα στοιχεία που λέει ότι διέθετε στην ίδια τη Σχολική Επιτροπή και όχι να πηγαίνει «μόλις δύο ημέρες πριν στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης».

Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος, αφού δήλωσε ότι λυπάται για την όλη στάση του κ. Β. Ζορμπά, είπε ότι ο τελευταίος έχει αφήσει «εκκρεμότητες» και στη Σχολική Επιτροπή στην οποία ήταν πρόεδρος στο παρελθόν. Μάλιστα, ο δήμαρχος κατηγόρησε τον προκάτοχό του ότι, ενώ έσπευδε να «σπιλώνει πρόσωπα και συνειδήσεις των πολιτκών αντιπάλων του», αποδεικνύεται ότι «δεν είναι και τόσο αδιάφθορος όσο υποστηρίζει».

Μία «λογική πρόταση», η οποία ωστόσο κατεψηφίσθη

Σωτήρης ΗσαΐαςΣτο όλο θέμα αξιοσημείωτη ήταν η παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Σωτήρη Ησαΐα. Ο εν λόγω σύμβουλος, αφού διαμαρτυρήθηκε γιατί η σχετική εισήγηση στάλθηκε στο… παρά πέντε, με αποτέλεσμα να καθιστάται αδύνατη κάθε έρευνα από πλευράς του Σώματος, δήλωσε ότι είναι απολύτως σύμφωνος «ο έλεγχος να φθάσει στο κόκκαλο και να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση».

Ωστόσο, επικαλούμενος και προηγούμενη παραδοχή του κ. Π. Γκόνη, ότι η Σχολική Επιτροπή δεν έχει τον μηχανισμό να ελέγχει σε βάθος τα λογιστικά στοιχεία, πρότεινε την πρόσληψη ορκωτών ελεγκτών-λογιστών, προκειμένου να υπάρξει πλήρης έλεγχος του τι έχει συμβεί στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή και κατόπιν να υπάρξει προσφυγή στις διοικητικές και δικαστικές αρχές (σ.σ. αντίστοιχη πρόταση έχει κάνει ο κ. Σ. Ησαΐας και για όλους τους τομείς που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή).

Την πρόταση του δημοτικού συμβούλου βρήκε «λογική» ο κ. Π. Γκόνης, ο οποίος ωστόσο αντέτεινε ότι το σχετικό κόστος θα ήταν ιδιαίτερα υψηλό για τους ήδη περιορισμένους πόρους της Σχολικής Επιτροπής. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Σ. Ησαΐας τόνισε ότι το σχετικό κόστος θα μπορούσε να αποφέρει πίσω στο ταμείο της Σχολικής Επιτροπής μεγάλο τμήμα από το ποσό που λείπει, τελικώς η πρότασή του απερρίφθη από το Σώμα με 15 αρνητικές ψήφους, 9 θετικές και μία «λευκή».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet