Δράση για μια Άλλη Πόλη κατά διοίκησης Ξ. Μανιατογιάννη για την επιχείρηση εφαρμογής του ΣΒΑΚ στα Βριλήσσια
Κοινωνία

Δράση για μια Άλλη Πόλη κατά διοίκησης Ξ. Μανιατογιάννη για την επιχείρηση εφαρμογής του ΣΒΑΚ στα Βριλήσσια

Κατά του Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που η δημοτική αρχή του δημάρχου Ξένου Μανιατογιάννη επιχειρεί να εφαρμόσει στην πόλη των Βριλησσίων «ξιφουλκεί» η Κίνηση Πολιτών Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη.

Το ΣΒΑΚ υπερψηφίστηκε μεταμεσονύχτιες ώρες από το Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018, με ψήφους 13 υπέρ και 8 κατά, σε μια συνεδρίαση με πολλές απουσίες, με μόνο μία από τις πέντε παρατάξεις της μειοψηφίας (Ανοιχτή Πόλη) να στηρίζει την εισήγηση της διοίκησης. Παρόντες στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν και εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου, οι οποίοι κατέθεσαν τις ενστάσεις του, όπως αναφέρει η Κίνηση στο ιστολόγιό της.

Στη ίδια ανάρτηση η Δράση για μια Άλλη Πόλη σχολιάζει σκωπτικά:

«Ίσως όχι πολύ μακριά από σήμερα, κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρείες να μετέχουν οι ίδιες στις εκλογές. Θα διεκδικούν την ψήφο των πολιτών και την τοπική δημαρχία, χωρίς να απαιτείται διαμεσολάβηση με αιρετούς. Αφού “η επιστήμη ξέρει”, οι πολίτες θα επιλέγουν από διαφάνειες και φυλλάδια πώς θα βαδίζουν, πώς θα κινούνται, πώς θα οδηγούν, πώς θα είναι ο δρόμος μπροστά στο σπίτι τους. Όταν ένα Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει με τόση ελαφρότητα την εφαρμογή μιας μελέτης που θα αλλάξει εκ βάθρων τα Βριλήσσια και μετατρέπει ένα σχέδιο σε οδηγό καθημερινής επιβίωσης, τότε αυτοκαταργείται. Όσοι λοιπόν, όπως οι διοικούντες, θεωρούν ότι η “γειτονιά” είναι ευθύνη των πολεοδόμων, ας τους αφήσουν και να διοικήσουν…».

Μάλιστα, προχωρώντας ακόμη περισσότερο, η Κίνηση κατηγορεί τον δήμαρχο για «πραξικοπηματικές» μεθοδεύσεις, σχολιάζοντας: «Παρά το ότι τέτοιας έκτασης σχεδιασμοί προϋποθέτουν καλή προετοιμασία και ευρύτατες συναινέσεις, οι διοικούντες προσήλθαν και πάλι με “αυτοκρατορική” διάθεση, αδιάφοροι και ανίκανοι να συνθέσουν, επιβάλλοντας – προ των εκλογών και εν αγνοία της τοπικής κοινωνίας – ένα μακρόπνοο σχέδιο, κατά παράβαση κάθε “κοινοβουλευτικής” πρακτικής».

Τα βασικά σημεία του ΣΒΑΚ

Οι βασικές παρεμβάσεις του σχεδίου, που για να εφαρμοστούν απαιτούν πρόσθετες ξεχωριστές μελέτες εφαρμογής, όπως παρατίθενται από τη Δράση για μια Άλλη Πόλη, είναι η εξής:

  • Πεζοδρόμηση των τμημάτων της οδού Εθνικής Αντιστάσεως πριν και μετά την πλατεία Αναλήψεως. Μονοδρόμηση των 4 βασικών οδικών αξόνων 25ης Μαρτίου, 28ης Οκτωβρίου, Κύπρου και Αναλήψεως – Αντιδρόμηση της οδού Τροίας με κατεύθυνση προς την οδό Πηλέως και της οδού Πηλέως με κατεύθυνση προς την Λ. Πεντέλης.
  • Εφαρμογή συχνών εναλλαγών στη φορά κίνησης ΣΕ ΟΛΕΣ τις οδούς που διασχίζουν τα «κεντρικά» Βριλήσσια στην κατεύθυνση βορράς – νότος και διαμόρφωσή τους σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας: Μαραθώνος, Πλαταιών, Εθνικής Αντιστάσεως, Γράμμου, μεταξύ των οδών 28ης Οκτωβρίου-Κύπρου, Ταϋγέτου, Πιερίων μεταξύ των οδών Ολύμπου και Κισσάβου, Δ. Βερνάρδου, Δίρφης μεταξύ των οδών Ταϋγέτου και Κισσάβου, Σοφοκλέους μεταξύ των οδών Ταϋγέτου και Κισσάβου, Αχελώου μεταξύ των οδών Μπακογιάννη και Ταϋγέτου, Διομήδους, Αργοναυτών, Πλάτωνος, Δημαρχείου, Καλλιανίου, Ι. Κολεβέντη, Ν. Πασχαλίδη, Κονίτσης. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα διαμορφωθούν και οι παρακάτω βασικοί άξονες σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας: Δωδεκανήσου, Φλωρίνης, Πίνδου, Πάρνηθος, Υμηττού.
  • Διαμόρφωση πεζόδρομων: Εθνικής Αντιστάσεως μεταξύ 28ης Οκτωβρίου- Κύπρου, Αναλήψεως από Λ. Πεντέλης έως Πλατεία Αναλήψεως, Λυκαβηττού – Ξάνθης για να αποτελέσει συνέχεια της περιπατητικής- ποδηλατικής διαδρομής της οδού Μαραθώνος, Βριλησσού (παραρεμάτια διαδρομή).
  • Διεύρυνση – ανακατασκευή των πεζοδρομίων και γεωμετρικές διαμορφώσεις ΣΕ ΟΛΕΣ τις διασταυρώσεις των βασικών συλλεκτήριων οδών.
  • Εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης και επαναλειτουργία γραμμών δημοτικής συγκοινωνίας για να λειτουργήσει το σύστημα.

«Καθένας καταλαβαίνει (εκτός ίσως από τους διοικούντες) ότι εδώ πρόκειται για μια παρέμβαση τεράστιου κόστους, για το οποίο δεν έχει γίνει ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ούτε από τους μελετητές, ούτε από τη δημοτική αρχή!», σχολιάζει η Κίνηση Πολιτών Βριλησσίων, η οποία στη συνέχεια κάνει εκτενή αναφορά στο «τεχνοκρατικό» και «δημοκρατικό έλλειμμα» του όλου σχεδίου, στην έλλειψη «σοβαρότητας» και «αξιοπιστίας» στην εφαρμογή του, καθώς και στα «ψιλά γράμματα» πίσω από αυτό.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet