Κόντρα διοίκησης – μειοψηφίας για τα… καμώματα του υπουργού Παιδείας
Κοινωνία

Κόντρα διοίκησης – μειοψηφίας για τα… καμώματα του υπουργού Παιδείας

Κράτησε για ώρα, δημιούργησε εντάσεις, οδήγησε σε δύο ψηφίσματα, αλλά τελικώς ελάχιστη ουσία είχε να προσφέρει στο θέμα που έχει δημιουργηθεί. Ο λόγος για τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής, την Τρίτη 31 Μαΐου 2016 σχετικά με την Παιδεία, με αφορμή τις αλλαγές στο Ολοήμερο Σχολείο και την κατάργηση των Ενιαίων Αναμορφωμένων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (ΕΑΕΠ), με βάση την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Ο Νίκος Φίλης… τότε και τώρα
Γιάννης Λογοθέτης
Γιάννης Λογοθέτης

Το θέμα εισηγήθηκε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λογοθέτης, ο οποίος σημείωσε ότι η όλη μεθόδευση της κυβέρνησης έχει να κάνει με «καθαρά δημοσιονομικούς λόγους» και θα έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργήσει υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με «κέρδος» το να βρεθούν στον δρόμο περίπου 3.500 εκπαιδευτικοί. Ο ίδιος επεσήμανε τη μεγάλη αναστάτωση που θα προκαλέσει το μέτρο στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, όπου -όπως τόνισε- τα 9 από τα 10 σχολεία εντάσσονται στα ΕΑΕΠ.

Εντύπωση προκάλεσε, επίσης, η παρατήρησή του ότι σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αυγή, το 2013, ασκείτο δριμεία κριτική σε αντίστοιχη πρωτοβουλία του τότε υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. «Ξέρετε ποιος ήταν τότε διευθυντής της εφημερίδας; Ο Νίκος Φίλης, ο ίδιος άνθρωπος που σήμερα, ως υπουργός, έρχεται να καταργήσει τα ΕΑΕΠ!» σχολίασε, με έμφαση, ο κ. Γ. Λογοθέτης.

Τοποθετήσεις εκπροσώπων συλλόγων σε μισοάδεια αίθουσα
Μισοάδεια η αίθουσα συνεδριάσεων...
Μισοάδεια η αίθουσα συνεδριάσεων…
Μάγια Σταυροπούλου
Μάγια Σταυροπούλου
Εύη Ματιάτου-Χατζοπούλου
Εύη Ματιάτου-Χατζοπούλου

Επί του θέματος τοποθετήθηκαν, πριν τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Περικλής», Μάγια Σταυροπούλου (σ.σ.: η εισήγηση του θέματος στηρίχθηκε σε ψήφισμα του εν λόγω Συλλόγου) και η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αγίας Παρασκευής, Εύη Ματιάτου-Χατζοπούλου. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε σοβαρή δυσαρέσκεια για την απουσία από την αίθουσα αρκετών επικεφαλής και δημοτικών συμβούλων, καθώς και του δημάρχου (σ.σ.: η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 16:30, ενώ η συζήτηση για το θέμα άρχισε σχεδόν ένα δίωρο αργότερα, με αποτέλεσμα αρκετοί σύμβουλοι να φύγουν για να παρευρεθούν σε κάποια εκδήλωση στην πόλη, επιστρέφοντας αργότερα). Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αγίας Παρασκευής απείλησε με αποχώρηση από την αίθουσα συνεδριάσεων ως ένδειξη διαμαρτυρίας, η οποία ωστόσο δεν συνέβη.

Από πλευράς του Συλλόγου «Ο Περικλής» τονίστηκε ότι με τη διάταξη θα επέλθει πλήρης διαφοροποίηση μεταξύ των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ακόμη και σε γειτονικά σχολεία, με βάση τις «διαθεσιμότητες» εκπαιδευτικών. Επίσης, έγινε λόγος για υποκριτική στάση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ενιαίο σχολείο και τις ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά, αφού  πλέον το σχολείο γίνεται «επιλεκτικά προσβάσιμο».

Στο ψήφισμα που πρότεινε ο Σύλλογος υπήρχαν οι εξής πέντε βασικοί άξονες:

  1. Να ανακληθεί η υπουργική απόφαση για τα ολοήμερα. Κανένα παιδί να μην αποκλειστεί από τα ολοήμερα σχολεία.
  2. Να καταργηθεί η νομοθετική ρύθμιση που καταργεί τα Τμήματα Ένταξης, καθώς και το άρθρο που καταργεί ή συγχωνεύει τμήματα Νηπιαγωγείων.
  3. Μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί τώρα, για την κάλυψη όλων των αναγκών στην εκπαίδευση.
  4. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  5. Καμία απόλυση αναπληρωτών, κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων ζήτησε να υπάρξει ειδική συνεδρίαση του Σώματος με αποκλειστικό θέμα τα προβλήματα Παιδείας, προκειμένου να εξεταστεί συνολικά το ζήτημα και να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις.

«Όχι στην εξίσωση προς τα κάτω»

Οι δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ του ψηφίσματος του Συλλόγου «Ο Περικλής», με τη διοίκηση να «μπερδεύει» κάπως τα πράγματα κάνοντας λόγο για «ψήφισμα» και του Συλλόγου της Ένωσης Γονέων, που ωστόσο ουδέποτε υπήρξε. Τελικώς, όπως διευκρινίστηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Πάνο Γκόνη, ο λόγος γινόταν για πρόσφατη ανακοίνωση του Συλλόγου «για το σχολείο που θέλουμε», το οποίο θα μπορούσε να αποσταλεί στο υπουργείο ως θέση του Δημοτικού Συμβουλίου («Μικρές αλλαγές σε ένα παλαιό σχολείο & το σχολείο των ονείρων μας…»).

Από τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας τον λόγο πήραν:

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς
Κωνσταντίνος Τσιαμπάς

Ο κ. Κωνσταντίνος Τσιαμπάς (μείζων μειοψηφία) ο οποίος δήλωσε ότι «παραταξιακές πολιτικές και ιδελογήματα» οδηγούν την εκπαίδευση σε «εξίσωση προς τα κάτω», ζητώντας να υπάρξει αντίσταση σε όσους «βάζουν χέρι στην Παιδεία για οικονομικούς λόγους».

Κωνσταντίνος Κρητικίδης
Κωνσταντίνος Κρητικίδης

Ο κ. Κωνσταντίνος Κρητικίδης (Συμμαχία Ευθύνης), ο οποίος σημείωσε ότι το ολοήμερο σχολείο υπήρξε «κατάκτηση», η οποία χρήζει πλέον βελτιώσεων και παρεμβάσεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταργηθεί, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε «ισοπέδωση προς τα κάτω» και σε «σχολεία πολλαπλών ταχυτήτων, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των δασκάλων».

Ανδρέας Γκιζιώτης
Ανδρέας Γκιζιώτης

Ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση), ο οποίος σημείωσε ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα στην Παιδεία δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των οικονομικών προβλημάτων, αλλά της γενικότερης πολιτικής που ακολουθείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ, που στόχο έχει να δημιουργήσει «καταρτισμένους βιομηχανικούς εργάτες» και φθηνό εργατικό δυναμικό, «χωρίς σκέψη και βούληση». Επίσης, τόνισε ότι όλα οδηγούν στη δημιουργία ενός «αυτόνομου σχολείου, η λειτουργία του οποίου θα στηρίζεται στην εξεύρεση χορηγού».

Πάνος Γκόνης: Η κατάργηση των ΕΑΕΠ αποτρέπει τα «σχολεία πολλαπλών ταχυτήτων»
Πάνος Γκόνης
Πάνος Γκόνης

Από πλευράς διοίκησης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας χαρακτήρισε ως «μη ουσιαστικά» τα όσα είχαν ακουστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή για το θέμα, μίλησε για «συντεχνιακές νοοτροπίες κάποιων» και για «κραυγές λαϊκισμού, που αποκρύπτουν το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η έλλειψη προσωπικού». Επίσης, άφησε να διαφανεί ότι υπάρχει διάθεση να «καπελωθεί» η όλη συζήτηση από τον Σύλλογο «Ο Περικλής», στον οποίο χρέωσε «σύμπλευση» με την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ο κ. Π. Γκόνης υποστήριξε ότι δεν καταργείται το ολοήμερο σχολείο και ότι η κατάργηση των ΕΑΕΠ έχεις ως στόχο να αποτρέψει τη δημιουργία «ενός σχολείου πολλαπλών ταχυτήτων». Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «άδικη» τη μεταχείριση των σχολείων που δεν εντάσσοντα στα ΕΑΕΠ και στην Αγία Παρασκευή και πανελλαδικώς, παρουσιάζοντας στοιχεία, τα οποία ωστόσο αμφισβήτησαν έντονα οι εκπρόσωποι των συλλόγων και οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι «η Ένωση Συλλόγων Γονέων ανέδειξε με επιχειρήματα τις ενστάσεις της για τη διάταξη του υπουργείου Παιδείας, καθώς και το όραμά της για το σχολείου που θέλουμε» και πρότεινε να ενστερνιστεί το Σώμα τις απόψεις αυτές και «να τις στείλουμε στην κυβέρνηση ως θέση του Δημοτικού Συμβουλίου».

Εντάσεις, διακοπές και δύο ψηφοφορίες

Η τοποθέτηση του κ. Π. Γκόνη προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από πλευράς μειοψηφίας και οδήγησε σε αρκετές αντεγκλήσεις. Ο κ. Κ. Κρητικίδης κατηγόρησε τον αντιδήμαρχο ότι «γίνεται απολογητής της κυβέρνησης», ο κ. Α. Γκιζιώτης είπε ότι «είναι λυπηρό ένας άνθρωπος που προέρχεται από το γονεϊκό κίνημα να γίνεται σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας», ενώ ο κ. Γ. Λογοθέτης σχολίασε ότι «ο κ. Γκόνης τάσσεται υπέρ του “κόφτη” στην Παιδεία, ασπαζόμενος τη “λογική Κυρίτση”», φωνάζοντάς του επιτιμιτικά «μπράβο».

Ο αντιδήμαρχος εξέφρασε τη λύπη του για την κριτική που του γίνεται, δήλωσε υπερήφανος που προέρχεται από το γονεϊκό κίνημα και απέρριψε κατηγορηματικά ότι υπερασπίζεται τον υπουργό Παιδείας, λέγοντας ότι και ο ίδιος βρίσκει «αρνητικά» στην πρόσφατη απόφαση. Τέλος, επέμεινε στην πρόταση να υιοθετηθούν οι θέσεις της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι προτιμά να υπάρχουν μόνιμες καθαρίστριες στα σχολεία, παρά να γίνονται μαθήματα θεατρικής αγωγής…

Στο θέμα παρενέβη και ο δήμαρχος (σ.σ.: είχε επιστρέψει κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αίθουσα), ο οποίος προσπάθησε να «συγκεράσει» τις απόψεις, προκειμένου να υπάρξει ένα ομόφωνο ψήφισμα.

Γιάννης Σταθόπουλος
Γιάννης Σταθόπουλος

Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος θεώρησε προβληματικές τις αναφορές της διάταξης για το ότι πρέπει να εργάζονται και οι δύο γονείς για τη συμμετοχή κάποιου παιδιού σε ολοήμερο πρόγραμμα, καθώς και στο θέμα των προνηπίων, δήλωσε υπέρ της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και πρότεινε να ενταχθούν μερικές από τις προτάσεις του Συλλόγου «Ο Περικλής» στο τελικό ψήφισμα.

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος θεώρησε απαράδεκτη την κριτική ότι η διοίκηση υποστηρίζει την κυβέρνηση και επιτέθηκε ιδιαίτερα στον πρώην σύμβουλο της παράταξής του και νυν ανεξάρτητο Γ. Λογοθέτη, στον οποίο συνέστησε να αποφεύγει τις «οξύτητες».

Τέλος σημείωσε ότι η Ένωση Συλλόγων Γονέων «υπερασπίζεται για πολλά χρόνια την Παιδεία στην πόλη μας, χωρίς κομματική γραμμή» και πρότεινε «το Δημοτικό Συμβούλιο να στοιχηθεί μαζί της».

Στις αναφορές του δημάρχου αντέδρασε ο κ. Γ. Λογοθέτης, η ένταση γενικεύτηκε και τελικώς οδήγησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης, από πλευράς του προέδρου Γεράσιμου Βλάχου. Στη συνέχεια της συνεδρίασης μπήκαν σε ψηφοφορία και οι δύο προτάσεις (σ.σ.: το ψήφισμα του Συλλόγου «Ο Περικλής» και η πρόταση της διοίκησης), με το Σώμα να ψηφίζει κατά πλειοψηφία την υιοθέτηση των θέσεων της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αγίας Παρασκευής.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet