Με εκπαιδευτικά κενά παραμένουν τα σχολεία Αγ. Παρασκευής καταγγέλλουν οι γονείς
Κοινωνία

Με εκπαιδευτικά κενά παραμένουν τα σχολεία Αγ. Παρασκευής καταγγέλλουν οι γονείς

Με εκπαιδευτικά κενά παραμένουν τα σχολεία έναν μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όπως επισημαίνει το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγ. Παρασκευής.

«Συμπληρώθηκε ήδη ένας μήνας από την έναρξη της τόσο ιδιαίτερης φετινής σχολικής χρονιάς, που χαρακτηρίζεται από τη λειτουργία των σχολείων μας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα σχολεία ήταν ανέτοιμα να ξεκινήσουν με ασφάλεια τη λειτουργία τους, παρά την καθυστερημένη έναρξη» λένε οι γονείς χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι εκπαιδευτικά κενά παρατηρούνται ακόμη και στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν:

  • Eκατοντάδες είναι οι χαμένες ώρες λόγω εκπαιδευτικών κενών στα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης μας κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας των σχολείων. Τα περισσότερα να εντοπίζονται για μια ακόμα φορά στα Λύκεια.  
  • Χωρίς εκπαιδευτικούς παραμένουν ακόμα και τμήματα της Γ΄Λυκείου σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
  • Οι ελλείψεις αφορούν κυρίως στα ακόλουθα μαθήματα: Βιολογία, Μαθηματικά, Φυσική, Φιλολογικά, Πληροφορική, Γυμναστική, Αγγλικά, Θρησκευτικά.
  • Ακάλυπτες σε μεγάλο βαθμό παραμένουν, για μια ακόμα χρονιά, οι ανάγκες της Ειδικής Αγωγής και της Παράλληλης Στήριξης.
  • Χωρίς τμήμα ένταξης παραμένει δημοτικό σχολείο της πόλης μας, παρότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Ο συγκεκριμένος φάκελος παραμένει στο υπουργείο και, παρά τις διαβεβαιώσεις, δεν έχει εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ για την ίδρυσή του. Την κωλυσιεργία του υπουργείου την υφίστανται τα παιδιά που στερούνται την εκπαιδευτική και παιδαγωγική κάλυψη που χρειάζονται.
  • Ζητούμενο παραμένει η δημιουργία νέων τμημάτων ένταξης σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας, αλλά και σε νηπιαγωγεία.

Από την άλλη, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, θετικά αποτιμάται η στελέχωση των σχολείων της Πρωτοβάθμιας (με εξαίρεση την Παράλληλη Στήριξη), που επέτρεψε την ομαλή έναρξη των μαθημάτων και τη λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων, όπως υποστηρίζει η Ένωση. Μάλιστα, χαρακτηρίζει ως «ευχάριστη έκπληξη» τη στελέχωση του Ειδικού Σχολείου και των ΕΠΑΛ, στα οποία οι ανάγκες καλύφθηκαν σχετικώς έγκαιρα και δεν παρουσιάστηκαν οι περσινές ελλείψεις.

Οι ελλείψεις και τα μαθησιακά κενά από την προηγούμενη σχολική χρονιά

Από την άλλη, οι γονείς σημειώνουν ότι η πανδημία έχει αφήσει τα ίχνη της και στα σχολεία του Δήμου Αγ. Παρασκευής. Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν, τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο προερχόμενα από την «κουτσουρεμένη»  περσινή χρονιά, όπου τα μαθήματα «σταμάτησαν βιαίως»  στις 10 Μαρτίου 2020, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας. Αυτό δημιούργησε πολλαπλά προβλήματα στην κάλυψη και εμπέδωση της ύλης. Παρ’ όλα αυτά, προσθέτουν, τα σχολεία, με τις οδηγίες του υπουργείου,  προχωρούν «σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», οι οδηγίες είναι γενικόλογες και ασαφείς, χωρίς χρονοδιάγραμμα, με αποτέλεσμα τα κενά και οι ανισότητες να μεγαλώνουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ένωση:

  • Φέτος, σε όλες τις βαθμίδες είναι εμφανείς οι ελλείψεις και τα μαθησιακά κενά των μαθητών από την προηγούμενη χρονιά, αλλά και το ψυχολογικό αποτύπωμα της ιδιόμορφης κατάστασης που ζούμε.
  • Η ελλιπής στελέχωση των σχολείων μας με εκπαιδευτικούς και τα υπερπληθή τμήματα (στην πόλη μας έχουμε τμήματα με 26 και 27 μαθητές) εντείνουν τα υπάρχοντα προβλήματα.

Τη δύσκολη αυτή χρονιά, η Ένωση συνεχίζει να αγωνίζεται «για τα αυτονόητα», όπως:

  1. Άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών με μόνιμες προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού.
  2. Άμεση κάλυψη των αναγκών στην Παράλληλη Στήριξη.
  3. Άμεση λειτουργία της ενισχυτικής διδασκαλίας στα σχολεία μας.
  4. Επαρκής χρόνος για την κάλυψη και την εμπέδωση της ύλης της προηγούμενης χρονιάς.
  5. Στελέχωση όλων των σχολείων με ψυχολόγους και σχολικούς νοσηλευτές.
  6. Στελέχωση των σχολείων με όλο το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό.
  7. Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων που στις παρούσες συνθήκες ηχεί ως κακόγουστο αστείο.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet