Νέο «καμπανάκι» από τον Σύλλογο Αγίας Παρασκευής «Άγιος Ιωάννης» για παρατημένα κλαδιά και κορμούς δένδρων στον Υμηττό
Κοινωνία

Νέο «καμπανάκι» από τον Σύλλογο Αγίας Παρασκευής «Άγιος Ιωάννης» για παρατημένα κλαδιά και κορμούς δένδρων στον Υμηττό

Με νέα επιστολή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το Δασαρχείο Πεντέλης και τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης Υμηττού (ΣΠΑΥ), την οποία κοινοποιεί και στον δήμαρχο Αγίας Παρασκευής, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Άγιος Ιωάννης» προειδοποιεί για την κατάσταση που επικρατεί με τα παρατημένα κλαδιά και κορμούς δένδρων, μετά τις εργασίες διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών στο δάσος του Υμηττού, από το ύψος του Χολαργού μέχρι και την Αγία Παρασκευή.

Όπως αναφέρει, σε επιτόπια αυτοψία που πραγματοποίησαν τα μέλη του την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 και μετά από έντονες αντιδράσεις και ενημερώσεις από πολίτες – περιηγητές του βουνού, διαπιστώθηκε ότι μετά την κοπή δέντρων στον Υμηττό, και συγκεκριμένα στο τμήμα του δάσους από Αγ. Παρασκευή μέχρι και Χολαργό, δεν έχει γίνει η αποκομιδή των κλαδιών αλλά και κορμών των δένδρων, που έχουν κοπεί. «Δυστυχώς, στα πρανή του βουνού, υπάρχουν ακόμα στοίβες αποξηραμένων κλαδιών και πριονιδιών των δένδρων, ακόμη και  πλήθος κορμών πεσμένων παντού. Όλα αυτά αποτελούν πρώτης τάξης καύσιμη ύλη, καθώς είναι ήδη αποξηραμένη, η οποία θα λειτουργήσει ως προσάναμμα, σε μία, ο μη γένοιτο, περίπτωση πυρκαγιάς. Ένα μεγάλο μέρος αυτής τη ύλης βρίσκεται εκεί ήδη από τον χειμώνα. Επίσης υπάρχουν παντού κομμένα μικρά δένδρα, παρατημένα στο εσωτερικό του δάσους, που πια έχουν ξεραθεί» σημειώνει ο σύλλογος και αναρωτιέται: πρόκειται για αδιαφορία, αμέλεια ή έλλειψη αίσθησης του κινδύνου πυρκαγιάς;

Πατήστε στις εικόνες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη διάσταση:

Και η ανακοίνωση του συλλόγου καταλήγει:

«Αναμένουμε να μας ενημερώσετε άμεσα για τις ενέργειές σας ως προς την άμεση αποκομιδή των συσσωρευμένων αποξηραμένων δένδρων και κλαδιών, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο Υμηττός. Περιμένουμε πράξεις και όχι λόγια. Η ανάγκη προστασίας του Υμηττού, του μόνου σημαντικού πνεύμονα πρασίνου στο λεκανοπέδιο, δεν είναι απλώς άμεση, είναι επιτακτική!».

Η επιστολή του Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης για τον Υμηττό:

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet