Νίκος Μπάμπαλος: Οι Ηρακλειώτες περιμένουν από εμάς λύσεις και στο θέμα της ασφάλειας κι αυτό κάνουμε…
Ηράκλειο

Νίκος Μπάμπαλος: Οι Ηρακλειώτες περιμένουν από εμάς λύσεις και στο θέμα της ασφάλειας κι αυτό κάνουμε…

Το πρόβλημα της εγκληματικότητας – παραβατικότητας, ιδιαίτερα νεαρών ατόμων, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών δυστυχώς καθημερινώς αυξάνεται. Γεγονός που πλήττει ευθέως το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, οι οποίοι αισθάνονται απροστάτευτοι για τη ζωή τους και τις περιουσίες τους.

Μία από τις πόλεις που εμφανίζει αρκετά φαινόμενα παραβατικότητας – εγκληματικότητας είναι και το Ηράκλειο Αττικής. Έτσι, με αφορμή και την πρόσφατη προκήρυξη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στη Δημοτική Αστυνομία, μιλήσαμε με τον δήμαρχο της πόλης Νίκο Μπάμπαλο, από τον οποίο ζητήσαμε να μας αναφέρει τα βασικότερα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει ο Δήμος του, αλλά και ποιες προσπάθειες καταβάλλει η δημοτική αρχή της οποίας ηγείται για την αντιμετώπισή τους.

Κύριε δήμαρχε, μετά από 14 χρόνια προκηρύχθηκαν 1.213 θέσεις μόνιμου προσωπικού για τη Δημοτική Αστυνομία. Από αυτές στον Βόρειο Τομέα αναλογούν 37 με βάση τις αιτήσεις, με τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής να διεκδικεί τις 9. Σας αρκεί αυτή η δύναμη για να καλύψετε την έκταση του Δήμου σας;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από τι θέλουμε να δούμε, όχι μόνο ως Δήμος, αλλά ως κοινωνία. Εάν μιλάμε για το μεγαλύτερο δυνατό φάσμα ελέγχου που να εκτείνεται από τη στάθμευση, την παραβατικότητα στους κοινόχρηστους χώρους έως και τα πιο απλά καθημερινά, για παράδειγμα δεν μάζεψα τις ακαθαρσίες του κατοικίδιού μου στη βόλτα, τότε -σας μιλάω ειλικρινά κ. Σταθόπουλε- χρειαζόμαστε έναν ή μία δημοτικό αστυνομικό για κάθε οικοδομικό τετράγωνο της πόλης μας.

Δυστυχώς στη σύγχρονη κοινωνία, για λόγους που υπάρχουν άλλοι πιο ειδικοί από εμένα να αναλύσουν, δεν έχουμε μάθει να σεβόμαστε απόλυτα τη συμβίωση με τους γύρω μας. Από το ότι θα παρκάρει κάποιος σε θέση ΑμεΑ, μέχρι την ανάγκη(;) που θα… νιώσει να σπάσει τα όργανα της παιδικής χαράς, στα οποία παίζουν τα παιδιά μας, ώρες-ώρες νιώθουμε αυτό που λέγανε οι παλιότεροι -εάν θυμάστε- πως «θέλουμε ο καθένας από πίσω μας έναν αστυφύλακα».

Δυστυχώς στη σύγχρονη κοινωνία, για λόγους που υπάρχουν άλλοι πιο ειδικοί από εμένα να αναλύσουν, δεν έχουμε μάθει να σεβόμαστε απόλυτα τη συμβίωση με τους γύρω μας.

Γι’ αυτό και εμείς έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες και σχεδιασμό. Τα 9 άτομα που ζητήσαμε, και προβλέφθηκαν στην προκήρυξη των προσλήψεων του ΑΣΕΠ, θα προστεθούν στους 2 δημοτικούς αστυνομικούς που ήδη υπηρετούν στον Δήμο μας. Αυτό το δυναμικό, πιστεύουμε, θα μας επιτρέψει να ελέγξουμε τη στάθμευση σε όλη την πόλη, με έμφαση στο κέντρο όπου παρουσιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε προαναγγείλει την εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης με προτεραιότητα στους μόνιμους κατοίκους, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που εκτελούμε στις γειτονιές της Αγίας Τριάδας και της πλατείας Μανδηλαρά. Είναι περιοχές που αναπλάσαμε και θέλουμε να εξασφαλίσουμε, όπως και στο υπόλοιπο κέντρο, ότι ο κάτοικος θα βρίσκει να σταθμεύσει έναντι εκείνου ή εκείνης που έρχεται από άλλες πόλεις και αφήνει το αυτοκίνητο για να πάρει τον Ηλεκτρικό.

Βεβαίως, αυτός ο αριθμός δημοτικών αστυνομικών θα μας δώσει τη δυνατότητα να ελέγξουμε σε κάποιον βαθμό την παραβατικότητα και στους δημόσιους χώρους, όπως οι πλατείες, οι αυλές των σχολείων μετά το πέρας των μαθημάτων κτλ. Και λέω σε κάποιον βαθμό γιατί πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι ο δημοτικός αστυνομικός δεν μπορεί να κάνει σύλληψη, ούτε οπλοφορεί, για να αντιμετωπίσει επικίνδυνες παραβατικές συμπεριφορές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα απ’ όσα γίνονται σήμερα, χάρη στις φιλότιμες και υπεράνθρωπες -οφείλω να πω- προσπάθειες των δύο συνεργατών μας στη Δημοτική Αστυνομία.

Η εγκληματικότητα – παραβατικότητα, κυρίως σε ό,τι αφορά νεαρές ηλικίες- σημειώνει έξαρση σχεδόν στο σύνολο του Βόρειου Τομέα Αθηνών. Στην πόλη σας ποιες είναι οι κυριότερες μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται το φαινόμενο;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως για τη στάθμευση, η ύπαρξη του σταθμού του Ηλεκτρικού στο κέντρο της πόλης μας είναι και ευχή και κατάρα. Ευχή γιατί διαθέτουμε ένα μέσο σταθερής τροχιάς που εξυπηρετεί τους συμπολίτες μας, κατάρα γιατί προσελκύει κάθε πρωί οχήματα από άλλες περιοχές που σταθμεύουν για τη μετεπιβίβαση και τις βραδινές ώρες διάφορες παρέες που δημιουργούν θέματα στην περιοχή του κέντρου. Εκεί, λοιπόν, είναι που εντοπίζουμε ένα ιδιαίτερο πρόβλημα που μας ανησυχεί και πρέπει να δράσουμε για να αντιμετωπιστεί.

Η παραβατικότητα που σημειώνεται, κυρίως τα καλοκαίρια, έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ τις νυχτερινές ώρες είναι κάτι που μας ανησυχεί…

Δεν λέω πως δεν υπάρχουν ζητήματα και σε άλλα σημεία, όπως η παράνομη είσοδος σε αύλειους χώρους σχολείων τη νύχτα ή, όπως είπα και προηγουμένως, οι βανδαλισμοί σε κοινόχρηστους χώρους. Αυτά τα φαινόμενα, θεωρώ, τα αντιμετωπίζουν όλες οι σύγχρονες αστικές κοινωνίες και είναι κάτι που πρέπει να δούμε βαθύτερα τι το προκαλεί.

Όμως η παραβατικότητα που σημειώνεται, κυρίως τα καλοκαίρια, έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ τις νυχτερινές ώρες είναι κάτι που μας ανησυχεί…

Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έχετε λάβει μέχρι σήμερα ως δημοτική αρχή στο πλαίσιο αντιμετώπισης των εγκληματικών – παραβατικών φαινομένων στην περιοχή σας και ποιες σχεδιάζετε στο άμεσο μέλλον;

Κατ’ αρχάς δεν έχουμε σταματήσει να πιέζουμε τους υπεύθυνους για την αστυνόμευση -ξεκινώντας από την τοπική αστυνομική διεύθυνση και καταλήγοντας στον εκάστοτε υπουργό- ώστε να τονωθεί η παρουσία αστυνομικής δύναμης στα στρατηγικά μέρη και τις επικίνδυνες ώρες. Κάθε φορά η πίεσή μας φέρνει αποτέλεσμα για ένα χρονικό διάστημα, όμως παρατηρώ ότι στην πορεία του χρόνου η αστυνόμευση χαλαρώνει και πρέπει να ξεκινήσουμε εκ νέου τον κύκλο της πίεσης.

Καταλαβαίνω ότι και η Ελληνική Αστυνομία αντιμετωπίζει πρόβλημα υποστελέχωσης στο προσωπικό της και, με αυτά τα δεδομένα, καταβάλλονται και από τη δική της πλευρά φιλότιμες προσπάθειες, όμως, δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλη πιο άμεση λύση για την αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών.

Εμείς δοκιμάσαμε και την εναλλακτική, συνεργαστήκαμε με ιδιωτικό φορέα παροχής υπηρεσιών ασφάλειας -κυρίως για τον έλεγχο των σχολείων του Δήμου κατά τις βραδινές ώρες- όμως δεν είχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, εάν εντοπιστούν παράνομες δραστηριότητες, ο ιδιώτης την Αστυνομία ειδοποιεί για να επέμβει! Άρα, γυρνάμε πάλι στην ανάγκη δράσης της ΕΛ.ΑΣ.

Εφαρμόζουμε πιλοτικά το ειδικό πρόγραμμα επιμόρφωσης «Γονική Ταυτότητα», που μεταξύ άλλων φέρνει κοντά τον γονιό με τον εκπαιδευτικό.

Έχω ξαναπεί όμως ότι εμάς οι δημότες μας εμπιστεύονται για να βρίσκουμε λύσεις και όχι δικαιολογίες. Από το δικό μας μετερίζι και με όσες δυνάμεις και δυνατότητες έχουμε προσπαθούμε. Έτσι, πρόσφατα συναντηθήκαμε με τους επιχειρηματίες του κέντρου της πόλης να δούμε πώς, μαζί, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει τους παραβατικούς από το να έρθουν στο Ηράκλειο και να κάνουν ό,τι κάνουν. Να το πω αλλιώς, να δώσουμε κίνητρο στην οικογένεια να βγει στο Ηράκλειο, να γεμίσει τις πλατείες και τα καταστήματα, ώστε ο παραβατικός να μην βρίσκει πρόσφορο έδαφος.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα – παραβατικότητα των νέων ανθρώπων πιστεύετε ότι το «κλειδί» είναι στην καταστολή ή θα πρέπει να πιάσουμε το «νήμα» από πιο πριν, στην οικογένεια και στο σχολείο; Προς αυτήν την κατεύθυνση σκοπεύετε να πάρετε κάποιες πρωτοβουλίες;

Κύριε Σταθόπουλε δυστυχώς δεν μιλάμε πλέον μόνο για παραβατικότητα νέων ανθρώπων αλλά για ανηλίκων, ένα πρόβλημα οξύ που ίσως ο Δήμος μας το αντιμετωπίζει σε πολύ λιγότερο βαθμό από ό,τι άλλες πόλεις, μολαταύτα το αντιμετωπίζει. Και εύστοχα λέτε πώς σε αυτό το φαινόμενο πρέπει να δράσουμε, όχι τιμωρώντας (θα γίνει βέβαια και αυτό εκεί που πρέπει), αλλά εντοπίζοντας και διορθώνοντας τις αιτίες που το προκαλούν. Και αυτές ξεκινούν από τους δύο μεγαλύτερους πυλώνες στην ανάπτυξη ενός παιδιού: την οικογένεια και το σχολείο. Όταν αυτές οι δύο πλευρές δεν συνεργάζονται αρμονικά για το καλό του παιδιού, έχουμε τα αποτελέσματα που βλέπουμε…

Τι κάνει ο Δήμος μας; Από φέτος ξεκινήσαμε πιλοτικά, και με στόχο από την επόμενη χρονιά να το επεκτείνουμε σε όλα τα σχολεία της πόλης, ένα ειδικό πρόγραμμα επιμόρφωσης γονέων, που το λέμε «Γονική Ταυτότητα». Πέρα από ό,τι βοηθά τους γονείς που το παρακολουθούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα την καθημερινότητα των σχέσεων με τα παιδιά τους, μεταξύ των άλλων ενοτήτων του προγράμματος είναι και η προσπάθεια να έρθει ο γονιός πιο κοντά με τον εκπαιδευτικό, η κάθε πλευρά να καταλάβει την άλλη και να μάθουν να συνεργάζονται προς όφελος των παιδιών.

Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε αποτελέσματα και θα μπορέσουμε να το καθιερώσουμε ώστε να βάλουμε και εμείς ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να βελτιώσουμε την κατάσταση της κοινωνίας μας.

Σας βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να αναλαμβάνετε συντονιστικό ρόλο μεταξύ των δημάρχων των όμορων Δήμων σε κρίσιμα διαδημοτικά θέματα (π.χ. διάνοιξη Λ. Κύμης, καζίνο στο Μαρούσι). Πιστεύετε ότι θα είχε νόημα να αναληφθεί μία αντίστοιχη πρωτοβουλία και στο θέμα της αντιμετώπισης της μικρής και μεγάλης εγκληματικότητας, μιας και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι και στα καλύτερά του;

Για να ελαφρύνουμε και λίγο το κλίμα, αυτό είναι το καθήκον του «παλιού» της περιοχής. Ως ο δήμαρχος με τη μεγαλύτερη θητεία στο τόξο των όμορων Δήμων μας, ανέλαβα πρωτοβουλία όχι να καθοδηγήσω αλλά, όπως είπατε και εσείς, να συντονίσω τις πρώτες επαφές με τους συναδέλφους ώστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε το καλύτερο για τις τοπικές μας κοινωνίες. Όλοι οι δήμαρχοι – γείτονες μας είναι άξια στελέχη της Αυτοδιοίκησης που, είδατε και εσείς, μετά την αρχή που κάναμε ανταποκρίθηκαν και πρόσθεσαν στην κοινή προσπάθεια.

Είναι αλήθεια ότι και η τόνωση της ασφάλειας είναι στην ατζέντα των θεμάτων που μας απασχολούν, θέμα το οποίο θα αγγίξουμε τώρα πλέον που συντονιστήκαμε. Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι «η ισχύς εν τη ενώσει» και θα το κάνουμε πράξη.

Ήδη, σε μια ουσιαστική συνάντηση που είχα πρόσφατα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, μου τόνισε ότι και εκείνος από την πλευρά του θέλει να δημιουργήσουμε ομάδες δήμων και κεντρικού φορέα για το κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, για τον καλύτερο έλεγχο και ανταπόκριση στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Γιατί να μην κάνουμε κάτι παρόμοιο και για τα θέματα παραβατικότητας, λοιπόν;

Συνέντευξη στον Θάνο Σταθόπουλο

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet