Δράση για μια Άλλη Πόλη: Αντιπλημμυρική προστασία με… κοπή δέντρων στα Βριλήσσια
Κοινωνία

Δράση για μια Άλλη Πόλη: Αντιπλημμυρική προστασία με… κοπή δέντρων στα Βριλήσσια

Το οξύμωρο να κόβονται δέντρα για να κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά έργα στον Δήμο Βριλησσίων καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη Δράση για μια Άλλη Πόλη.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρεται στα έργα που εκτελούνται στην περιοχή μεταξύ των οδών Ολύμπου, Ταϋγέτου Δίρφης, Ροδόπης, για το οποίο, όπως αναφέρεται «πρέπει να κοπούν δεκάδες δέντρα και να καταστραφεί η παιδική χαρά και το μικρό πάρκο στην οδό Ταϋγέτου».

Το συγκεκριμένο θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ανακοίνωση της παράταξης έχει ως εξής:

«Όπως είναι γνωστό, από τα τέλη του περασμένου χρόνου εκτελείται το έργο της εγκατάστασης αγωγών όμβριων στην περιοχή μεταξύ των οδών Ολύμπου, Ταϋγέτου Δίρφης, Ροδόπης. Το έργο αυτό, διαχρονική επιδίωξη όλων των διοικήσεων και όλων των δημοτικών παρατάξεων, θα συμβάλει οριστικά στη θωράκιση της περιοχής πέριξ του δεύτερου Λυκείου και Γυμνασίου, που εμφανίζει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Το ζήτημα είναι όμως ότι οι διοικήσεις του Δήμου, φρόντισαν εξαρχής να συνδυάσουν ένα αναγκαίο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, με την κατασκευή δύο υπόγειων κλειστών δεξαμενών ανάσχεσης διαστάσεων 90,00 Χ 15,00 Χ 4,00 m εκάστη, οι οποίες θα επικοινωνούν υδραυλικά μεταξύ τους, δημιουργώντας έναν συνολικό ωφέλιμο όγκο ανάσχεσης 9.500 m3. Η τροφοδοσία των δεξαμενών θα γίνεται με μια “περατή στρώση διήθησης” στην οδό Μητροπούλου, μεταξύ των οδών Καλλιανίου και Κισσάβου, κάτω από χώρο στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων, με διαστάσεις 134,00 Χ 5,00 Χ 5,00 (μέσο βάθος). Αλλά για να γίνουν αυτά, πρέπει να κοπούν δεκάδες δέντρα και να καταστραφεί η παιδική χαρά και το μικρό πάρκο στην οδό Ταϋγέτου!

Το σχέδιο αυτό διατυπώθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2008, όταν ο Δήμος άρχισε να μελετά, σε επίπεδο προκαταρκτικής μελέτης, τη δυνατότητα εφαρμογής συστημάτων ανάσχεσης στην περιοχή για τον έλεγχο της απορροής ομβρίων στην πηγή, στο πλαίσιο της μελέτης “Διερεύνηση Επανασχεδιασμού Δικτύου Όμβριων Περιοχής Συλλεκτήρα Ε13-2 με Δεξαμενές Ανάσχεσης”.

Όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια από το ιστορικό της υπόθεσης, η ΔΡΑΣΗ διαφώνησε εξαρχής με την κατασκευή των δεξαμενών ανάσχεσης, για λόγους που εκτίθενται. Δεν υπήρξαμε εξάλλου ποτέ υποστηρικτές της λογικής “άλλος πληρώνει”, εν προκειμένω η Περιφέρεια 8 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είχαμε φανταστεί βέβαια τότε, δέκα χρόνια πριν, ότι για να υλοποιηθεί το έργο, θα πρέπει και να “ξυριστεί” η περιοχή πέριξ των σχολείων της οδού Ταϋγέτου από κάθε δέντρο και από κάθε φυτό! Στο όνομα μάλιστα, ενός περιβαλλοντικού έργου! Και ότι πλέον, το κοινόχρηστο πράσινο δεν θα χρειάζεται να ποτίζεται, διότι δεν θα υπάρχει! (άραγε θα ποτίζονται ιδιωτικοί κήποι;). Και πάντως, είναι αρκετά ειρωνικό το γεγονός, ότι προτείνεται να κοπούν δέντρα για μια δουλειά που την κάνουν τα δέντρα!

Μετρήστε: “Με το υπ’αριθμ.7566/30-04-2024 έγγραφο η ανάδοχος εταιρεία αιτείται την κοπή και απομάκρυνση των δένδρων που φύονται στους εν λόγω χώρους, για την υλοποίηση των εργασιών εκσκαφής για την κατασκευή των δεξαμενών, συγκεκριμένα: Στο Ο.Τ 311: Εντός του χώρου της παιδικής χαράς πέντε κουτσουπιές και τρείς ξερές, συνολικά οκτώ κουτσουπιές. Εντός του πάρκου ένας χαμαίρωπας, ένας χαμαίρωπας humilis και δύο Βραχυχιτωνες. Επί πεζοδρομίου της οδού Ταυγέτου τρείς βραχυχίτωνες. Επί πεζοδρομίου επί της οδού Ξάνθης φύονται δύο μουριές. Στο παρτέρι επί της οδού Ροδόπης δύο δένδρα τούγια, δύο δένδρα πικροδάφνης και δύο γιούκα. Στο παρτέρι επί της Δώδεκα Αποστόλων μία λεύκα, ένα κυπαρίσσι πλαγιόκλαδο, τρείς βραχυχίτωνες, τρείς κουκουναριές, τριάντα τέσσερα δένδρα πικροδάφνης. Στο Ο.Τ 310: Εντός του πάρκου φύονται τέσσερα Πεύκα, μία Αμυγδαλιά, τρείς αείλανθοι, τρείς Τιλιές κι ένα δένδρο diospyros. Η κοπή των δένδρων ορίζεται ως «αναγκαστική» και μετά το πέρας των εργασιών και την ολοκλήρωση του έργου θα πρέπει και οι δύο χώροι να διατηρήσουν το ισοζύγιο πρασίνου που είχαν πριν την έναρξη των εργασιών, μέσω εργασιών ανάπλασης και αποκατάστασης τοπίου”.

Σύμφωνα λοιπόν, με την εισήγηση θα κοπούν: Έντεκα κουτσουπιές, δύο χαμαίρωπες (χαμηλό φοινικοειδές), οκτώ βραχυχίτωνες, δύο μουριές, δύο τούγιες, 36 πικροδάφνες, τρείς τιλιές, τρείς αείλανθοι, (αυτοί θα μπορούσαν και να κοπούν, εισαγόμενο είδος, θεωρείται απειλητικό και επεκτατικό), μία λεύκα, ένα κυπαρίσσι, τρείς κουκουναριές, ένας διόσπυρος (λωτός), μια αμυγδαλιά, δυο γιούκα και τέσσερα πεύκα!

Και καλά τα γιούκα, αλλά και τα πεύκα και τα κυπαρίσσια; Και η παιδική χαρά; Ο πράσινος χώρος απέναντι από το 2ο Γυμνάσιο, που θα καταστραφούν ολοσχερώς;

Ομόφωνα με πέντε θετικές ψήφους ενέκρινε αυτή την πρόταση, δηλαδή την κοπή και απομάκρυνση του φυτικού υλικού που φύεται στο Ο.Τ.310 και στο Ο.Τ.311 στις 12.6.2024 η Δημοτική Επιτροπή Βριλησσίων. (Μαρίνης Γεώργιος, Χρηστάκης Τάσος, Δημητρίου Τάσος, Βαφειάδης Κωνσταντίνος, Λιακόπουλος Κωνσταντίνος). Και τώρα θέλουν να το υπερψηφίσει και το Δημοτικό Συμβούλιο της προσεχούς Τετάρτης…

Και μη μας πείτε ότι τα δέντρα θα αναπληρωθούν…»

Το ιστορικό της υπόθεσης όπως το αναφέρει η παράταξη εδώ.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet