Πλούσιες καλοκαιρινές δράσεις στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής
Πολιτισμός

Πλούσιες καλοκαιρινές δράσεις στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Από την Τρίτη 21/6/2016 ως την Τετάρτη 27/7/2016, η Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής δέχτηκε 14 επισκέψεις από ομάδες παιδιών ηλικίας 5-13 ετών, που συμμετείχαν στο καλοκαιρινό Camp του Δήμου Ηρακλείου Αττικής (συνολικά περισσότερα από 500 παιδιά επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη). Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Τέχνη και Πολιτισμός – Συναντήσεις με συγγραφείς» που διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση ΚΕΑEΔΗΑ Α.Ε.

Οι επισκέψεις ξεκινούσαν με το καλωσόρισμα των παιδιών στη Βιβλιοθήκη, την ενημέρωση για τις υπηρεσίες της, τη διαδικασία εγγραφής μέλους και το δανεισμό βιβλίων, καθώς και με σύντομη ξενάγηση στον χώρο της.

Σημαντικός αρωγός στις επισκέψεις, στις αφηγήσεις και στην απασχόληση των παιδιών ήταν το δίκτυο «Διαβάζω για τους άλλους», μια μη κερδοσκοπική εθελοντική ομάδα που προωθεί το διάβασμα σε μικρούς και μεγάλους και του οποίου οι πρόθυμες εθελόντριες ήρθαν για αυτόν τον σκοπό από κάθε μεριά της Αθήνας.

Οι εθελόντριες Μαρία Μπουνιαλέτου, Βάλια Φιλίππου, Μαρία Γουλέτα, Άννα Λου Αρχοντίδου, Ευφροσύνη Βασιλοπούλου, Γιοβάνα Κομπότη, Μυρόπη Κατολέων και Νίκη Ταουσάνη διάβασαν στα παιδιά βιβλία όπως «Οι γιαγιάδες με τα γιο-γιο» και «Άρης ο τσαγκάρης» του Ευγένιου Τριβιζά, «Ο σκύλος που δεν ήξερε να γαβγίζει» από το βιβλίο «Παραμύθια για να σπάτε κέφι» του Τζάννι Ροντάρι, «Το χαρούμενο κρεμμύδι» της Αργυρώς Κοκορέλη και «Το παραμύθι των αστεριών». Επίσης διασκέδασαν και απασχόλησαν τα παιδιά με αγαπημένα διαδραστικά παιχνίδια όπως «Μουσικές καρέκλες», «Παιχνίδι μνήμης», «Παντομίμα», «Ουρίτσες» και «Λιχουδίτσες στην άχνη».

Οι επισκέψεις δεν θα είχαν ολοκληρωθεί με επιτυχία αν δεν υπήρχε η παρουσία και η συνδρομή των συγγραφέων που συμμετείχαν με τα βιβλία τους και οι οποίοι ήταν οι εξής: η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη, με το βιβλίο της «Θέλω πάντα να γελάς», η Βασιλική Μουργελά, με το βιβλίο της «Ο Αστρομικρούλης», η Οδέττη Κουγέα, που διάβασε το βιβλίο της «Η Ματίλντα, ο λυκάκος, η σοφή και ο αλητόγατος», η Μάρω Θεοδωράκη, η οποία παρουσίασε το βιβλίο της «Σερενάτα για το Κανταδοχώρι», η ηθοποιός-αφηγήτρια Πέγκυ Καραγιάννη, η οποία δραματοποίησε λαϊκά παραμύθια που αναφέρονται στη μηλιά, ο Θάνος Κονδύλης, με το βιβλίο του «Μυστήριο στην αρχαία Αθήνα» και η Βάσια Ακαρέπη, με το βιβλίο της «Πάνθηρας Μαυρόγατος 2».

Τα βιβλία που παρουσιάστηκαν, εκτός από στιγμές γέλιου και χαράς, αποτέλεσαν την αφορμή για να συζητηθούν με τα παιδιά τα θέματα της διαφορετικότητας, της φιλίας, της σημασίας της μουσικής και της αγάπης στη ζωή μας, της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και άλλων.

Τέλος, με μεγάλο ενθουσιασμό τα παιδιά συμμετείχαν στο εργαστήριο Ρομποτικής που παρουσίασε ο εκπαιδευτικός-πληροφορικός Μάρκος Σταθόπουλος, ο οποίος συνδύασε τη μάθηση με το παιχνίδι, διεγείροντας έτσι το ενδιαφέρον των παιδιών για την επιστήμη, την πληροφορική και την τεχνολογία.

Η αφίσα για τις εκδηλώσεις ήταν χορηγία των εκδόσεων Μίνωας, που με συντονίστρια την υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Ιουλία Τζιμογιάννη ήταν και σημαντικοί υποστηρικτές των δράσεων με τους συγγραφείς και τα βιβλία τους που παρουσιάστηκαν στη Βιβλιοθήκη.

Όλα τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και χαρά στις επισκέψεις, με δημιουργικές ιστορίες, μεγάλο ενδιαφέρον και πολλή φαντασία, ενώ όσα ήταν ήδη μέλη της Βιβλιοθήκης, δανείζονταν βιβλία για το σπίτι και τις διακοπές τους. Τα παιδιά που δεν ήταν μέλη έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το υλικό και τη χρήση της και υποσχέθηκαν να επιστρέψουν, ενώ κάποια από αυτά γράφτηκαν ήδη και ξεκίνησαν να δανείζονται βιβλία.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet