Φ. Αλεξόπουλος: Τα αστικά πάρκα ως συνιστώσα των περιβαλλοντικών υποδομών των Smart Cities
Κοινωνία

Φ. Αλεξόπουλος: Τα αστικά πάρκα ως συνιστώσα των περιβαλλοντικών υποδομών των Smart Cities

Εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός ότι η νέα δημοτική αρχή του κ. Γ. Μυλωνάκη κατέθεσε εισήγηση προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας με σκοπό να παραχωρήσει 70τ.μ. σε κατάστημα εστίασης για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων πάνω σε γρασίδι! Μάλιστα καλά ακούσατε. Τα τραπέζια και οι καρέκλες θα βρίσκονται πάνω στο γρασίδι, για όσο χρόνο το κατάστημα θα ενοικιάζει τον χώρο.

Γράφει ο Φώτης Αλεξόπουλος*

Λοιπόν, για να βάλουμε τα πράγματα στη σειρά, θα ξεκινήσουμε με τη σημασία της οικολογικής συνείδησης για μια σύγχρονη αστικοποιημένη περιοχή όπως η πόλη μας, η Αγία Παρασκευή. Η οικολογική συνείδηση βασίζεται στις θεμελιώδεις έννοιες της βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης, η έννοια της οποίας αντικατοπτρίζει την ικανοποίηση των αναγκών της πόλης, διατηρώντας παράλληλα το περιβάλλον και δίνοντας τη δυνατότητα στην ψυχαγωγία των πολιτών στα αστικά πάρκα. Βασικός σκοπός και στόχος μιας δημοτικής αρχής, που θα γνώριζε τους όρους αρχιτεκτονική των Smart Cities, Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πράσινη Οικονομία κοκ, θα ήταν να μελετούσε στο πρόγραμμά της τη διατύπωση συστάσεων για την ενίσχυση της θεσμικής δομής των αστικών πάρκων. Οι συστάσεις αυτές θα αποσκοπούσαν στην ευθυγράμμιση της λειτουργίας των πάρκων με τις αρχές της βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης στην πόλη.

Στόχος και σκοπός μιας δημοτικής αρχής του σήμερα θα ήταν να επιδιώξει και να βελτιώσει την κοινωνική και οικονομική αποδοτικότητα των περιβαλλοντικών υποδομών στις αστικές περιοχές, με επιστημονική ανάλυση και μεθόδους προδιαγραφών. Βασικό επίκεντρο θα ήταν η διερεύνηση της υφιστάμενης κατάστασης του συστήματος διαχείρισης των αστικών πάρκων και η αξιολόγηση των αποθεμάτων των δυνατοτήτων αναψυχής, που συνιστά ένα από τα βασικά προγράμματα για τη βελτίωση της κατάστασης. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν την ενίσχυση των ευκαιριών αναψυχής εντός των πάρκων, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των ανθρωπογενών επιπτώσεων στο περιβάλλον, τη ρύθμιση των προτύπων ποιότητας και ασφάλειας και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στα τοπικά οικοσυστήματα. Τα προγράμματα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των αστικών πάρκων, να αυξήσουν την ψυχαγωγική τους αξία και να δημιουργήσουν ένα ανθεκτικό δίκτυο οικολογικών πάρκων στην Αγία Παρασκευή.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με όλα αυτά που περιγράφω παραπάνω, έρχεται η δημοτική αρχή να «δεσμεύσει» περιβαλλοντικούς πόρους», που ανήκουν στον ανθρωπογενή παράγοντα και είναι προορισμένοι για την αναψυχή του και οι οποίοι είναι αναγκαίοι για την πόλη, και να τους αποδώσει στην επιχειρηματικότητα και στο κέρδος, που είναι το ζητούμενο για κάθε επιχειρηματία, όπως συνέβη στην περίπτωση της μικρής πλατείας στην Οδού Τριάδος και Ψαρών.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

*Οικονομολόγος – μέλος του Συνδέσμου Επιστημόνων Περιφερειακής Ανάλυσης, πρ. δημοτικός σύμβουλος Αγίας Παρασκευής

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet