Πάνος Γκόνης: Ο Δημόσιος-Δημοτικός χώρος και η υπεράσπισή του στην Αγία Παρασκευή
Κοινωνία

Πάνος Γκόνης: Ο Δημόσιος-Δημοτικός χώρος και η υπεράσπισή του στην Αγία Παρασκευή

Με την ευκαιρία των εκλογών, τα περισσότερα αυτοδιοικητικά σχήματα στα προγράμματά τους εξαγγέλλουν την υπεράσπιση του Δημόσιου Χώρου. Αλήθεια, όμως, πόσες από τις εξαγγελίες αυτές έχουν τη δυνατότητα να υλοποιηθούν τελικά; Άραγε έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια αποτίμησης για το ποιους δημοτικούς χώρους αποκτήσαμε, αξιοποιήσαμε ή έστω αναβαθμίσαμε, κατά τη διάρκεια των πιο πρόσφατων χρόνων στον Δήμο μας;

Γράφει ο Πάνος Γκόνης*

Επειδή δεν θα ήθελα να παρουσιάσω μία ίσως υποκειμενική άποψη για τον τρόπο που αντιμετώπισαν τον Δημόσιο Χώρο οι προηγούμενες διοικήσεις, θα αρκεστώ σε όσα έχει να παρουσιάσει η Ανεξάρτητη Δημοτική μας Κίνηση «Νίκη των Πολιτών Αγίας Παρασκευής» τα τελευταία 5 χρόνια που είναι δημοτική αρχή.

Πρώτα και κύρια, έχει να παρουσιάσει την αγορά από ίδιους πόρους της βίλας (περίπου 1.700τ.μ.) και του κτήματος Ιόλα (κοντά στα 7 στρέμματα) τα οποία, έχοντας την απαιτούμενη διοικητική ετοιμότητα, ενέταξε άμεσα στο πρόγραμμα Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2014-2020», με χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ, για την πλήρη ανάπλασή τους, δίχως να υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να απεμπολήσει ο χώρος τον δημόσιο χαρακτήρα του. Μάλιστα, πρόταση της παράταξής μας ήταν ο χώρος του κτήματος να είναι ανοικτός στο κοινό, κάτι που όμως δεν κατέστη δυνατό αφού διακινδυνεύαμε έτσι την ίδια την απόκτησή του. Παρ’ όλα αυτά, έπειτα από κοινωνικές πιέσεις, με δική μας εισήγηση και με τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ιόλα, εξασφαλίσαμε την έγκριση κατά πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να φιλοξενηθούν περιοδικά πολιτιστικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, όπως και άλλες δράσεις γνωριμίας με τον χώρο, έτσι ώστε, από την αρχή της απόκτησης του ακινήτου, να εδραιωθεί στη συνείδηση της κοινότητας ο δημόσιος χαρακτήρας του.

Επίσης, εξασφάλισε την απόκτηση των τριών από τους συνολικά τέσσερις δεσμευμένους χώρους για την ανέγερση νέων σχολείων. Δύο οικόπεδα στη γειτονιά του Κοντόπευκου, με απευθείας αγορά, πάλι από ίδιους πόρους, το ένα Πατρόκλου και Γούναρη (περίπου 1.750τ.μ.) και το δεύτερο στην οδό Πάρου (περίπου 1.100τ.μ.), ενώ πλέον υπάρχει απόφαση δανειοδότησης για το τρίτο οικόπεδο στη γειτονιά του Τσακού, το οποίο είναι ίσως το σημαντικότερο όλων, λόγω της σπανιότητας των ελεύθερων οικοπέδων στον πολεοδομικό ιστό της νότιας περιοχής, στο Οικοδομικό Τετράγωνο 119, εκεί που στεγάζονταν τα «Εκπαιδευτήρια Μακρή».

Με την αποπεράτωση των 1ου και 2ου ΕΠΑΛ (πρώην Μπαρμπίκα) αναβαθμίστηκε ο ευρύτερος χώρος στον Τσακό, καθάρισε από τα τρωκτικά και απομακρύνθηκε για πάντα η τεράστια εστία μόλυνσης που είχε δημιουργηθεί από την πλήρη εγκατάλειψή του για περισσότερα από 7 χρόνια. Οι παρεμβάσεις εξωραϊσμού που κάναμε σε όλα τα σχολεία, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη συμμετοχικών διαδικασιών, είτε με τα παιδιά και τους δασκάλους, είτε με τα παιδιά και τους γονείς, είτε με όλους μαζί, η καθημερινή φροντίδα για τη γενικότερη εικόνα τους, το απογευματινό άνοιγμά τους στην κοινωνία (τουλάχιστον ένα σχολείο σε κάθε περιοχή είναι ανοιχτό με φύλαξη όλο τον χρόνο από το 2014), η προσπάθεια που καταβάλλουμε μέσα από στοχευμένες δράσεις, όπως, η κοινή μας καμπάνια με την Ένωση Συλλόγων Γονέων, με τίτλο «Όλη η πόλη μια γειτονιά», την οποία διατηρήσαμε ενεργή για παραπάνω από έναν χρόνο, καθώς και η έναρξη του διαλόγου με τις Μαθητικές Κοινότητες, είχαν ως στόχο την αλλαγή της νοοτροπίας των παιδιών, ώστε να σεβαστούν τον Δημόσιο Χώρο, να συμμετάσχουν τα ίδια στη διαμόρφωσή του, και, αργά μεν αλλά σταθερά, να διευρύνουμε την υπεράσπισή του.

Τέλος, με την αξιοποίηση τής, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τελματομένης, σχεδόν κυριολεκτικά, ακίνητης περιουσίας του Δήμου μας (κληροδοτήματα Γιαβάση, Πρίγγουρη, Ασημακόπουλου) αποδείξαμε ότι το ενδιαφέρον για τον Δημόσιο Χώρο δεν μπορεί να εξαντλείται απλώς και μόνο στο να τον διατηρείς όπως ακριβώς τον παρέλαβες από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Για παράδειγμα, ποιος/α μπορεί να πιστέψει ότι το κτήμα Ασημακόπουλου προοριζόταν για να ανεγερθεί εκεί αανατόριο, ακόμα μέχρι πριν και από δύο χρόνια, όταν εμείς ενεργοποιήσαμε τις διαδικασίες για την αλλαγή χρήσης του σε γηροκομείο και παιδικό σταθμό;

Πρέπει να σημειώσουμε ότι, παρά τις τεράστιες οικονομικές μειώσεις, ως αποτέλεσμα των μνημονιακών δεσμεύσεων, τις οποίες έχει υποστεί στο σύνολό του ο πρώτος βαθμός Αυτοδιοίκησης, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας εμείς υποστηρίξαμε την έννοια του Δημόσιου Χώρου και εργαστήκαμε με μεθοδικότητα για την απόκτηση και αξιοποίηση νέων. Αυξήσαμε την ακίνητη περιουσία του Δήμου, ενώ ταυτόχρονα, καταφέραμε σχεδόν να διπλασιάσουμε τα αποθεματικά του Δήμου από το 2014 έως σήμερα!

Όλα τα παραπάνω θεωρώ ότι αποτελούν την απτή απόδειξη του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της «Νίκης των Πολιτών Αγίας Παρασκευής» για τον Δημόσιο – Δημοτικό Χώρο και παράλληλα υποδεικνύουν τον σεβασμό με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τη Δημόσια Περιουσία.

* Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Αγίας Παρασκευής

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet