Συνάντηση Σχολής Γονέων Δήμου Βριλησσίων την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου
Κοινωνία

Συνάντηση Σχολής Γονέων Δήμου Βριλησσίων την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου

Νέα συνάντηση της Σχολής Γονέων Δήμου Βριλησσίων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 στις 18:00 στο Πνευματικό Κέντρο Βριλησσίων (Κισσάβου 11)

Θα αναπτυχθεί το θέμα: «Ποιες επιστημονικές ανατροπές και νέες γνώσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών οδηγούν στην παιδαγωγική του εγκεφάλου, γιατί αυτή σημαίνει παιδαγωγική της χαράς και γιατί έχει κρίσιμη σημασία για ένα παιδί που θα ζήσει στον 21ο αιώνα;»

Ομιλήτρια η κ. Ευσταθία Οδυσσέως Βαλιάντζα-Αφτιά, δρ. μηχανικός Περιβάλλοντος και νηπιαγωγός, επισκέπτρια καθηγήτρια με εντολή διδασκαλίας επί διετία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η ομιλήτρια θα αναφερθεί σε πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις, που ανατρέπουν ή τροποποιούν διάφορες θεωρήσεις πάνω στις οποίες βασιζόταν έως σήμερα η Παιδαγωγική. Θα εξηγήσει με όρους νευροεπιστημών τι σημαίνει Παιδαγωγική της χαράς και όχι του φόβου, γιατί αυτή θα είναι περισσότερο αναγκαία στο μέλλον, καθώς και με ποιες τακτικές την εφαρμόζουμε. 

Θα αναφερθεί σε βασικά θέματα της διαφορετικότητας του 21ου αιώνα σε σχέση με τον 20ό και την αναγκαιότητα ανάπτυξης συγκεκριμένων ανθρώπινων δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση του βίου από τις γενιές που θα ζήσουν κατά τη διάρκειά του.

Σύντομο βιογραφικό της ομιλήτριας

H δρ. Ευσταθία Οδυσσέως Βαλιάντζα-Αφτιά είναι πολιτικός μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική (Μ.Sc.Purdue University), στον τομέα της Μηχανικής του Περιβάλλοντος (Εnvironmental engineering). Είναι αριστούχος διδάκτωρ Επιστημών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και έχει διδάξει επί διετία (2011-2013) ως επισκέπτρια καθηγήτρια με εντολή διδασκαλίας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μεγάλο μέρος της διδακτορικής διατριβής της (2009), αφορά τους μηχανισμούς δομής και λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου.To2008 απέκτησε και το πτυχίο της νηπιαγωγού, από το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στη Νηπιακή Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ενώ κατά το χρονικό διάστημα 2009-2012 πραγματοποίησε, με την εποπτεία του καθηγητού της Παιδαγωγικής του ΤΕΑΠΗ Κ. Χρυσαφίδη, μεταδιδακτορική έρευνα για την επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών ερεθισμάτων εν γένει σε νήπια 3-5 ετών, με ενδιαφέροντα θετικά αποτελέσματα. Τα συμπεράσματα της έρευνας βασίστηκαν σε ειδικές μετρήσεις (COR-USA), καθώς και σε πορίσματα των νευροεπιστημών του 21ου αιώνα για τη λειτουργία του φυσιολογικού εγκεφάλου.

Από το 2013 έως σήμερα είναι σύμβουλος Περιβαλλοντικής Παιδαγωγικής και Παιδαγωγικής του Εγκεφάλου στον παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο «Λιλιπούπολη» της Πετρουπόλεως Δυτικής Αττικής, κάνοντας σχετικά καινοτομικά μαθήματα επιδείξεως στη φύση και στην τάξη, με σκοπό την εκπαίδευση νηπιαγωγών. Επίσης ασκεί συμβουλευτική γονέων με όρους λειτουργίας εγκεφάλου, και κάνει σχετικά σεμινάρια σε γονείς. Έχει διδάξει επί ένα έτος στο Προσχολικό Κέντρο του Ταμείου των Υπαλλήλων της Τραπέζης Ελλάδος, στο πλαίσιο της μεταδιδακτορικής παιδαγωγικής της έρευνας, ενώ κατά περίπτωση έχει κάνει μαθήματα σε προσχολικά παιδιά της Σχολής Χίλλ, καθώς και σε εφήβους του Κολλεγίου Αθηνών.

Η δρ. Ευσταθία Βαλιάντζα-Αφτιά έχει διαρκή επαγγελματική δράση στην προστασία του περιβάλλοντος πάνω από τέσσερις δεκαετίες, τόσο στον δημόσιο τομέα (15 έτη) όσο και στον ιδιωτικό (πάνω από 25 έτη). Κατά τύχη, είναι η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα μηχανικός Περιβάλλοντος με μεταπτυχιακές σπουδές.

Υπήρξε προϊσταμένη επί τριετία της πρώτης δημόσιας υπηρεσίας Περιβάλλοντος της χώρας (Πρόγραμμα Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος Αθήνας-ΠΕΡΠΑ), σύμβουλος περιβάλλοντος των υπουργών Τρίτση, Γεννηματά και Μαγκάκη, ειδική γραμματεύς Συνθηκών Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας στο υπουργείο Εργασίας (επί υπουργίας Γ. Γεννηματά), προϊσταμένη μελετών περιβάλλοντος των εταιρειών ΝΑΜΑ Α.Ε., ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., καθώς και της εταιρείας ΟΤΜ ΑΤΕ (Π. Βέττας).

Η δρ. Ευσταθία Βαλιάντζα-Αφτιά είναι μητέρα δύο παιδιών που είναι μηχανικοί του ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, και σταδιοδρομούν στην Ελλάδα και γιαγιά τεσσάρων εγγονών. Είναι συγγραφεύς των βιβλίων:

  • «Η ενέργεια του εγκεφάλου» Αθήνα-Εκδόσεις Καλέντη (2012),
  • «Τhe enterprise and the environment» Έκδοση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1994),
  • «Για τη Φύση και τους Έλληνες με Οδηγό τον Όμηρο» -Εκδόσεις Γεωργιάδη (2004),
  • «Αριστοτελικά Παιχνίδια Λόγου και Λογικής στην Φύση» Αθήνα. Υδρονομή (2019),
  • «Παιδαγωγική του Εγκεφάλου ή Παιδαγωγική της Χαράς» Αθήνα. Υδρονομή (Υπό έκδοση 2019).

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet