Μ. Κρητικός: Γιατί η διοίκηση του Δήμου Βριλησσίων πρέπει να… τρέχει πίσω από τις ΜΚΟ για την Κοινωνική Υπηρεσία του;
Κοινωνία

Μ. Κρητικός: Γιατί η διοίκηση του Δήμου Βριλησσίων πρέπει να… τρέχει πίσω από τις ΜΚΟ για την Κοινωνική Υπηρεσία του;

Ψηφίστηκε «κατά πλειοψηφία» την Παρασκευή 26 Ιουνίου, στην «κατεπείγουσα» συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βριλησσίων, η ανανέωση της σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της ΜΚΟ ΦΑΡΟΣ για την ενίσχυση της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Φαρμακείου με τρεις εργαζόμενους («Αντικείμενο της προτεινόμενης πράξης είναι η χρηματοδότηση της 3ετούς λειτουργίας των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Βριλησσίων. Συνολική δημόσια δαπάνη 243.360,00 €»).

Ο δημοτικός σύμβουλος με τη Δράση για μια άλλη πόλη Μάρκος Κρητικός σχολιάζει ως εξής τη συγκεκριμένη εξέλιξη:

Γιατί έπρεπε να καταφύγουμε σε ΜΚΟ για την καλύτερη λειτουργία της Κοινωνικής μας Υπηρεσίας; Επειδή στερούμαστε διαχειριστικής επάρκειας! Η έλλειψη της οποίας μπορεί να μην συνεπάγεται υποχρεωτικά παροχή κακών ή ελλειμματικών υπηρεσιών, αντανακλά όμως το γεγονός ότι η διοίκηση δεν φρόντισε ως όφειλε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η Κοινωνική Υπηρεσία να μπορεί να αναλαμβάνει αυτόνομα προγράμματα, χωρίς να έχει ανάγκη τη διαμεσολάβηση κανενός.

Αυτό το συμπέρασμα δεν επιδέχεται καμιά διάψευση. Το θέμα είναι ευρύτερο: Κοινωνικές Υπηρεσίες που δεν διαθέτουν τη λεγόμενη Διαχειριστική Επάρκεια δεν δύνανται βάσει νόμου να αναλαμβάνουν προγράμματα ΕΣΠΑ. Στην περίπτωση αυτή, «ο αδύναμος δικαιούχος (δηλ. ο Δήμος) υποχρεούται να συμβληθεί με κάποιον άλλο, διαχειριστικά επαρκή δικαιούχο (δηλ. με τη ΜΚΟ)» προκειμένου να μπορεί να ωφελείται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Συμπέρασμα, κάθε φορά που για κάποιο πρόγραμμα θα απαιτείται διαχειριστική επάρκεια, ο Δήμος Βριλησσίων θα καταφεύγει υποχρεωτικά σε σύμπραξη με κάποια ΜΚΟ…

Είναι εύκολο, θα αναρωτηθεί κάποιος, να αποκτήσει η Κοινωνική μας Υπηρεσία Διαχειριστική επάρκεια; Πιθανώς όχι. Όμως πολλοί άλλοι Δήμοι και Υπηρεσίες το έχουν επιτύχει! Είναι μια διαδικασία που συντελείται με γρήγορους ρυθμούς; Πάλι πιθανώς όχι. Όμως 3 χρόνια είναι υπερεπαρκής χρόνος για να έχει τουλάχιστον μια διοίκηση δρομολογήσει τις αναγκαίες διαδικασίες για να βρισκόμαστε σε κάπως καλύτερη θέση και να μην μοιάζουν όλα σαν να μην πέρασε ούτε μια ημέρα από την αρχική σύμβαση του 2017.

Το θέμα δεν είναι ο βαθμός δυσκολίας απόκτησης διαχειριστικής επάρκειας. Είναι κυρίως το εάν στο οπτικό πεδίο μιας δημοτική αρχής περιλαμβάνεται η ενδυνάμωση της Κοινωνικής Υπηρεσίας και η απεξάρτησή της από τις ΜΚΟ ή όχι. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εγκαλούμαστε από τους διοικούντες ότι θέτουμε μαξιμαλιστικούς στόχους και ανέφικτα φτηνά ιδεολογήματα, «ενώ η πραγματικότητα είναι εδώ και μας κοιτάει στα μάτια ζητώντας λύση»!

Πράγματι η πραγματικότητα είναι εδώ, αλλά για να υπογραμμίζει την απραξία και την ανετοιμότητα των κατηγόρων μας! Διότι με τα σημερινά δεδομένα πάντα το ίδιο θα συμβαίνει. Θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή, θα αποφασίζουμε με την πλάτη στον τοίχο επειδή εκπνέουν κάποιες προθεσμίες ή επειδή οι ανάγκες είναι επείγουσες και δεν σηκώνουν αναβολή. Και στο τέλος, θα πρέπει να ψηφίζουμε ό,τι μας φέρνει η διοίκηση, αλλιώς δεν θα γίνεται!

Μπορούν όμως τα πράγματα να γίνουν διαφορετικά. Αρκεί να μην αφήνονται στον «αυτόματο πιλότο», επειδή έτσι βολεύει. Αρκεί να κατανοηθεί ότι χωρίς μέριμνα και πρόθεση ενίσχυσης, οι υπηρεσίες του Δήμου ολοένα και θα αδυνατίζουν αντί να δυναμώνουν, ολοένα θα χάνουν έδαφος αντί να κερδίζουν. Αυτή είναι εξάλλου η γενικότερη τάση Κυβέρνησης και Περιφέρειας. Να αποδυναμωθεί η αυτοτέλεια των Δήμων. Υπέρ και των ΜΚΟ.

Κατά τα άλλα, η ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε και μια έκπληξη: Η παράταξη του κ. Ντινόπουλου καταψήφισε με κατηγορηματικό τρόπο την εισήγηση «για λόγους αρχής», επειδή εμπλέκεται ΜΚΟ! Άραγε, η κ. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη και η ActionAid θυμίζει τίποτα στην αξιωματική αντιπολίτευση του Δήμου; Σε άλλον ιδεολογικό χώρο ανήκει η αδερφή του πρωθυπουργού;

Περίεργοι καιροί, περίεργα ήθη.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet